• Communityansvarig

    Forumregler ändringar i fetstil

    Hallå flera av er har hört av er och undrat vad som egentligen har ändrats i reglerna här kommer ä'ndringarna markerade i fetstil

    1. Allmänna regler
    Inlägg med nedsättande eller kränkande kommentarer mot Familjeliv, dess medlemmar, moderatorer eller annonsörer tolereras inte. Generellt sett gäller att man ska behandla andra med respekt. Nedsättande kommentarer eller ett övermått av svordomar är inte tillåtet. Om man inte håller med kan man framföra det på ett ödmjukt och sakligt sätt eller välja att inte svara alls för att undvika onödiga dispyter som inte för diskussionen framåt. Familjeliv kommer inte att stoppa inlägg som ger uttryck för mindre accepterade åsikter så länge de framförs på ett respekterat och seriöst sätt. Generellt sett bör sakfrågan diskuteras och inte personen bakom åsikten.
    · Inlägg med provocerande innehåll eller tillrättavisningar utan respekt eller förlöjliganden tillåts inte.
    · Språk/stavnings kommentarer tillåts inte, det centrala är inläggets budskap.
    · Respektera trådens ämne, Inlägg som anses Off topic kan komma att tas bort, det gäller också meningslösa "vem bryr sig" eller "strunta i att läs då" inlägg, och oseriösa svar på allvarligt menade frågor.
    · Inga hetsinlägg mot individer eller folkgrupper (hets mot folkgrupp).
    · Inga diskussioner som framställer narkotika eller narkotiska preparat eller nyttjande av dessa i positiv dager. · Skriv kort. Vi rekommenderar en maxlängd på 600 ord.

    2. Diskussioner om personer

    Att skriva på ett kränkande eller nedvärderande sätt om någon individ, oavsett social status eller eventuellt kändisskap accepteras inte, inte heller att sprida rykten eller förtala någon. Detta innefattar också spekulationer kring om någon är ett troll.

    3. Fokus på ämnet

    Meddelanden ska vara relevanta för den diskussion de postas i, med andra ord riskerar ett meddelande, hur välformulerat det än är, att bli borttaget om det skickas till fel plats. Illa formulerade inlägg som skapar negativt uppseende kan också komma att tas bort.

    4. Person och kontaktuppgifter

    Det är olagligt att uppge namn, adress eller telefonnummer till andra personer. Du kan ange dina egna, men du gör detta helt på egen risk.

    5. Tips, länkar och referenser i marknadsföringssyfte

    Privatpersoner får lämna tips och länkar till företag som kan vara till hjälp för andra i forumen, men bara om tipsen är oberoende, dvs att den som postar inlägget inte har en främjande anknytning till företaget, produkten eller tjänsten, då faller det inom ramen för reklam (se punkt 6). Tips som hänvisar till en tjänst eller produkt ni representerar, eller någon i er närhet erbjuder tolkas också som reklam.
    · Vi accepterar inte att man tipsar om egna annonser man lagt upp på köp & sälj eller på andra sajter inte heller trådstarter i syfte att sälja en vara eller tjänst.
    · Vi accepterar inte inlägg med referenser eller länkar postat av kommersiella grupper. Det samma gäller om den givna informationen om en vara eller tjänst är irrelevant i sammanhanget.

    6. Reklam
    Inlägg vars främsta mening är att göra reklam för eller främja produkter, företag, organisationer eller för att gagna någon ekonomiskt får inte postas i forumet. Att använda forumet för att sälja produkter och tjänster är inte tillåtet, inte heller att efterfråga kontaktuppgifter i detta syfte. Hänvisning till kommersiell plats eller andra liknande annonsplatser är inte tillåtet. Köp & sälj är den enda platsen där försäljning får förekomma på Familjeliv och då under de förutsättningar som anges i punkt 7 samt under köp & säljs annonsregler. Det är dessutom olagligt enligt PUL, personuppgiftslagen att marknadsföra sig till andra användare genom kontaktuppgifter som erhållits ur forumet (t.ex.via email, telefon och adress). Privatpersoner, företag eller organisationer som är intresserade av att annonsera hänvisar vi till våra säljare. Upprepade överträdelser debiteras enligt gällande tariff för straffavgifter.

    7. Köp & Sälj
    Under Köp & sälj kan medlemmar annonsera kostnadsfritt. Annonsplatsen är endast för privat bruk och endast för enskilda begagnade varor, ej tjänster. Varorna ska i vid bemärkelse relatera till Familjelivs ämnesområden. Se vidare annonsregler under avdelning köp & sälj.

    8. Signaturer och inlägg i annans namn
    Det kan vara svårt för redaktionen att veta om inlägg skrivs i någon annans namn, men om vi får en anmälan om att någons namn utnyttjats raderar vi dessa inlägg. Man får inte heller utge sig för att vara någon man inte är. Det är endast tillåtet att ha ett (1) medlemskap och använda en (1) signatur per person.

