• Brumma

    Vilja ta över mammans plats?

    Anonym (bonuspersonen) skrev 2017-04-21 13:38:03 följande:

    Gammal tråd men svarar ändå!

    Jag har två bonusbarn i mitt liv, och ingen ambition att försöka leka mamma åt dem. De har en mamma redan ju, som de är hos varannan vecka. Jag är "pappas sambo", dvs en extra vuxen i deras liv men inte en förälder. Hos mamman finns hennes sambo. Jag har inga egna barn och vill inte heller ha några. Veckorna här får barnen största delen av sambons uppmärksamhet, och veckan de inte är här är det jag som får vara number one ;) Jag har absolut inga problem med det här upplägget, då jag i grunden är en person som har behov av en hel del ensamtid. Nu är det ju inte så att jag skiter i barnen och går under jorden när de är här, missförstå mig rätt, det är snarare så att jag låter dem få den pappatid de behöver eftersom de ju inte får ha honom i sina liv varje dag, som jag faktiskt får.


    Låter som ett bra upplägg om det passar er :D

    Tycker ju det är huvudsaken- att bonusfamiljen själv skall få hitta ett sätt att fungera på som passar just dem :)

    Bonusperson - det gillar jag :D
  • Brumma
    Anonym (Hoppas) skrev 2017-04-21 17:02:56 följande:

    Vem vill bli en ny mamma till sin sambos barn,när det finns en mamma?Låter konstigt.Däremot om mamman är död,då kan jag förstå om nån vill bli ny mamma.


    Ja, jag känner många bonusmammor som tagit varierande roller, men inte en enda som vill ta över mammans roll.

    Dock har påståendet kommit upp ett flertal gånger här på FL då en del (mammor?) anklagar bonusmammor för att "vilja ta över och fasa ut mamman". Typ..
  • Brumma
    Anonym (Hoppas) skrev 2017-04-21 17:31:33 följande:

    Kan det vara så att vissa pappor är lata och då gör styvmamman mycket för barnet och tar ansvar?Jag kan tänka att det kan vara så.Då blir det missförstånd bara.


    I de fall jag varit med om har det snarare varor så att bonusmamman helt enkelt valt att engagera sig i sin partners barn. Behandla dem som sina egna barn. Dela på ansvaret för att underlätta vardagen för den egna familjen. Eller bara göra roliga saker med barnen.

    Har många gånger undrat om det skulle vara bättre om bonusmamman istället behandlat barnet illa. Det HADE det ju såklart inte varit men det verkar så på vissa ibland..
  • Brumma
    Anonym (Pappan) skrev 2017-04-29 11:53:01 följande:

    Fast måste det vara antingen eller? Finns det bara alternativen att ta en föräldraroll eller att behandla sina bonusar illa? Kan inte en bonusmamma vara en närvarande och bra vuxen vid sidan om pappan som tar föräldraansvaret?

    Det många bonusmammor inte verkar förstå är att biomammor redan tillbringar mindre tid med sina barn än mammor som lever med barnets pappa. Den sorgen kan de flesta acceptera och leva med för att barnet får umgås och bygger en bra relation med sin pappa. Att avstå tid med sitt barn regelbundet för att barnet ska vara med en annan vuxen som barnet inte själv har ett behov av att umgås med (till skillnad från när barnet vill vara med kompisar, hälsa på mormor osv.) är säkert mycket tuffare. Och innan någon skriker högt att just din bonus har ett behov av att umgås med just dig framför bioföräldern. Jag tror att ni har byggt en relation under lång tid och på så sätt skapat ett behov eller att du överskattar din egen betydelse.

    Det finns också en växelverkan med övriga personer i barnets liv där man som förälder blir tillfrågad och kan planera tillsammans. Därmed uppstår så klart inte heller de känslor av att avstå sitt barn även om det i praktiken kan se ut så när barnet tillbringar en helg hos mormor. Men lika ofta passar säkert mormor när föräldern vill göra något särskilt. Inte som en bioförälder som måste jaga barnvakt på "sin tid" med barnet (om den andra föräldern håller strikt på schema) och avstå barnet när hen är ledig. Till exempel. Det är en helt annan obalans.


    Jag har aldrig skrivit att det måste vara antingen eller. Tvärtom har jag skrivit att det är en roll man måste få definiera själv tillsammans i familjen. Inlägget du citerade handlade om de fall där mammor beskyller bonusmamman för att försöka ta över deras roll som mamma. Och min erfarenhet att det varit fall då bonusföräldern engagerat sig lite extra. I de fall där bonusföräldern valt att ha en mer passiv roll har jag alltså inte hört att de blivit beskylla för att försöka utmanövrera mamman.

    Jag tror tvärtemot dig att de flesta bonusföräldrar mkt väl förstår att mamman tillbringar mindre tid med sitt barn om hon inte lever med pappan än mammor som lever tillsammans med pappan. Det säger liksom sig själv :) Jag tror även de flesta är medvetna om att det är jobbigt att inte få vara med sitt barn på heltid. MEN jag tror att många anser att man som familj själv måste få lov att planera vardagen på det sätt som passar den egna familjen bäst - UTAN inblandning av utomstående (ja, faktiskt). Det är inte för att vara elak eller för att man anser att man är viktigare utan för att man - tillsammans med pappan - gör det som passar familjen näst.
  • Brumma
    Anonym (Pappan) skrev 2017-04-29 12:48:15 följande:

    Fast om man hela tiden hävdar sin rätt till barnet, om och om igen inte förstår att biomammor reagerar känslomässigt när man tar en föräldraroll så verkar det inte som att man faktiskt förstår det på riktigt.

