• Peand

    Blivande USKor kämpar vidare - part III

    Med risk för att roppa hej för tidigt men nu är det 

     


       S o m m a r l o v  
    de två sista uppgifterna skickades just in så nu är det bara att vänta på att de är godkända och sedan kan jag andas ut tills den 13 augusti då jag "börjar skolan igen". Hade ju varit skönt att vara ledig nu men men.... 1½ vecka blir det iallafall, om nu uppgifterna är OK.
    Hoppas Flört
  • Peand

    Mamma Osa - Då tror jag inte att det är fel att läsa den. Tvärtom Flört

  • Peand

    Ida - de kom tillbaks innan lunch med två MVG så nu är det SOMMARLOV Skrattande
    Ska bli sååå skönt att inte ha omvårdnadskursen ligga och skvalpa i huvudet hela sommaren utan att jag nu är klar med den. Tror inte att jag hade fixat att vänta med 3 uppgifter tills i aug/sept.
    Men oj vad konstigt det känns att sitta här och bara vara, att inte tänka på att jag borde plugga eller likanden.

    Har sagt åt mina två coacher/syon att hur mycket jag en bönar och ber får de inte starta upp en ny kurs innan den 13 augusti, får se hur det går Flört

  • Peand

    Ida - Tack, det är nog mer jag som måste lära mig att förstå att jag behöver ledigt. Fast ledigt och ledigt... Jag ska ju jobba

    Ericas mamma - Tack! Självklart skall man få fråga om det man inte hittar eller det man känners sig osäker på om man fattat rätt. Visst finns det säkert dem som frågar istället för att själv letar men dem lära man känna igen ganska snabbt....

    jannajamtland - och jag som var så glad att hoppa över till omvårdnaden där det blev mer konkreta saker. Efter 4 "flumm kruser" var det så skönt med lite fakta uppgifter, var man gör för omvårdnad vi andningproble och likanden Flört
    Säg till om vi kan hjälpa dig så här på slutspruten....

  • Peand

    Ericas mamma - Nu sätter du mig på problem. Detta har jag inte läst än och just sådana här bitar är ju lite svåra att chansa på.
    Men spontant vill jag ha det till att skelettet blir poröst om det är inaktivt för länge. Alltså lättare går sönder och inte klarar de belastningar som det tidigare var van vid. Varför vet jag inte. Men antar att det är dels att man inte är aktiv längre och det skulle inte förvåna mig om det är några hormoner med och ställer till det. Det är ju det iallafall när man får benskörhet. Men som sagt var  - jag vet INTE!

    Kontrakturerr hos en förlamad tror jag man kan undvika genom massage och gymnastik med de delar som är förlamade. Ex att man rör på förlamade ben enligt ett visst mönster och att man masserar de muskler som finns. Men återigen, jag vet inte jag tror.
    Ska försöka se om jag hittar några fakta om detta istället för att tro Flört

    Jannajamtland - Låter som om det har varit tufft och som om det kommer att bli enklare till hösten sedan. Det är inte lätt att plugga och vara mamma/sambo och allt annat man är samtidigt. Jag ska storstäda nu när jag är ledig för jag vet inte när jag storstädade sist, det har inte funnits tid för det.

  • Peand

    Ericas mamma - Så lite så igen  Men då gäller det bara att vi hittar rent fakta om att våra teorier stämmer Skrattande

    Om jag har långt kvar??? Jag körde halvfart i nov+dec och har sedan kört helfart från 1/1 tills idag och klarat av 850 poäng. Så det saknas 500 p innan jag är klar. Men sen är jag inte säker på att jag nöjer mig vid det utan kanske kör vidare under våren också. Beror på om jag hittar någon jobb eller alternativet är att vara arbetslös. Då är det bättre att plugga med ämne. Men min planering är att fixa dessa 500 p under hösten. Och då är det sjukvård, geriatrik, lindrande vård och handledning som jag tror på nu.... Men jag hinner ändra mig till aug. Skrattande

  • Peand

    Från boken/serien Grundläggande omvårdnad del 2
    "Övningar för att förebygga kontraktuer kan var abåde aktiva och passiva och består av att röra lederna till deras yttersta positioner flera gånger om dagen. Patienter som inte själva klarar ava tt sträcka lederna,måste få hjälp med att göra det. Passiva övningar används, och extremiteterna böjs och sträcks helt. Rörelserna skall följa det normala röreslemönstrerna.
    Man ska också vara försiktig med att använda extrautrustning till personen så som kuddar. För det görsta har de en passiviserande effekt, för det andra kan lederna bli liggande flekterade under långa perioder. Därmed kan extra kuddar bidra till tutvecklingen av kontakturer. Täta ställningsbyten innebär röresler i lederna och nua ledpositioner. Om patienten huvudsakligen ligger på rygg med huvudänden höjd främjar detta kontrakturutvecklingen i höftleden.
    Om det är möjligt bör patienten dagligen komma upp ur sängen och sitta/stå och gå för att belasta lederna."
    Finns ju även en rullstolstyp där man får de stående, förutsatt att man inte är förlamad i överkroppen.

    Ursäkta alla stavfel, är trött och fingrarna lever sitt egna liv.
    Säger godnatt nu, återkommer i morgon

  • Peand

    Fröken NollÅtta - grattis till att du kom in på Komvux och kan börjar den långa resan mot ssk. Håller tummarna för dig att det går bra och att det är vad du vill Glad

    Ang att ställa frågor här inne så tror jag att vi alla gör det titt som tätt. Och det som verkare enkelt för en person är kanske något en annan har kört fast på.
    Därför anser JAG att det är fritt fram att fråga när man kör fast. Att fråga är en sak, att kräva svar och kanske önskemål om kopior av arbeten (japp, det har förkommit tidigare i denna tråd) är i mina ögon sett en helt annan sak. Då vill man inte lära sig utan hitta den kortaste vägen till att nå målet.
    Att fråga är ett sätt att lära sig och även ett bra sätt för oss andra att se vad vi har lärt oss hittills Flört
    Så för mig får det gärna frågas på, kan jag svaret eller har tid att leta efter svar så hjälper jag gärna till. Men de som vill åka runt på ett bananskal är jag numera ganska hård emot. Man lär av misstagen....

  • Peand

    Fröken Noll Åtta - Håller med om att om det finns personer som ställer frågor hela tiden så kan man under i vilket syfte det är med dessa frågor men att fråga lite då och då tycker jag inte är någon fara. Oavsett vilken nivå det är på frågorna. Säger det igen. Ibalnd kan man köra fast på den mest löjliga frågan utan att man kan förklara varför.

    Men att hjälpa någon som kört fast och som uppskattar det är en självklarhet för mig. Men att hjälpa någon som man flera gånger redan har gjort och som i stort sätt känns som om det enda personen vill är att man ska skicka över sina egna arbeten, där sätter jag en stor gräns.

    Till lika hoppas jag ju att jag får hjälp av någon om jag behöver det. Även om det kan vara en enkel fråga för dig. Jag är sådan i allafall så jag ber inte om hjälp om jag inte måste, och det kan ju vara lite dumt det....

    jannajamtland - grattis  En sån skön känsla.... Håller tummarna för att det går bra i morgon också.

    MammaOsa - Lernia har den, så då är frågan bara om din kommun har avtal med Lernia.

Svar på tråden Blivande USKor kämpar vidare - part III