• Brumma

    Vilja ta över mammans plats?

    Anonym (NEJ!) skrev 2016-02-29 15:49:12 följande:

    hahaha aså du har en poäng i en del du skriver så javisst se på faan ;) Vi delar fortfarande inte åsikter på en del håll och det får vara så, men jag upplever dig som en väldigt omtänksam "bonusmamma" som är mån om den lille du träffade som så liten, Det är en fin egenskap sedan finns det tyvärr dom bonusmammor som ser sin parters förflutna som ett hot och beter sig väldigt illa tyvärr...


    Tack.

    När det kommer från dig får jag sträcka på mig lite extra va ;)

    Ja. Jag tyckte om henne från första stund och den känslan växte till kärlek :)

    Alla har vi förflutet och att försöka borta från att min man haft ett liv är som att förneka att jag haft det. Att mitt förflutna inte resulterar i ett barn är mest en parentes..

    Om vi bryter ner dina och mina åsikter lite. .

    Jag tror, oavsett vad du säger, inte att det är vanligt med bonusmammor som aktivt försöker överta mammans roll. Däremot tror jag att om man arbetar med sådana frågor naturligt får ta del av de skräckexempel som finns. Om man möter ngt i sin vardag tillräckligt ofta så kan nog upplevelsen vara att det är vanligt. Fast det inte är det utanför just den världen.. Man blir lite blind. Är du med på vad jag menar?

    Jobbar man med barn som far illa är det svårt att bortse från den verklighet man ser. Men det innebär ju inte att den verkligheten är vanlig i "stora världen".

    Jag kom under en period i kontakt med många barn som utnyttjats sexuellt av nära familjemedlemmar. Jag är själv ett av de barnen. Om man skall gå efter att jag dagligen träffade dessa människor skulle jag kunna hävda att det - enligt min vardag - är vanligt att familjemedlemmar utnyttjar barnen i sin närhet sexuellt. Men så är det som tur är inte. Jag får alltså se utanför den "bubblan" och inse att dessa erfarenheter inte speglar verkligheten.

    Ngt som då är väldigt viktigt är att inte låta det man upplever färga allt annat så att man tar för givet saker eller låter ens fördomar få liv. Man måste fortfarande försöka se vad som står tex, och inte försöka läsa mellan raderna så mycket (Japp, tillbaka till de berömda raderna).
  • Brumma
    Anonym (Hoppas) skrev 2016-02-29 17:57:09 följande:

    Tycker inte att det är nåt fel att jag tagit mammarollen här hemma.Min man är ju vårdnadshavare och vi tillsammans tar beslut om barnen.Sin biomamma träffar barnen några ggr per månad,men jag tar ju mer hand om barnen.


    Jag har också mammaroll en hos oss. Jag och min man tar tillsammans alla beslut gällande bonus. Sådant som är vårdnadshavarens saker diskuterar VI innan han diskuterar med mamman. Vi är familj och vi "leder" vår familj gemensamt.

    Men jag behöver inte bli mamma eller fasa ut mamman för att göra det tillsammans med min man eller för att ha den rollen jag har.

    Jag behöver inte tävla med mamman, bonus har plats för oss båda två i sitt liv.
  • Brumma
    Anonym (NEJ!) skrev 2016-02-29 18:36:26 följande:

    Med andra ord så har du verkligen lyckats med ditt uppdrag att köra över biomamman helt.


    Om mamman inte är närvarande så ät det väl ganska naturligt att man diskuterar och kommer fram till beslut tillsammans med sin närvarande partner? Iallafall vad gäller det vardagliga.
  • Brumma
    Ess skrev 2016-02-29 19:30:24 följande:

    Man behöver inte tjäna multum för att va självbestämmande. Men man måste ha krav på den man flyttar ihop med, att den personen också är självständig och tar sitt föräldraansvar. 

    Jag kan inte tycka att man värdesätter sina barn speciellt högt om man förutsätter att ens partner finns där och tar hand om dem så att man själv kan jobba hur man vill osv. När partnern säger stopp så står man där med skägget i brevlådan......

