Frågor om att adoptera SN-barn
Vårt land, Ukraina, har en lite speciell adoptionsprocess. De skickar inte ut barnbesked som vanligt, utan man kommer till adoptionsmyndigheten och får ett - ibland flera - barnförslag att ta ställning till. När vi kom dit blev det lite struligt och de hade helt enkelt inga barn vare sig inom eller nära vårt medgivande. Efter några dagar började de därför leta i listor över "svårplacerade" barn, alltså barn som andra redan tackat nej till eller som myndigheten bedömde skulle bli svåra att hitta föräldrar till. Det är väl i princip landets motsvarighet till SN-barn, bara att de inte kallas så. På den listan fanns i alla fall vår dotter. Hon är född med bara en njure och hade enligt barnhemmets uppgifter ett hjärtfel.
Vi blev intresserade så fort vi fick höra talas om henne, men för säkerhets skull kontaktade vi några läkare och sjuksköterskor vi känner hemma i Sverige. Vi vågade ju inte adoptera ett barn som kanske skulle avlida av sina "fel". Nu visade det sig att hjärtfelet inte ansågs så allvarligt och det där med njuren kan man i princip bortse ifrån. Vi tackade därför ja och åkte till vår dotter. På barnhemmet fick vi träffa hennes kardiolog och vara med vid en ultraljudsundersökning av hjärtat. Vi fick med oss både utförliga journaler och ultraljudsbilder hem. Vi fick även recept på hjärtmedicin som skulle räcka ett par veckor framåt. Väl hemma tog vi kontakt med en svensk kardiolog och fick komma ganska omgående.
Det visade sig att det visserligen rörde sig om två olika hjärtfel, men att båda var så lindriga att vi kunde sluta med medicinen. Läkaren på barnhemmet hade sagt att dottern kanske skulle behöva en operation längre fram, men det trodde inte läkaren här. För säkerhets skull fick vi komma tillbaka ett år senare och så småningom ska vi på ytterligare minst en kontroll, men så här långt ser allt bra ut. Vår dotter påverkas inte i vardagen av sitt hjärtfel. Det har betydelse om hon i något läge skulle behöva sövas och tandläkaren ska veta om det ifall det behövs några större ingrepp i munnen, men det är allt.
Sjukvården här i Sverige har varit väldigt tillmötesgående. Vi har fått de undersökningar vi behöver och alla i personalen har varit trevliga. Jag var lite rädd att de skulle ifrågasätta vårt val att ta emot ett "sjukt" barn och därmed belasta den svenska sjukvården, men vi har aldrig hört något sådant.