Hämtat lite info till dej här ang Folsyra...Från livsmedelsverketssida
Bör en kvinna som planerar att bli gravid äta extra folsyra?
Ja. Socialstyrelsen, Livsmedelsverket och mödravårdscentraler rekommenderar numera (sedan januari 2001) kvinnor i barnafödande ålder - särskilt de som planerar att bli gravida - att äta minst 400 mikrogram (0,4 mg) folsyra per dag. I första hand bör kvinnan öka konsumtionen av folsyrarika livsmedel, framför allt frukt, grönsaker och rotsaker. Detta kan ibland vara svårt. I sådana fall rekommenderas kosttillskott innehållande 400 mikrogram folsyra/folat och som säljs på apotek och i hälsokostbutiker.
Bakgrund
Vid en internationell jämförelse är risken för en svensk kvinna att föda ett barn med ryggmärgsbråck bland den lägsta i världen. Ett antal underskningar har dock pekat på möjligheterna att sänka denna risk ytterligare om kvinnor under tiden för befruktning har ett folsyraintag runt 400 mikrogram.
I USA, Kanada och ytterligare några länder berikar man nu mjöl med folsyra, och därifrån rapporteras minskande risker. Samtidigt blir det en del som kan få ett oönskat högt folsyraintag, och detta problem blir för närvarande föremål för granskning av SBU. Se vidare deras hemsida, www.sbu.se.
Kvinnor som tidigare fött barn med ryggmärgsbråck är en särskild riskgrupp. Flera undersökningar har visat att man kan minska riskerna för dessa kvinnor att föda ytterligare ett barn med denna missbildning genom att ge dem mycket höga doser folsyra (ca 4 000 mikrogram) en tid innan nästa graviditet.
Frågeställningarna kring folsyra är komplexa och utreds för närvarande av SBU - Statens beredning för medicinsk utvärdering