    Men det är väl den typen av förälder som ringer exet och beklagar sig över att xx inte vill att barnen ska va där mer än max vh, och låter partnern bära hundhuvudet för att hen själv brister i sin föräldraroll.

    Sen finns det inget som säger utan att man kan bli den familjen du förespråkar, men det tar tid och är något som ska växa fram hos alla inblandade. Det ska absolut inte forceras fram av att den ena känner sig underlägsen den andra, då slutar det med en explosion.


    Jag hade inte värdesätta en partner som velat köra sitt race själv efter att vi flyttat ihop och valt att leva som en familj. Skall jag leva med ett barn måste jag få vara lika delaktig i beslut, ansvar, uppfostran osv.

    Varje familj måste få lov att själva besluta om vilken uppdelning de vill ha och vilket ansvar de vill att alla skall ha i familjen.
  • Brumma
    Anonym (huh) skrev 2016-03-01 23:29:12 följande:

    Men hur kunde mamman gå med på att ni flyttade väldigt långt bort med barnen? Vill hon inte ha sina barn? I så fall är det ju en annan sak.


    Ibland spelar det ingen roll vad man går med på.

    Barnet måste bo någonstans och det är inte givet att det blir hos den som bor kvar.

    Om föräldern inte vill ha sitt barn är det en sak men annars tycker jag det är riktugt vidrigt gjort mot barnen, som man påstår sig älska, att frånta dem en förälder.
  • Brumma
    Anonym (huh) skrev 2016-03-02 11:35:12 följande:

    Men om man har gemensam vårdnad så får väl inte en förälder flytta iväg och ta med sig barnen utan den andras godkännande?

    Men kanske pappan har ensam vårdnad.

    Hur som helst håller jag med om att det är vidrigt gjort att frånta barnen en förälder.


    Man får inte flytta barnet utan båda vårdnadshavarnas tillstånd, det stämmer. Däremot får man flytta själv och eftersom barnet inte kan bo själv görs då en utredning om var barnet bor. Om det blir en stämning kommer boendet bli tilldömt ena föräldern men VILKEN förälder är inte given.

    Om barnet är äldre och går i skola, har släkt och vänner på orten är det ofta föräldern som bor kvar. Om man tidigare haft växelvist.

    Om barnet är yngre så går de ofta på vilken förälder som varit föräldraledig.

    Om barnet är äldre och vill flytta med (barn är ganska lätta att påverka och ser inte alltid konsekvenserna ) så kommer domstolen till stor del lyssna på barnet.

    För oss var det så att min mans ex flyttade innan barnet var tillräckligt stoet för vv. Hon hade varit arbetslös och därför hemma med barnet medans min man arbetade. Min man hade inte en chans.. Hur mkt han än vägnade skriva på pappren var det i praktiken bara för mamman att ta barnet och flytta.

    Personligen tycker jag det är fruktansvärt egoistiskt men uppenbarligen tänker alla inte så.
  • Brumma
    Ess skrev 2016-03-03 10:54:18 följande:

    Jag tycker det är rätt stor skillnad mellan att köra sitt eget race och att ta sitt eget ansvar. Om jag tar mig själv som exempel, så har jag inte speciellt barnvänliga arbetstider, när det gäller yngre barn. Så hade vi skiljt oss så det första jag hade fått göra hade varit att försöka byta tider, eller byta jobb. Annars hade jag inte kunnat ha barnen tex vv. Jag hade inte kunnat binda upp mina föräldrar eller en ny sambo till att få mitt ansvar att gå runt.

    Här finns ju den tråden om mannen med två flickor som bodde vv när han bodde med sitt ex, eftersom hon tog ett föräldraansvar för dem, så det var fritt fram för honom att köra sitt race med sitt jobb. När de gjorde slut så ville inte hans nya sambo axla hans ryggsäck, utan då valde han att minska umgänget, vilket flickorna blev jätteledsna över.

    Hade han själv tagit ansvar för sitt liv och sina val, så hade de flickorna inte behövt bli besvikna, för då hade han haft vv för att han själv ville och kunde. 


