Menskoppen

Både ICA och COOP har skrivit avtal med MonthlyCup i Halmstad som är ensamma om att tillverka menskoppar av silikon i Sverige, och nu gjort de första leveranserna på flera tusen menskoppar till de två stora kedjorna.


– När vi startade, för tre år sedan, visste många kvinnor inte ens att fanns något alternativ till bindor och tamponger, säger Lisa Perby, ägare och grundare av MonthlyCup. 

Men trots att tillverkarna av traditionella mensskydd årligen satsar mångmiljonbelopp på marknadsföring, och trots att ett mensskydd som håller i upp till fem år, knappast generar några ekonomiska resurser alls för marknadsföring, så har vår försäljning ökat med över 800 procent per år under de senaste två åren och med närmare 300 procent under de första månaderna detta verksamhetsår. 

Lisa Perby ser flera viktiga förklaringar till utvecklingen:

- Medierna har uppmärksammat rapporter om olika föroreningar i bindor och tamponger och Kemikalieinspektion har tagit detta på så stort allvar att man, med stöd från regeringen har startat det första svenska kontrollprogrammet av mensskydd.

- De miljörisker som engångsprodukter av plast för med sig – och den kampanj mot plastkassar som regeringen initierat – har gjort miljömedvetna konsumenter mer kritiska också mot mensskydden. Enligt den brittiska miljöorganisationen City to Sea innehåller bindor i genomsnitt plast motsvarande fyra plastkassar per styck.

- Marknadsledande Essity (f.d. SCA) uppger själva att Libresse bindor och tamponger innehåller polypropen, polyetylen, polyester, polyesterfiber, polymerer, syntetiska hartser, polyesterfilm och polyetylenfilm.

– En kvinna som köper en menskopp har inte bara valt att just den månaden köpa en annan typ av mensskydd än bindor eller tamponger. Hon har i själva verket blivit en, för gott, förlorad kund för de storföretag som säljer engångsprodukterna, säger Lisa Perby. 

En enda såld menskopp innebär en minskad årlig försäljning av över 300 bindor eller tamponger. De menskoppar som vårt företag har sålt har hittills ersatt över sex miljoner bindor och tamponger. En påtagligt minskad miljöbelastning. 


Nedan ser du forumtråden vi refererade till i artikelns ingress.

www.familjeliv.se/forum/thread/65421672-vilken-menskopp-ska-jag-kopa

18 juni 2012 - 6 inlägg - ‎3 författare

Har ni tänkt på vad idiotiskt det är att inga "vanliga" affärer säljer menskoppar, dvs. affärer som säljer andra mensskydd för engångsbruk typ Ica, Hemköp, Coop, Willys etc. De vill verkligen inte att kvinnor ska känna till menskoppens existens, allt för deras vinnings skull. Tycker det är så dumt, menskopp är verkligen så praktiskt, hygieniskt och miljövänligt!

Tycker att alla borde be sina affärer att ta in menskoppar!

 

/
stats