• Anonym (Krusmynta)

    Okej att inte bjuda båda i ett gift par?

    Det gäller ett födelsedagsfirande.  40 år.
    Är det ok att bara bjuda sin "egna" familj, alltså bara föräldrar och syskon? 
    Syskonen består av en frånskild bror med två barn och en gift syster med tre barn.
    Vad tycker ni?   

  • Svar på tråden Okej att inte bjuda båda i ett gift par?
  • Anonym (Alice)
    Anonym (SA) skrev 2024-04-23 19:20:23 följande:

    Det är helt okej att bara bjuda SIN EGEN familj på SIN födelsedag!! Mina syskons respektive kommer aldrig att bli MIN familj! Alltid lika fascinerande hur folk anser att man blir siamesisk tvilling bara för att man träffar någon! Vi hittar ofta på saker med enbart familjen, åker till platser som vi har minnen från, tar en middag och tittar på foton och så. Våra respektive vill inte ens med på de här tillställningarna, då de mest känner sig utanför!

    Jag hade själv en liknande tråd för lite sen om det var okej att ha en liten tillställning och enbart bjuda sina nära vänner. Inte deras äkta hälfter, inte deras mindre äkta hälfter som man inte ens träffat, inte deras barn, inte deras föräldrar, inte deras grannar, inte deras hundvakter. Jag kan säga att Svaren jag fick här var en stor del av underhållningen den kvällen, för gud vilken hemsk människa jag tydligen var, som ville ha en liten tillställning för mina närmaste sju vänner, än en snål jättebjudning med 30 pers bara för att det ansågs vara "så man gör"!
    Ingen protesterade, alla hade jättetrevligt, de flesta tyckte det var skönt att komma hemifrån en kväll och framför allt kunde de inte alls förstå neandertalmentaliteten att sitta ihop med den man är med! Samt att de inte alls kunde förstå attityden att tvingas anpassa sina fester efter folk man knappt känner.

    Om folk väljer att bli osams för att inte de eller deras partner står i centrum i andras liv, man får nog fundera på om de verkligen är något att ha då!


    Grejen är ju att dina syskon inte tillhör din familj längre. De har skaffat en egen familj. Jag är absolut inte förvånad att förhållanden går i kras om ingen vågar satsa på relationen utan håller stenhårt i mammis och pappis istället.

    Tänker jag på t.ex. min mosters närmsta familj tänker jag ju såklart inte på mina morföräldrar och mamma, utan på min moster, hennes man och barn. Det är ju helt naturligt att föräldrar och syskon inte längre är ens närmsta familj längre efter att man själv bildat familj.
  • Anonym (nja)
    Anonym (Jgblfjl) skrev 2024-04-24 07:44:47 följande:
    Du drar på höga växlar. 

    Du menar alltså att man är normal bara man inte slåss, är dömd för sexuellt utnyttjande av barn och inte dricker tills man spyr?
    Hmm, jag tänker att man bjuder alla i en konstellation så länge de inte beter sig uppenbart illa. Små egenheter och skavanker i personligheten har alla, och det kanske inte ska rendera att man blir utesluten ur gemenskapen. Stora skavanker däremot kan göra det.

    Jag skulle tex helst vilja slippa bjuda min pappas fru i olika sammanhang, hon är rätt otrevlig och snorkig och jag tycker egentligen inte att hon ingår i mitt liv. Men jag tycker inte att det är skäl nog att utesluta henne, så jag bjuder med henne. Det blir liksom en balans mellan artighet och vad man står ut med. 
  • Anonym (XX&)
    Anonym (Alice) skrev 2024-04-24 08:54:06 följande:
    Grejen är ju att dina syskon inte tillhör din familj längre. De har skaffat en egen familj. Jag är absolut inte förvånad att förhållanden går i kras om ingen vågar satsa på relationen utan håller stenhårt i mammis och pappis istället.

    Tänker jag på t.ex. min mosters närmsta familj tänker jag ju såklart inte på mina morföräldrar och mamma, utan på min moster, hennes man och barn. Det är ju helt naturligt att föräldrar och syskon inte längre är ens närmsta familj längre efter att man själv bildat familj.
    Tillhör familjen gör de väl? Bara inte kärnfamiljen. 

    Jag håller i övrigt med om att det är ett ohälsosamt fokus på ursprungsfamiljer i vissa släkter och det är en av många anledningar till att relationer går i kras. 
  • Anonym (Carl-Göran)

    Har du problem att läsa?