    Jo. Jag vet att du tycker att man inte skall basera umgänge på att man får hjälp av sin partner. Men vi hjälps åt som familj och lägger upp vår tid så att det passar vår familj bäst. Vilket innebär att det är jag som hämtar min bonus tex.

    Om båda inblandade är med på det håller jag ibte med om att det är att "inte ta sitt ansvar" utan snarare att man gemensamt delar upp ansvaret så som passar familjen bäst.

    Eftersom det passar oss bättre att min man fortsätter med obekväma arbetstider och jag tar den biten så väljer vi det. Tillsammans.

    Hade jag däremot inte velat vara delaktig på detta sätt och han inte löst det ändå - DÅ hade det varit att inte ta sitt ansvar.

    Det är en viss skillnad.

    Och naturligtvis gäller detta inte bara vår familj. Många gör så och gör det genom ett gemensamt beslut. För att hjälpas åt passar familjen bättre än att göra allt själv.

    Jag tror nog inte heller det är många som planerar umgänget efter att det kanske tar slut med partnern om fem år. Man planerar efter hur livet ser ut just nu.
  • Brumma
    Ess skrev 2016-03-03 16:00:26 följande:

    Att hjälpas åt och att hänga upp hela umgänget på tredje person är två vitt skilda saker. Jag tror att din man löst sitt umgänge med dottern även om du hade varit bortrest en period.

    Mannen i den andra tråden var ju tvungen att ha en "barnpiga" för att få sin vecka att gå runt. Det allra konstigaste är att han efter två skilsmässor med barn involverade, inte skänkte ens den minsta tanke på hur han skulle klara umgänget med sina barn. Visst han kunde haft tur och håvat in en ny som ställde upp på honom, men nu gjorde han inte det och valde att såra sina stora flickor istället. 

    Jag är ärligt nyfiken på hur en sådan person liknande mannen i den tråden tänker?

    Är han själv intresserad av umgänge med de tidigare barnen, eller det var ex sambon som tyckte det var kul att ha dem?

    Sen finns det flertalet andra trådar där en ny sambo har förväntats gå in och ta ett större ansvar än föräldern själv från första dagen i stort sett. 

    Själv klev jag in i en situation som redan var inarbetad sen många år tillbaks. Hade jag velat va en familj och hjälpas åt, så hade inte hela oket legat på mina axlar, utan det hade handlat om att just hjälpas åt. Han var tydlig inför sina arbetsgivare att varannan Fredag så slutar jag kl xx, eftersom jag har ett umgängesavtal att följa.

    Efter han träffade mig så ställde jag upp och hämtade några gånger när det verkligen krisade på hans jobb. Men det var aldrig någon form av tvång, utan hade jag inte kunnat så hade han hänvisat arbetsgivaren det han sa om umgängeshelgerna redan när han började.


    Jag Jan greppa att man inte gör den uppdelningen. Jag accepterar att man inte vill dela fullt föräldraansvar. Varför är det så svårt att acceptera att andra gör annorlunda för dig?

    Nej. Min man hade inte kunnat lösa umgänget om jag vore bortrest. Eller, han hade förmodligen fått hjälp av sina föräldrar istället. Han har ingen möjlighet att sätta sig i en bil i fyra timmar för att hämta henne (ja, det finns anledningar). När mamman flyttade gjorde hon det med vetskapen att växelvis boende skulle vara kört och vh hänga på att en tredje part behövde hjälpa till.

    Jag kom inte heller in när umgänget redan var fix o färdigt utan i samma veva som det började eftersom jag träffade min man strax efter separationen. (Dock ett bra tag innan mamman flyttade. Bonus var redan familj när hon gjorde det).

    Vi har lagt upp umgänget TILLSAMMANS och även om DU inte vill ha det så är det en självklarhet för mig. Jag tar SAMMA ansvar för min bonus som min man. Det hade tex aldrig fallit mig in att boka in saker som höll mig borta från hemmet de få dagar hon är hos oss. Hon är min familj och hon går före fritidsintressen osv. Som sagt köper jag att detta passar oss och inte alla men undrar fortfarande varför du inte kan acceptera att andra inte gör samma val som du?

