Inlägg från: barnsäng |Visa alla inlägg
  • barnsäng

    Lex Maria, erfarenhet?

    Nej man har tyvärr bara 8 veckor på sig att anmäla enligt Lex Maria. Utredningen dröjer upp till ett år. Ibland kortare tid och ibland längre.

    Ja du bör höra av dit till Socialstyrelsen för att få besked. När anmälan lämnas så får ditt ärende ett nummer, ett diarienummer, som ska uppges vid kontakt med SoS.

    Du borde först ringa till verksamhetschefen och fråga om han/hon verkligen gjorde en anmälan. Men det är så konstigt för var är alla era handlingar? När sjukhuset gör anmälan så begär ni ju kopior på allt material inklusive utsagor från berörd personal. Har ni gjort det? Då borde själva anmälan finnas däri. Ni hade också rätt att skriva en egen redogörelse som kompletteras med anmälan.

    Parallellt med att Lex Maria lämnas in så kan ni också, som gambler07 säger, anmäla till HSAN. Till dom har man däremot 2 år på sig att anmäla.

    Annars så kan Socialstyrelsen också anmäla ärendet till HSAN om de anser att personalen bör utredas vidare.

  • barnsäng

    Malte och Majas Mamma

    Jag förstår. Man är ju helt uppriven och chockad så inte tänker man på papper hit och dit.

    Utredningen är ingenting man får hux flux. Man måste be om den. Alla journaler likaså. Allt som har med detta att göra måste man be om. Det hör ju inte till vanligheten att man begär att få sina journaler när man gått till doktorn. Men i det här fallet så måste man göra det för det är av största vikt vad som står noterat. Det är vida känt att personalen begår tjänstefel gång på gång för bristfälliga journalanteckningar. Så det enda beviset för det inträffade står (eller inte står) i din journal.

    Journalen ligger sedan till grund för hela utredningen. Sen är det redogörelser ifrån personalen. Dom kan också yttra sig om saker som inte alls står i journalen. Sen kommer din redogörelse. Alla dessa dokument kontrolleras mot varandra för att se vad som gått snett.

    Om det är så att journalen är bristfällig så är din redogörelse av största vikt och då är det bra om man har med tidpunkter, namn, ordinationer osv.

    I mitt fall så var det verksamhetschefen som gjorde anmälan men jag och min sambo förbjöd dom att skicka in anmälan förrän jag var färdig med redogörelsen som är 32 sidor. Parallellt med redogörelsen så kontaktade jag oberoende professorer i ämnet för att få reda på medicinska orsaker. Min journal var hemskt bristfällig. Sen så begärde jag ut alla 14 personals redogörelser så att vi kunde läsa igenom dem i lugn och ro. Sen fick verksamhetschefen vår redogörelse. Vi bytte vår mot deras kan man säga.

    Sen är det vi som hållit i allt. Eftersom det var sjukhuset som gjorde fel så litade jag inte på att dom skulle stå för det vilket dom sällan gör.

    Verksamhetschefen var den enda som stod för det. Alla andra i personalen ljög ihop diverse historier.

    Oj nu måste jag sticka iväg här.

    Kram, kram

Svar på tråden Lex Maria, erfarenhet?