    Anonym (JeMappeleJaques) skrev 2024-04-24 06:22:37 följande:
    Inlägg #47

    Anonym (nja) skrev 2024-04-23 13:46:44 följande:
    På ett sätt blir det ju mer ok att utesluta någon som inte är normal. Att låta bli att bjuda någon som misshandlar, bråkar, super tills han spyr eller annat otrevligt beteende måste ju får vara okej. Man måste liksom inte bjuda hem en pedofil till sina barns hem bara för att den personen finns i familjen.
     
  • Anonym (Jgblfjl)

    Nja: <Ja, jag skulle aldrig själv låta bli att bjuda syrrans man eller mammas nya på födelsedagar bara för att.
    Däremot vid andra tillställningar och göromål. Bara för att syrran är gift och jag sambo så måste inte våra respektive med på allt hela tiden. Vi måste inte med på allt de på varsitt håll gör heller.>

    Händer ofta att jag, pappa och syrran reser tillsammans. Eller jag, syrran och mamma. Jag, sambon och mamma el pappa, pappa och syrran, jag och mamma och vice versa. Alla tänkbara konstellationer.
    Jag och syrran gör något tillsammans väldigt ofta utan att ha med våra partners. Verkar näst intill vara ett väldigt syndigt beteende enligt vissa här.
    Jag och systern är båda barnfria/lösa. Men är det verkligen så att barn förändrar allt? Att när de kommit, om de kommer öht, så anser många att man aldrig någonsin delar på den "nya" familjen.
    En förälder kan inte längre bjuda båda sina barn utomlands, utan måste då bjuda bådas familjer med barnbarn också? Fast jag gissar att de som sitter ihop med sina "nya" familjer inte är dem som rest och hittat på andra saker i olika familjekonstellationer innan familjebildning heller. Att det alltid varit alla eller ingen. Otänkbart att ett vuxet barn och en förälder gör saker tillsammans?

    Ni som absolut inte vill dela på er familj. Kan ni inte se fördelen att som äldre kunna få åka på tex. spahelg tillsammans med ett av dina barn utan att bjuda med dennes partner och barn också?

  • Agda90
    Anonym (Krusmynta) skrev 2024-04-23 00:57:22 följande:
    Han är den enda som inte är ursprungsfamilj? 

    Otroligt dålig ursäkt!

    Hade min mans syskon gjort något sådant och inte bjudit med mig på ett firande så hade min man bett dem fara åt helvete. 
    Jag och min man är ett par och har varit det länge. Det är vi eller ingen. 


    Vill sedan syskonen har en syskondag så är det upp till dem och inget jag skulle bry mig om. Men att bli utesluten ur famlijesammanhang på det viset. Nej, det är INTE ok!

  • Anonym (Alice)
    Anonym (XX&) skrev 2024-04-24 10:00:20 följande:
    Tillhör familjen gör de väl? Bara inte kärnfamiljen. 

    Jag håller i övrigt med om att det är ett ohälsosamt fokus på ursprungsfamiljer i vissa släkter och det är en av många anledningar till att relationer går i kras. 
    Nja, inte närmsta familjen. Jag skulle säga att de går från att vara familj till att bli en del av släkten.

    Exakt. Gör man som personen jag citerade och har flera/regelbundna aktiviteter där ?barnens? respektive inte vill vara med för att de inte känner sig välkomnade utan blir utanför har man ett problem. Man kommer ju aldrig få en egen, stark familjerelation om man själv inte välkomnar in sin egen partner. Ens föräldrar började ju inte som familj (förhoppningsvis) utan som partners.
  • Anonym (Vem)
    Anonym (Krusmynta) skrev 2024-04-23 23:58:47 följande:

    Ok, tack för svar! 
    Det är då min syster som fyller år och hon har bjudit in våra föräldrar, vår bror och jag.  Och en vuxen kusin som anses tillhöra familjen.
    Varken mina barn eller vår brors barn är inbjudna.
    Min man kommer ju då vara hemma med barnen, och har inget emot det egentligen, men kommenterade att han tyckte att det var lite lustigt att han inte ens var bjuden.
    Det finns ingen osämja eller annat, han dricker inte och är en person som är vänlig men föredrar att hålla sig i bakgrunden.


    Fast ibland gör man ju saker bara med allra närmsta familjen. Jag har också gjort saker med bara mina föräldrar och syskon. Inget konstigt i det. Då har min man varit hemma med våra barn. Hade ju varit skillnad om ett barns partner varit bjuden och den andras inte. 
  • Anonym (Mannen)

    Om det bara är släkten som är bjuden så är det helt ok. Om man däremot bjuder in vissa partners men inte andra så skulle jag säga att det inte är okej.

  • Anonym

    Den som fyller år bestämmer, de som det inte passar får stanna hemma.
    Så enkelt, inget att fundera på.

Svar på tråden Okej att inte bjuda båda i ett gift par?