    9. Brottsliga intressen, upphovsrätt och personuppgiftslagen
    Uppmaning till brott eller inlägg som strider mot upphovsrättslagen eller personuppgiftslagen tolereras inte. Det är tex brottsligt att använda forumet för att sprida noter och musik, eller att uppge en annan persons mobilnummer utan dennes tillåtelse. Vid tydliga överträdelser kan personer bli avstängda från Familjeliv. Vid polisanmälan eller ev. skadeståndskrav från upphovsmän, lämnar vi ut fullständiga uppgifter om den medverkandes identitet och historik i forumet.

    10. Inlägg på främmande språk
    För att alla ska kunna förstå inlägg och för att det inte ska komma igenom stötande inlägg på främmande språk, accepterar vi bara inlägg på svenska. Undantag kan göras för danska, norska och engelska.

    11. Systemresurser och manipulering
    Vi tolererar inte inlägg vars mening är att slösa på systemresurser eller nyttjande på annat sätt än vad som är allmänt vedertaget. T.ex. är det inte tillåtet att skriva in repeterande ord, bokstäver eller siffror för utfyllnad. Att svara på ett inlägg flera gånger med syfte att bara sätta tråden i fokus är inte heller tillåtet. Man får inte heller posta samma innehåll i flera olika trådar eller kategorier i syfte att sprida negativa budskap eller reklam. Inte heller att starta flera nya trådar för allmänna tips. Reklam får under inga omständigheter postas i forumet, se punkt 5 och 6. Inlägg som uppmanar eller har som syfte att beskriva hur man kommer runt regler, policy eller andra hinder som redaktionen skapat för att skydda sajten är exempel på tydliga brott mot denna punkt.

    12. Undersökningar, kontakt, research och informationsinsamling
    Vi tillåter inte undersökningar i form av frågor, enkäter och liknande som syftar till att gynna någon annan part utan Familjelivs uttryckliga godkännande. Företag, organisationer eller journalister får inte använda Familjelivs interaktiva tjänster i syfte att för annat media:
    · Söka efter föräldrar med vissa kriterier för vidare kontakt.
    · Efterfråga synpunkter för informationsinsamling.
    · Utföra research.

    13. Känsliga rummet
    Känsliga rummet är ett öppet forum för känsliga frågor av personlig natur. Inläggsskrivaren har här liksom under rubriken sex & samlevnad möjlighet att vara anonym. Känsliga rummet vill vara ett seriöst forum för mänskliga erfarenheter. Vi ställer som regel något högre krav på ett anonymt inlägg, för att motverka att denna funktion missbrukas till ”vem-bry-sig-inlägg” eller etiska diskussioner om abort och liknande utan egentlig personlig koppling. Vad inläggsskrivaren anser känsligt är onekligen en personlig fråga, vi manar ändå våra besökare att använda anonymfunktionen med måtta, annars riskerar diskussionernas kvalitet att påverkas negativt. Vi litar här till var och ens goda omdöme och friar hellre än fäller till förmån för ett fritt och öppet debattklimat. Familjeliv är en plats för utbyte av tankar och erfarenheter, inte en plats för professionell hjälp i krissituationer. Trådar som uttrycker självdestruktiva tankar och självmordstrådar kan komma att tas bort.

    14. Sex och samlevnad
    Under forumet sex och samlevnad ska diskussioner föras på ett respektfullt sätt. Familjeliv är en familjesajt, vi förväntar oss därför ett visst mått av sunt förnuft vad gäller Sex&samlevnads-inläggens natur. Gränsdragningen blir här att inlägg som uppfattas som stötande eller provokativa och anmäls i stor utsträckning kommer att plockas bort.
    · Extrema sexfrågor som syftar på tekniker och hjälpmedel snarare än samspelet mellan människor hänvisar vi i till sexsajter, frågor av dessa slag kan komma att tas bort om de väcker anstöt.
    · Cybersex, erotiska noveller, eller inlägg som syftar till att ha sex snarare än att diskutera sexfrågor tillåts inte.
    · Länkar till hemsidor med pornografiskt material kommer att plockas bort.
    · Inga kontaktannonser tillåts.

    15. Olämplighet, uppseendeväckande inlägg och provokationer
    Inlägg som syftar till att bedriva opinion, samla in adresser, namn, svar m.m. eller länka till andra ställen som gör detta är inte tillåtna. Inlägg tillåts inte heller som: · Stöder Pro Ana sidor eller på annat sätt förskönar anorexi.
    · är provocerande mot Familjelivs målgrupp/besökare.
    · Har olämpliga ämnen där inläggen retar upp övriga besökare och leder till osämja, påhopp och kränkningar. T.ex. inlägg som förskönar eller uppmuntrar till intag av alkohol eller droger, rökning under graviditet, uppseendeväckande abortinlägg i känsliga rummet eller under gruppen vänta-barn, eller ämnen som endast tas upp för att negativt exemplifiera eller förlöjliga andra medlemmar.
    · Rekommendationer eller tips om otillåtna/olagliga(för försäljning i Sverige) bantningsmedel får inte läggas upp. Man får heller inte posta marknadsföring för bantningsmedel oavsett oberoende koppling till medlet. Mobbing eller trakasserier mot person eller grupp på familjeliv är strängeligen förbjuden och leder till avstängning. Familjeliv är en mötesplats där alla ska kunna känna sig respekterade och bekräftade oavsett åsikt, ursprung eller läggning.

