0 Följare 0 Följer

Forskning om fosterdiagnostik

Övrigt

Vem är jag?
Det här kontot används för forskningsprojektet Diagnostiska samspel. Jag som står bakom kontot heter Alma Aspeborg och är doktorand i etnologi vid Lunds universitet. Etnologi är ett ämne som handlar om våra normer, traditioner och vanor – varför vi gör som vi gör helt enkelt! Diagnostiska samspel är mitt doktorandprojekt.

Vad är det för forskning?
I projektet studerar jag föräldrar och barnmorskors upplevelser av fosterdiagnostik för att förstå hur det känns att erbjudas, genomgå eller arbeta med fosterdiagnostik. Syftet är att förstå vilka normer och värderingar kring barn, familj och livsprojekt som ligger bakom utvecklingen, spridningen och användningen av fosterdiagnostik i Sverige.

Jag är intresserad av blivande föräldrars tankar och erfarenheter av fosterdiagnostik och därför kommer jag i ett år framöver att finnas här på Familjeliv.se för att studera vad som publiceras om fosterdiagnostik. Den forskning jag gör här på Familjeliv.se är bara en del av projektet. Jag kommer också att göra intervjuer, besöka barnmorskeutbildningar och intresseorganisationer samt skicka ut en frågelista (en sorts enkät).
Projektet är godkänt av Etikprövningsmyndigheten. De granskar alla forskningsprojekt som handlar om människor så att den som deltar i forskningen inte kommer till skada. Forskningshuvudman, alltså den organisation som ansvarar för forskningen, är Lunds universitet och ansvarig forskare är docent Gabriella Nilsson.

Om du vill läsa ännu mer om projektet kan du göra det här: portal.research.lu.se/sv/projects/diagnostiska-samspel-hur-familjer-forskning-och-fosterdiagnostik-

Hur påverkas du?
Målet med att finnas här på Familjeliv.se är inte att studera dig som användare, utan att undersöka vilka frågor och berättelser som är vanliga. Jag kommer att anteckna det jag upplever, men kommer att utesluta alla personuppgifter eller andra uppgifter som kan kopplas till en viss användare, t.ex. användarnamn. Istället kommer påhittade användarnamn, pseudonymer, att användas. I den färdiga forskningen kommer man alltså inte kunna se att du har varit aktiv här på Familjeliv.se, eller vad du har publicerat.

Om du inte vill vara med!
Om det känns obekvämt att jag som forskare studerar vad du har publicerat kan du alltid tacka nej till att vara med. I så fall kommer inget som du publicerar på Familjeliv.se att användas i forskningen. Du behöver inte förklara varför du inte vill medverka! Genom att använda PM-funktionen här på forumet förblir du anonym, men det går även att kontakta mig på:

Alma Aspeborg
Etnologiska avd.
Inst. för kulturvetenskaper
Lunds universitet
Box 192, 221 00 Lund
alma.aspeborg@kultur.lu.se
0738-40 54 70

Civilstatus

Gift