    För mig skulle det aldrig handla om att "hjälpa till" eller "ställa upp", för mig handlar det om att vi delar på ansvaret som en familj. Vi planerar utifrån vår vardag.

    Du påpekar att du inte ställt upp av tvång. Men ngn som inte ser det som du tycker inte heller att dela helt på ansvaret är tvång. Är det tvång är det, som jag skrev tidigare, inte samma sak som att planera ihop. Då skall man inte ta det ansvaret och inte ställa upp på att "vara barnflicka". Men ser man det däremot som att man är en familj som alla andra, ja då är det ngt naturligt istället.
  • Brumma
    Anonym (allis) skrev 2016-03-09 15:17:25 följande:

    Det kan man ju visst göra även om det inte är optimalt. Men en vettig förälder ser till att ändra om sitt liv vid förändrade livsomständigheter (exempelvis separation från styvförälder). Sedan går det ju oftast inte att byta jobb eller arbetstider hur som helst. Ibland kan det ju vara smått på omöjligt. Men försöka bör man åtminstone.


    Får erkänna att jag inte är helt med på vad i min text du svarar på :)

    Vad är det som inte är optimalt?

    Att man planerar umgänget efter nuläget? Att man lägger upp det på ett sätt som passar familjen bäst?

    Vad skall man försöka ändra på om det funkar bra? (Vilket min text går ut på).

    Får inte ihop det riktigt :D
  • Brumma
    Ess skrev 2016-03-04 10:40:13 följande:

    Jag har inga problem att acceptera att ni kör som ni känner är bäst för er. 

    Det jag undrar är hur föräldern tänker när han sätter sig i en beroende situation för att kunna träffa sina barn. Nu blev det fel när jag refererade till din man, det var ju exet som flyttade för att jäklas.

    Men om det varit du som velat flytta till en ort på samma avstånd från hans dotter i början av ert förhållande, och lovat dyrt och heligt att du skulle hämta och lämna osv. 

    Hade han verkligen bara flyttat utan att tänka genom det noga, väga för och nackdelar mot varann?

    Nu reser du inte bort under barnhelgen, men du kan ju bryta något och inte kunna köra på ganska många månader. Det kan ta slut, eller vad för något som helst som gör att du bryter ditt löfte.

    Anser du inte att det är hans ansvar som förälder att tänka igenom det extra noga, och ha en plan B om det skulle bli nödvändigt?


    Ja, jag utgår naturligtvis efter hur det ÄR och inte hur det skulle kunna vara ;)

    Men om :)

    Tänka över det absolut. Lägga upp livet efter vad som "kanske skulle hända någon gång i framtiden men förmodligen inte" - nja.

    Och nej. Han hade inte bara flyttat utan att tänka över saker. Men eftersom vi är i en situation som ÄR utgår vi som sagt från det och inte hur det KAN.

    Det enda vi återkommer till är hur det KUNNAT vara. Om mamman inte flyttat och vi fått lov att ha bonus vv. Det hade gjort stor skillnad i mycket.

    Jag har visserligen i bakhuvudet en tanke på hur vi skulle lägga upp det om vi skulle separera. Tanken har slagit både mig och min man eftersom vi sett några riktiga mardrömsseparationer bland våra vänner. Men nej, vi lägger ju inte upp vårt NUVARANDE liv efter det.. Vi lägger ju upp vårt liv efter hur det är nu. Men ibland samtalar vi om hur vi skulle vilja lägga upp det. Vi vet hur vi INTE vill göra iallafall :)

    Så ngn "plan B" kanske på något sätt men ändå inte.

    Skulle jag bryta ngt så skulle vi haft folk runt oss som ställt upp de månaderna det gällt. Det löste sig även innan jag hade körkort så det hade säkert löst sig igen :)
Svar på tråden Vilja ta över mammans plats?