  • Svar på tråden Forumregler ändringar i fetstil
  • Sapho

    Vad bra med tydligare regler : )

  • Mia83

    Sammanfattning: Sunt förnuft

  • ModerBlå

    Okej då har jag en fråga!

    När jag kom tillbaka efter sommaren här (då jag gjort ett uppehåll pga jobb). upptäckte jag att jag inte fick kopiera ett gästboks inlägg och skicka till flera.
    Typ:

    Hej nu är jag tillbaka hur mår ni?

    Jag blev utan förvarning portat och fick varken skriva i fler gästböcker eller i någon tråd på ett par timmar. Snacka om förvåning. Och jag blev väldigt irriterad på det måste jag säga!
    Måste ni ha så?...att skriva i gästböcker och hälsa på hos flera FLvänner är egentligen det som är roligast här.

    Var snäll och svara på detta då jag sökt svar fast ingen av er svarat tidigare!

  • reboot

    ? T.ex. inlägg som förskönar eller uppmuntrar till intag av alkohol eller droger?
    detta kommer bli intresant. Hur många nykterister har ni som modar?
    Har nämligen lagt märke att nykterister tar alla fakta om droger som direkta försköningar på grund av att droger är ?livsfarliga och ska inte brukas?

  • beEMbe

    Moderblå, vad konstigt det var ju en modde som hade den roliga leken, placeringsjägare ju

  • ModerBlå
    beEMbe skrev 2007-08-23 16:28:13 följande:
    Moderblå, vad konstigt det var ju en modde som hade den roliga leken, placeringsjägare ju
    Ja jag vet...men det är väl inte en modde som bestämmer.
    Jag måste säga att besvikelsen och förvåningen var stor när jag blev portat utan förvarning och jag letade som en tok i medlemsreglerna men kunde inte någonstans var det stod något om detta!
  • cloudberry79
    reboot skrev 2007-08-23 16:26:18 följande:
    ” T.ex. inlägg som förskönar eller uppmuntrar till intag av alkohol eller droger”detta kommer bli intresant. Hur många nykterister har ni som modar?Har nämligen lagt märke att nykterister tar alla fakta om droger som direkta försköningar på grund av att droger är ”livsfarliga och ska inte brukas”
    Jag tycker det är självklart, FL vill inte ha pro-narkotikapropaganda på forumet. Sånt kan man diskutera på andra ställen.

    BRAVO förresten, de flesta ändringarna är mycket positiva måste jag säga. Dock tycker jag ni ska FÖRTYDLIGA begreppet "troll", som i internettroll, eventuellt också länka detta till information om vad begreppet troll betyder så det slipper funderas över.
    Ängeln Adrians mamma med pyret i magen - BF 6 januari 2008
  • cloudberry79
    ModerBlå skrev 2007-08-23 16:30:45 följande:
    Ja jag vet...men det är väl inte en modde som bestämmer.Jag måste säga att besvikelsen och förvåningen var stor när jag blev portat utan förvarning och jag letade som en tok i medlemsreglerna men kunde inte någonstans var det stod något om detta!
    Tolkas som spam, går under

    T.ex. är det inte tillåtet att skriva in repeterande ord, bokstäver eller siffror för utfyllnad.
    Ängeln Adrians mamma med pyret i magen - BF 6 januari 2008
  • reboot
    cloudberry79 skrev 2007-08-23 16:32:30 följande:
    Jag tycker det är självklart, FL vill inte ha pro-narkotikapropaganda på forumet. Sånt kan man diskutera på andra ställen.BRAVO förresten, de flesta ändringarna är mycket positiva måste jag säga. Dock tycker jag ni ska FÖRTYDLIGA begreppet "troll", som i internettroll, eventuellt också länka detta till information om vad begreppet troll betyder så det slipper funderas över.
    Så du menar rakt av att endast antidrog propaganda får spridas på ett öppet comunity som detta?
    Även om det som skrivs här ibland har absolut ingen förankring i verkligheten?
  • cloudberry79
    reboot skrev 2007-08-23 16:35:16 följande:
    Så du menar rakt av att endast antidrog propaganda får spridas på ett öppet comunity som detta? Även om det som skrivs här ibland har absolut ingen förankring i verkligheten?
    Ja, i den bemärkelsen att det egentligen inte är ett öppet community. Det är ett privatägt community, vilket betyder att det är ägarna som beslutar vilka åsikter som är okej. Nu är ju ledningen hyfsat generös med detta, men får såklart ha exakt vilka regler de vill. Om jag skulle starta ett forum om labradorer kanske jag skulle ha regeln att man bara får skriva om labradorer, och alla inlägg som handlar om andra hundar omedelbart tas bort...
    Ängeln Adrians mamma med pyret i magen - BF 6 januari 2008
Svar på tråden Forumregler ändringar i fetstil