    Ett exempel på det är just att när en biomamma reagerar över att bonusmamman tar en föräldraroll så skriks det: Vore det bättre om bonusmamman behandlade barnet illa? Just som om det inte skulle finnas något annat alternativ. Vilket det gör: Att vid pappans sida vara en närvarande och bra vuxen utan att ta en föräldraroll.


    Hävda sin rätt till barnet?

    Ge mig gärna några exempel så kanske det är enklare att förstå vad du menar.

    Jo, det finns andra alternativ. Men anser barn, pappa och bonusmamma att den rollen passar bäst i just deras familj väger det - i DERAS familj faktiskt högre än mammans åsikt. Om barn, pappa och bonusmamma väljer att bonusmamman har en mer passiv roll så har DE valt det. Inte mamman.
  • Brumma
    Anonym (Pappan) skrev 2017-04-29 12:51:38 följande:

    Liksom mixandet med ord. Du till exempel har skrivit på flera ställen att du har en föräldraroll men att du inte vill ta mammans plats. Förklara gärna skillnaden. Som jag ser det blir det ju så att om du tar en föräldraroll i mammans frånvaro en tid då hon dessutom själv gärna hade varit närvarande, på vilket sätt ersätter du inte mamman?


    Hade jag velat ta mammans plats hade jag sett mig som barnets förälder, motarbetar mamman, förmodligen talat illa om henne och försökt "glänsa" och vara "bättre".

    Att ta en föräldraROLL är inte samma sak som att VARA förälder. Men ja, jag delar föräldraskapet med min man när bonus är här. Det innebär att vi gemensamt lägger upp vilka regler vi har i vår familj, vi planerar som en familj, oavsett om det handlar om bonus, om våra gemensamma eller om ngt annat i våra liv. Det spelar ingen roll om det är jag eller pappan som tröstar, nattar, gör mellanmål, går till lekplatsen osv. Vi gör det som passar bäst för stunden. Som i vilken familj som helst. Naturligtvis tog det lång tid innan vi växte in i våra roller gentemot varandra. Fram tills jag och bonus själva kände oss trygga i varandra och vår relation var jag en "närvarande vuxen". Sedan började hon själv ta upp familjebilden. Det var inte ngt vi vuxna gjorde.

    Och nej, jag har inte en föräldraroll när mamman själv velat vara närvarande. Att hon skulle missa sin barn fria tid fanns inte på kartan när barnet var så litet att hon behövde passning. Dessutom "försvinner" inte min och bonus relation bara för att mamman råkar vara närvarande :) Den är inte ett "substitut när mamma är borta" utan helt fristående. Sedan har vi alltid gjort saker gemensamt - skolavslutningar, familjetävlingar, uppvisningar, matcher, utvecklingssamtal osv.

    Att vara ett komplement är inte att försöka ta över. Då har du helt missförstått vad "vilja ta över" innebär..
  • Brumma
    Anonym (Liv) skrev 2017-04-29 22:29:55 följande:

    Exakt, lite som alla trådar där bonusmamman promt vill med på utvecklingssamtal och föräldramöten. Trots att det finns 2 engagerade föräldrar tex. Fast där försvaras det också med att "Gud vad bra med en engagerad bonusförälder" när det egentligen är helt poänglöst med ytterligare en till "förälder".


    Jag "ville" inte med. Men mamman ansåg det vara en självklarhet och en fördel för sin dotter att ha med mig, så hon bjöd in mig. Det är inte allt8d svart eller vitt ;)

    Däremot har jag ingen förståelse för att man kräver att vara med mot förälderns vilja.
  • Brumma
    Anonym (Liv) skrev 2017-04-29 23:37:03 följande:

    Allt handlar kanske inte om just DIG i var och varenda tråd. Även om du tycks tro det!


    Men hej :)

    Vad roligt att du skriver i en av mina trådar - om du vill undvika mina inlägg är det ett tips att INTE göra inlägg i just en tråd jag skapat. Det är nämligen högst troligt att jag svarar på de frågeställningar som kommer upp :)

    Jag anser det nämligen rent normalt hyfs att som trådstartare besvara funderingarna tråden handlar om.
  • Brumma
    Anonym (Liv) skrev 2017-04-30 07:38:47 följande:

    Tycker du ens att just din situation stämmer in det minsta med det jag skrev?


    Om föräldrarna vill ha bonusföräldern med så ja (även om det finns två engagerade föräldrar kan det vara en fördel att även andra engagerade vuxna som tar en del barnets skolgång deltar).

    Men med tanke på att du blev så upprörd antar jag att du menade i de fall där minst en av föräldrarna är negativt inställd mot att bonusföräldern skall delta?

    Då - nej det överensstämmer inte med min situation :)
  • Brumma
    Anonym (Liv) skrev 2017-04-30 07:40:39 följande:

    Fast det har väl knappast med det scenario jag beskrev att göra? Det har funnits flertal trådar där pappan bokat egna möten eftersom hans nya promt vill vara med trots att både mamman och pappan skall gå och är närvarande föräldrar. Så tycks inye riktigt din situation vara


    Pappan FÅR inte boka möten där han tar med ngn utomstående (ej vårdnadshavare) mot mammans vilja (gäller självklart även åt andra hållet).

    Så om det är två utvecklingssamtal och en bonusförälder är med på det ena måste båda föräldrarna ändå ge sitt tillstånd. Därmed är det inte mot förälderns vilja.
Svar på tråden Vilja ta över mammans plats?