Ett barn som är sjuk på höstlovet
Vad gör man om barnen blir sjuka på höstlovet? - Foto: Unsplash.com

Kan man vabba på höstlovet? Det här gäller!

Det kan vara krångligt med vabb under lov, så nu när höstlovet närmar sig har vi tagit reda på hur det fungerar.


Höstlovet är en efterlängtad paus för många barnfamiljer, men det väcker ibland frågor hos föräldrar, särskilt när barnen blir sjuka under lovet. En vanlig fråga som föräldrar undrar är: Kan man vabba på höstlovet? Svaret är både ja och nej, beroende på omständigheterna. För att klargöra vad som gäller har vi varit i kontakt med Försäkringskassan så att vi kan reda ut situationen.

Vab kräver ordnad barnomsorg

Enligt Försäkringskassan är det möjligt att vabba om barnet blir sjukt under höstlovet, men bara under vissa förutsättningar. Den viktigaste regeln är att det måste finnas en ordnad barnomsorg. 

Om skolan är stängd under lovet räknas inte detta som en anledning till att vabba, eftersom det inte finns någon barnomsorg att hänvisa till. Om ditt barn däremot skulle ha gått till fritids eller någon annan form av omsorg, men blir sjuk och måste vara hemma, kan du ha rätt att vabba.

Du ska lämna kontaktuppgifter 

När du ansöker om vab, behöver du ange vilken barnomsorg som skulle ha tagit hand om ditt barn och lämna kontaktuppgifter till denna. Detta innebär att du inte kan få ersättning för vab om barnet skulle ha varit hemma på grund av att skolan är stängd, utan det måste finnas en planerad omsorg som förhindras av barnets sjukdom.

Skola stängd? Ingen vab!

Det är alltså viktigt att förstå att bara det faktum att skolan eller förskolan är stängd under höstlovet inte berättigar till vab. Föräldrar kan inte ta ut vab för att ta hand om barnen på grund av höstlovet, utan det gäller endast när barnet är sjukt och skulle ha deltagit i någon form av barnomsorg, exempelvis fritids.

Kan man då vabba på höstlovet? 

Ja, om ditt barn är under 12 år och du har en ordnad barnomsorg dit barnet inte kan gå på grund av att hen är sjuk. Vilket i sin tur leder till att du inte kan gå till ditt arbete. 

Läs mer: 

Får man vabba när den andra föräldern är ledig?

stats