Barn som spelar spel och pysslar.
Pyssla eller spela spel på höstlovet. - Foto: Unsplash.com

Aktiviteter för barn på höstlovet – vad kan man göra som inte kostar pengar?

Man kan ha roligt utan att det ska kosta skjortan. Här kommer 17 tips på höstlovsaktiviteter som är helt gratis. Spara listan så att du kan ta fram den när fantasin tryter!


Höstlovet är en perfekt tid för att umgås med barnen och hitta på roliga saker tillsammans. Oavsett om du har små eller stora barn finns det gott om gratisaktiviteter som passar för alla åldrar. Här är 17 tips på aktiviteter för barn på höstlovet, så att ni kan fylla dagarna med små äventyr och kreativa stunder. Lista: 17 tips på höstlovsaktiviteter

1. Gå ut! 

Ta en promenad i skogen eller parken och njut av de vackra höstfärgerna. Samla löv, kottar och andra naturmaterial som ni kan använda till pyssel senare. En kul grej kan också vara att använda genomskinligt tejp runt handleden på barnet där man kan fästa blommor löv, och annat man hittar utomhus.  

2. Besök ett museum

Många museer erbjuder aktiviteter under höstlovet. Kolla in vad som finns i närheten och lär er något nytt tillsammans.

3. Arrangera en picknick

Klä er varmt och ta med en filt och lite fika ut till en park. En höstpicknick är ett mysigt sätt att njuta av den friska luften. Ta med en boll för lek efter fikan! 


4. Skapa höstpyssel

Använd det ni hittat under er promenad och skapa vackra höstdekorationer. Ni kan till exempel göra lövtavlor eller kottfigurer.

"

5. Filmkväll hemma

Välj några favoritfilmer, poppa popcorn och ordna en mysig filmkväll hemma. En perfekt aktivitet när vädret är grått och regnigt.

6. Bibliotekets höstlovsprogram

Bibliotek brukar ha gratisaktiviteter under höstlovet, som sagostunder, pyssel eller filmvisningar.

7. Cykelutflykt

Packa ryggsäcken och ta en cykeltur till en närliggande lekplats, naturreservat eller annan spännande plats ni inte har besökt förut.

8. Halloweendekorationer

Gör egna halloweenpynt tillsammans. Skapa spöken av gamla lakan, måla pumpor eller gör läskiga fladdermöss av papper. Varför inte skapa ett spökhus av ett mjölkpaket?


9. Naturbingo

Skapa en bingobricka med olika saker att hitta i naturen, som ekollon, svampar eller fåglar. Ge er ut på en jakt och se vem som får bingo först!


10. Utforska lekplatser

Ta en dag och besök olika lekplatser i er stad. Många kommuner har stora, spännande lekplatser som passar barn i alla åldrar.

11. Anordna en skattjakt

Göm små skatter eller ledtrådar i trädgården eller parken och låt barnen leta. Det blir ett äventyr utan att ni behöver lämna hemmet.

12. Bygg en koja

En klassiker som alltid är populär – använd filtar, kuddar och stolar för att bygga en mysig koja där barnen kan leka eller läsa.


13. Spela sällskapsspel

Det är ett perfekt sätt att samlas som familj och ha roligt inomhus.


14. Gör hemmagjorda ljus

Pyssla tillsammans och gör egna ljus av gamla burkar. Låt barnen dekorera dem och använd dem som mysiga höstdekorationer hemma.

15. Baka tillsammans

Baka höstfavoriter som äppelpaj eller kanelbullar tillsammans. Att baka är både kul och gott!


16. Plantera höstblommor

Höstblommor som ljung och prydnadskål kan planteras tillsammans med barnen. Det är ett fint sätt att lära dem om växter och hur man tar hand om dem.


17. Bygg en hinderbana

Bygg en rolig hinderbana hemma i vardagsrummet eller i trädgården med kuddar, stolar och rep. Barnen kan tävla om vem som kan ta sig igenom banan snabbast!


Nästa gång du undrar vad man kan göra på höstlovet, använd denna lista som inspiration! 

Läs mer: 

Kan man vabba på höstlovet?

När ska barnen gå bus eller godis?

stats