• Daidi

    Hjälp! Vad blir fel med min kladdkaka??

    En som jag känner lyckas oftast få jättehårda kanter så man får
    såga isär den i bitar
    Och inget kladd alls!
    Men hon brukar göra den i en sån där form som man kan knäppa loss
    sargen (eh!?) och bara botten finns kvar!
    Sen gräddar hon den i 25 minuter.

    Här är mitt recept! Eller min mammas/kokboks såklart!

    2ägg
    3dl socker   vispar poröst

    2dl mjöl
    3msk kakao        blandas ihop i en bunke
    1msk vanilj

    Mixa ihop och tillsätt
    100g smält margarin

    Smöra och bröa en pajform, häll i smeten mitt i formen!

    Grädda i mitten av ugnen, 175 grader 20min

    Den blir supersmarrig och kladdig!

  • Daidi

    Hittade lite fler kladdkakerecept i datorn, har inte testat dem själv, men
    de låter goda!

    Blir 1 kaka med nougattäcke
    Du behöver:
    100 g smör
    2 ägg
    3 dl socker
    1,5 dl mjöl
    4 msk kakao
    1 tsk vaniljsocker
    1/2 tsk salt
    50 g mörk choklad (minst 60 % kakao)
    Kokos till formen
    Cirka 100 g Odense nougat

    Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Smöra en form med löstagbar kant och bröa den med kokos.
    3. Smält smöret i en kastrull.
    4. Vispa samman ägg och socker, det går bra med handvisp.
    5. Vispa ner mjöl, kakao, vaniljsocker och salt.
    6. Tillsätt det smälta smöret och vispa väl.
    7. Krossa den mörka chokladen och blanda ner i smeten.
    8. Häll all smet i formen och grädda 17–22 minuter beroende på din ugns effekt. För att vara säker på att få en kladdig konsistens bör du känna med en sticka redan efter 15 minuter. När smeten inte längre fastnar på stickan är kakan klar.
    9. Ta ut kakan och låt svalna i cirka 5 minuter innan du hyvlar på ett ca 1 mm tjockt lager nougat. Nougaten smälter och när den har stelnat är kakan färdig att servera med vaniljglass eller vispgrädde.
    ______________________________________________________________

    Blir 1 kaka med touche av lime
    Du behöver:
    50 g Fazer vit blockchoklad med limesmak
    100 g margarin
    2 ägg
    3 dl strösocker
    2 dl vetemjöl
    3 msk kakao
    1 msk vaniljsocker

    Gör så här:
    1. Smörj en pajform, 25 cm i diameter, med lite matolja.
    2. Hacka blockchokladen i mindre bitar.
    3. Smält margarinet.
    4. Vispa ägg och socker pösigt.
    5. Blanda vetemjöl, kakao och vaniljsocker.
    6. Blanda i de torra ingredienserna i den vispade smeten.
    7. Häll i det smälta margarinet och blanda smeten väl.
    8. Häll smeten i pajformen och strö över den hackade blockchokladen.
    9. Grädda kladdkakan i mikrovågsugnen på full effekt i cirka 8 minuter.
    10. Låt kakan svalna lite innan du serverar den.
    _____________________________________________________________

    Blir 1 kaka som avnjuts bäst i små bitar
    Du behöver:
    100 g margarin
    2 ägg
    3 dl socker
    2 dl vetemjöl
    4 msk kakao
    1 tsk vaniljsocker
    1 krm salt
    1/2 tsk bakpulver
    200 g Marabou schweizernöt chokladkaka
    1 dl grovhackade nötter och/eller mandel
    Ströbröd till formen

    Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Smält margarinet och låt svalna något.
    3. Vispa ägg och socker luftigt.
    4. Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker, salt, bakpulver, hackad choklad och hackade nötter i en bunke.
    5. Häll mjölblandningen i ägg- och sockerblandningen och vispa i cirka 2 minuter.
    6. Tillsätt det smälta margarinet och vispa till en slät smet.
    7. Smöra och bröa en rund form med löstagbar kant.
    8. Häll i blandningen i formen och grädda i mitten av ugnen i cirka 20–25 minuter. Kakan kan verka lös när man tar ut den, men stelnar fort när den kommit ut.
    _____________________________________________________________

    Blir 1 kaka med chokladglasyr
    Du behöver:
    KAKA:
    100 g smör
    2 ägg
    2 rågade dl socker
    1 dl vetemjöl
    3/4 dl kakao
    1 tsk vaniljsocker

    GLASYR:
    100 g philadelphiaost
    60 g smör
    2 tsk vaniljsocker
    4–6 msk kakao
    4 dl florsocker

    Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Smält smöret, ställ åt sidan.
    3. Vispa ägg och socker pösigt.
    4. Häll smöret i äggsmeten och rör om.
    5. Blanda mjöl, kakao och vanilj-socker för sig. Rör ner detta i kaksmeten.
    6. Smöra och bröa en form med löstagbar kant och häll smeten i formen.
    7. Grädda kakan i ugnen i exakt 24 minuter om formen är 20 cm i diameter eller 21 minuter om formen är 23 cm. Grädda ej för länge, då blir kakan trist.
    8. Låt stå i tre timmar före servering.

    GLASYR:
    1. Lägg philadelphiaost i en skål med smör, vaniljsocker och kakao. Mosa med en gaffel tills det blir en slät smet
    2. Sikta ner florsocker.
    3. Bred glasyren på den avsvalnade kakan.
    ______________________________________________________________

    Blir 1 kaka med mintsmak
    Du behöver:
    KLADDKAKA:
    3 dl socker
    1,5 dl vetemjöl
    2 tsk vaniljsocker
    1/2 tsk salt
    4,5 msk kakao
    150 g smält smör
    2 ägg
    Ströbröd till formen

    GARNERING:
    135 g Fazer mint crisp
    100 g Marabou mjölkchoklad

    Gör så här:
    KLADDKAKA:
    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Rör ner det smälta smöret och äggen.
    3. Häll smeten i en smord bröad form med löstagbar kant, cirka 1,5 liter. Grädda i ugnen i 20–25 minuter. Kakan ska vara lite lös och kladdig inuti.
    4. Låt svalna i formen.
    GARNERING:
    1. Smält chokladen i vattenbad.
    2. Blanda chokladen, smeta den över tårtan och låt stelna.
    ______________________________________________________________

    Du behöver:
    KAKA:
    300 g smör
    300 g mörk choklad
    1,5 dl vit baksirap
    1 vaniljstång
    1 dl vispgrädde
    1 dl vetemjöl
    4 ägg
    1/2 dl starkt kallt kaffe

    GLASYR:
    100 g smör
    150 g choklad
    50 g honung

    Gör så här:
    KAKA:
    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Smält smöret och chokladen tillsammans. Blanda i sirap.
    3. Dela vaniljstången och skrapa ner kornen i en kastrull med vispgrädden. Lägg också i själva stången och koka upp. Ställ åt sidan att svalna.
    4. Fiska upp stången och häll i kaffet i grädden. Blanda med choklad- och smörblandningen.
    5. Knäck i äggen, rör och tillsätt mjölet. Rör försiktigt tills allt är blandat.
    6. Häll blandningen i en form med löstagbar kant och grädda i cirka 20 minuter. Kakan krackelerar eventuellt på ytan, men det gör inget.
    7. Ta ut kakan och låt den svalna och mogna i kylskåp, helst till nästa dag.

    GLASYR:
    1. Smält ingredienserna i en kastrull. Låt svalna något och skeda generöst över kakan.
    2. Ställ kakan i kylen i en halvtimme och servera den med vispad grädde eller glass.

Svar på tråden Hjälp! Vad blir fel med min kladdkaka??