• Ida 84

    Blivande USKor kämpar vidare - part III

    Kattahossa: Det är ofta så på "mindre" skolor att de inte kan ha hela utbudet eftersom det inte finns varken tillräckligt stor efterfrågan eller lärare till det. Finns ju massa kurser som man kan läsa egentligen.. Jag hade gärna velat läsa om habilitering/rehabilitering men de kunde inte ha den kursen här.

    Jag läste iaf
    Första terminen:
    Vård och omsorgDatakunskapPsykologiEtik och livsfrågorArbetsmiljö och säkerhetAndra terminen:
    Med. grund.OmvårdnadSocial omsorg
    ½ Människan socialt och kulturelltTredje terminen:
    ½ Människan socialt och kulturelltUtvecklings störning och andra funktionshinderOmsorg och omvårdnad för människor med demenshandikappSedan har jag sökt för att läsa upp Sjukvård till hösten och eventuellt även Psykiatri nästa vår för att få en bredare utbildning och därmed större chans att få fast jobb..
  • Ida 84

    Peand: Det kan skilja, speciellt när man inte får tillgodose sig erfarenhet från den andra omsorgen. Så byter man "branch" kan det hända att chefen inte anser att man har rätt att behålla sin lön om man inte har någon erfarenhet. Helt fel tycker jag eftersom likheterna är många och man kan använda erfaraneheten från det ena stället till det andra.


  • Ida 84

    Peand: Ja, det är konstigt. Att ett och samma jobb värderas så olika bara för att man bor i en annan kommun..


  • Ida 84
    Fröken 08: Vad tråkigt det blev med din APU. Ledsen Hoppas att du får tag på lärare och så imorgon så ni kan reda ut det här. Och just nu har du all rätt att vara arg och besviken, men hur tufft det ändå känns just nu så kommer du gå stark ur det! Och låt inte detta gå ut över dina drömmar utan försök lära dig något av det istället. Du kommer fixa det här!
    Och en ny APU-plats behöver inte betyda världens undergång heller, en ny början där ingen har förutfattade meningar om dig och du kan få en ärlig chans att visa vad du går för.
  • Ida 84

    Idag gjorde vi färdigt sista grupparbetet som skall redovisas på torsdag.. sen är det bara avslutningsdagen kvar nästa tisdag innan vi är helt färdiga... Känns så j**la bra....


  • Ida 84
    Fröken 08: Jag förstår hur du tänker och visst kan jag hålla med dig om att det vore bra att få göra om praktiken på samma ställe. Men blir det inte tillfälle för det så får du ju se möjligheterna i de andra alternativen och göra det bästa av saken.
    Sedan kan jag även tycka att du borde fått bedömning av alla olika avdelningar du varit på om du inte haft samma handledare under tiden. Och om du får bedömningen så kan du ju även bättra på dina brister på en annan avdelning också när du vet vad det är du måste jobba på.

    Tycker också det är konstigt om du måste läsa om teorin när det är praktiken du inte är godkänd i. Är det en 200p-kurs? Det tar ju inte en hel termin att läsa in om det nu skulle bli att du måste.

    Försök att inte ta ut allt negativt i förskott. Och Koppla vidare hemtelefonen till mobilen och gå ut och ta en promenad eller så och försök skingra tankarna och hoppas att läraren hör av sig!
    Lycka till!
  • Ida 84
    Fröken NollÅtta: Vad skönt att det löst sig så gott som iaf. Att göra två veckor är ju mycket  bättre än att behöva läsa om hela kursen. Vad har du emot geriatriken? Visst att det är långt ifrån det du verkligen vill göra, men där är det ju också en avdelning där man måste ha bra bemötande och så. Finns det ingen annan avdelning du tror skulle passa då? Två veckor fixar du snabbt om du hamnar på en bra avdelning med bra stämning bland personal och en bra handledare. Lycka till!
  • Ida 84
    Fröken nollåtta: Jag förstår att du är ledsen och besviken över att du inte är godkänd. Men det kommer inte hjälpa dig att fokusera på allt det negativa.
    Först var allt jobbigt för att du trodde du skulle behöva läsa om hela kursen och allt du önskade var att bara behöva göra om praktiken. Nu när du inte ens behöver göra om hela praktiken utan bara två veckor, då är inte det bra heller...? Visst att det kan vara svårt att få tag på praktikplats såhär i sommar och semestertider, men du kan väl iaf försöka? Det kan ju vara lättare än du tror. Men du kanske får försöka bredda dig och inte vara inriktad på bb. Huvudsaken är väl ändå att du blir godkänd i kursen och kan gå vidare mot nästa mål?

    Och du säger att du på din praktikplats kände dig utanför och i vägen. Då är det väl bättre att komma till en annan praktikplats där du kan få en ärlig chans att visa vad du går för? Och förhoppningsvis får du en handledare som behandlar dig på rätt sätt och förstår att hon skall just handleda dig så du får lära dig.. Försök koppla bort din gamla APU och hur de betedde sig och försök göra ditt bästa nästa gång. Jag vet att du kan klara det hur bra som helst! Men du måste försöka lita på dig själv och att du kan klara det!
    Man kan ju inte klara allt utan att prova på först, eller hur? Och även om det blir en ny avdelning med nya rutiner så klarar du koma in i det om du är öppen för det. Det är ju så det kommer vara sedan när du kommer ut och skall jobba i vården också, även om det är som uska, ssk eller bm så måste man ju prova på innan man kan de nya rutinerna vilken avdelning man än är på.

    Och som kattahossa säger så finns det ju fler avdelningar än geriatrik. VC är ju också ett alternativ. Där får man ju se mycket olika saker och det är mycket patientkontakt och bemötande hela tiden. Det finns inte undersköterskor i hemsjukvården i er kommun då? då kan man ju göra praktik där.

    Men du skall inte försöka få göra praktiken i slutet av sommaren då? Så du får några månader att återhämta dig och få lite distans till allt som varit så du kan komma tillbaka med nya krafter?
  • Ida 84
    Kattahossa: Hur går det med din skrivkramp? Jag skrev ett arbete om SLE, väldigt intressant. Annars finns det ju hur många sjukdomar som helst att skriva om: MS, Huntington, Olika mag- tarmsjukdommar osv. Men det kanske var här du skulle skriva om en tredje som psykisk?

    För att komma upp i VG-nivå på filmanalysen tror jag inte du behöver anstränga dig så mycket. Släng in lite egna reflektioner om vad du tycker, eller vad du hade gjort i samma situation eller liknande så brukar det kunna gå bra. Skillnaden mellan G och VG brukar ju vara att istället för att skriva en recension där man skriver vad filmen handlar om så skriver man även lite vad man tycker och varför man tror de gjorde som de gjorde i frågeställningarna. Vad är det för film förresten? Lycka till!

    Delifi2: Söt älg.. Flört Du fick en röst av mig..
  • Ida 84
    Fröken NollÅtta: Det är ju två olika handledare du haft, så då har de väl haft olika krav. Men visst, det är tråkigt att det inte står skrivet tydliga gränser på hur man skall uppnå de olika betygen eftersom det nu är en tolkningsfråga.

    Men två veckor blir ju ca 10 arbetsdagar som du har att ta in. Jag hoppas att du försöker göra en sista kraftansträngning för att försöka bli färdig och få det ur världen. Du kommer ångra dig mer efteråt om du inte åtminstone försökt. Hoppas du hittar en praktikplats nu där du tror du kan trivas dessa dagar. Lycka till!
Svar på tråden Blivande USKor kämpar vidare - part III