Nie, jag tror att läkaren gör en individuell bedömning och där tar hänsyn till skadans omfattning, hur bra det läkt och om det finns kvarstående besvär samt patientens anatomi och förutsättningar, tidigare förlossningsupplevelse och vilket förlossningssätt som patienten verkar föredra.
I SFOG-rapporten om sfinkterskador framgår det att man inte har så stor kunskap om hur en vaginal förlossning efter en sfinkterruptur påverkar risken för besvär:
"Några exakta råd beträffande förlossningssätt kan ej ges, då litteraturen är sparsam, men vi föreslår följande:
Vaginal förlossning om tidigare sfinkterruptur ej orsakat anal inkontinens. Vid anal inkontinens kan kvinnans symtom förvärras efter en ny vaginal förlossning och därför måste en individuell bedömning göras i samråd med patienten.
Planerat kejsarsnitt rekommenderas till patienter som tidigare opererats på grund av anal inkontinens, exempelvis anal sfinkterplastik efter tidigare sfinkterruptur. Kejsarsnitt
bör övervägas till patienter som har manifest eller långvarig men övergående anal inkontinens efter sfinkterruptur.
Kvinnor som fått bristning som även engagerat rektum, sfinkterruptur grad IV, har ofta kvarstående anal inkontinens (11) och vi föreslår följaktligen en liberal inställning till
planerat kejsarsnitt till denna patientgrupp."