Pizzasås?
Jag brukar göra dessa:
1 burk krossade tomater
2-3 msk fin olivolja (vill man snåla med fettet så kan man lägga i 3-4 gröna oliver istället. Dessa plockas dock upp innan man lägger såsen på pizzan)
1 msk kinesisk soya
salt, svartpeppar
2 msk torkad oregano
2 tsk torkad basilika
1-2 nypor strösocker
en "dutt" tomatketchup
Sätt på lock på kastrullen och lått såsen koka i minst 5 minuter. Rör sedan om med en visp tills såses är relativt slät, utanb stora tomatbitar i.
**************************************************************************
Denna såsen gör jag när jag har gott om tomater hemma eller om jag ska göra min favoritpaj:
8 färska tomater
1 gul lök
1 vitlöksklyfta (riven)
10 kvistar färska örter (t ex basilika och timjan)
1 msk olivolja
1 nypa socker
salt och svartpeppar
Skala tomaterna (genom att skära ett X i skalet och sedan sänka ner tomaterna i kokande vatten. 10 sekunder senare tar man upp tomaten och drar av skinnet)
Skär tomaterna i stora tärningar.
Fräs löken och vitlök i olja i en stekpanna. Tillsätt tomatbitarna, hackade örter, socker, salt och peppar. Låt puttra i ca 10 minuter.
MUMSIGT!