Inlägg från: Anonym (Södra Svergie) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Södra Svergie)

    Studie-och yrkesvägledare-se hit!

    Finns inga lediga jobb att söka.

    För tillfället endast 24 jobb på arbetsförmedlingen i HELA SVERIGE.

    SYV är ingen skyddad titel och både vuxenutbildning, skolor, universitet använder sig av obehöriga SYV i stor utsträckning.

    skulle helt ärligt inte rekommendera utbildningen.

    Barnafödandet är lågt i Sverige och mindre barnkullar väntas k framtiden.

    Demografin innebär att många familjer är flerspråkiga vilket gör att arbetsgivare inom privat sektor gärna söker utbildade med språkkompetens inom ex. Arabiska. 


    Artificiell intelligens (AI) kommer utvecklas i tyckare snabbare tempo och kommer innebära att många yrkesgrupper ersätts med bättre informationsgivare.

    Med allt det sagt skulle jag söka en utbildning som är mer ?exklusiv? och gör en mer oersättlig. 


    Att Lärarförbundet inte lobbat för att SYV ska skydda titeln är en kraftig varningssignal. 


     

  • Anonym (Södra Svergie)

    Kan också säga att man får vara beredd att arbeta mot vuxna som målgrupp. Arbetsförmedlingen, rusta och matcha (KROM) och en målgrupp som är spridd i åldrarna från 18 till 67.

    Ska du vägleda personer i dessa spridda åldrar behöver du kunna ta människor väldigt bra. Det är lätt att bli frustrerad, trycka ner sig själv, känna sig misslyckad, dränerad och ta saker personligt när du arbetar med vuxna. Ungefär likt samtal med psykolog, men fokus på yrkesvägledning.

    Du behöver känna dig trygg i din roll som SYV. ha bra koll på arbetsmaterial för deltagare, förstå psykologiska teorier, vara uppdaterad om välfärdssystem, migrationen, A-kassa och politik.

    Du behöver på vuxenutbildningen ha koll på olika betygsystem som ändrats genom 50 år. Även omställningsstöd från CSN.

    Att arbeta i traditionell grundskola innebär hög ljudnivå, ensamhet då du inte ingår i arbetslag om inte fler SYV är på plats. På gymnasium är oftast enskilda syv ansvariga för vissa program. 

    Du kommer möta många äldre människor som ofta är trötta, blivit slitna och känner de vill lunka på. Unga och alerta människor kommer du kanske träffa på utbildningen, men i verkligheten på arbetsplatserna är medelåldern hög. 


    SYV styrs under arbetsmarknadsreformer i privat sektor och arbetsrollen kan ändras av arbetsgivare. 


    Spontana tankar från olika perspektiv! 

Svar på tråden Studie-och yrkesvägledare-se hit!