ANNONS: Nestlé

Vanliga allergier hos barn – symtom att ha koll på

Det förekommer att små barn drabbas av allergier och är överkänsliga mot vissa födoämnen. Symtomen kan uppkomma redan vid tidig ålder, och som förälder kan det vara svårt att härleda de olika symtomen. Här kan du läsa mer och ta del av olika allergier och icke-allergier som kan drabba barn.

Vanliga allergier hos barn 

Utvecklingen av allergier kan börja i tidig ålder. Det är inte helt ovanligt att dessa besvär växer bort när barnet blir äldre, men en del barn behåller sina allergier även i vuxen ålder. Olika undersökningar tyder på att vart tredje barn har eller har haft allergibesvär.  

Några av de vanligaste allergierna hos barn är födoämnesallergier som komjölksproteinallergi, allergi mot ägg, fisk, nötter, jordnötter och soja. Det förekommer också att barn är allergiska mot spannmålsprodukter. 

Spannmålsallergi ska inte blandas ihop med celiaki. Den vanligaste spannmålsallergin är allergi mot vete. Celiaki (glutenintolerans) är en så kallad autoimmun sjukdom. Celiaki växer inte bort, utan kräver livslång diet utan gluten. 

Hos Nestlé kan du läsa mer om olika allergier som är vanliga hos barn. 

Så kan du som förälder ta reda på om ditt barn är allergisk eller överkänslig

Som förälder kan det vara svårt att veta om ens barn har en allergi eller om det handlar om överkänslighet mot vissa födoämnen. Du som förälder kan med fördel också försöka hålla lite koll på när och efter vilka måltider ditt barn får en allergisk reaktion. Om du misstänker att ditt barn är allergisk eller överkänslig mot något han eller hon ätit kan du vända dig till BVC eller till din vårdcentral för en utredning.

Skillnad på allergi och överkänslighet 

Mekanismerna bakom en allergi respektive överkänslighet är olika i kroppen, men överkänslighet är ett övergripande begrepp som används när man reagerar på något man äter. Överkänslighet kan delas in i allergisk respektive icke-allergisk reaktion. 

Olika symtom 

Vid födoämnesallergi reagerar immunförsvaret felaktigt på ofarliga ämnen. Immunförsvaret bildar då allergiantikroppar mot ett födoämne och symtomen kan variera.

Man kan få allt från eksem, nässelutslag och klåda till symtom på luftvägarna som till exempel pip i bröstet och astma. Man kan också drabbas av symtom i magtarmkanalen som kan ge magont, kolik, diarré, eller kräkningar. 

Att man får en kombination av olika symtom är inte ovanligt, och hur tydliga symtom man får kan även det variera. Vissa symtom kan kräva läkarvård, och det är viktigt att utesluta det eller de födoämnen man inte tål. 

Om man får en så kallad icke-allergisk reaktion kan man tåla mindre mängder av ett födoämne, och symtomen är sällan lika starka som vid en allergisk reaktion. Vid en icke-allergisk reaktion kan kroppen till exempel reagera på mjölksocker, detta till följd av att man saknar enzymet laktas som bryter ned mjölksocker, du kan läsa mer om symtomen i Rikshandboken för Barnhälsovård

Nestlé har specialgröt 

Det förekommer att små barn är allergiska mot komjölksproteiner eller överkänsliga mot laktos. Det finns också barn som är intoleranta mot gluten. 

Specialgröt är baserad på ris samt på johannesbrödproteinpulver och är därav fri från komjölksprotein, laktos och gluten. Gröten är även järnberikad, utan tillsatt socker och är anpassad för barn från sex månader. Läs mer om Nestlés specialgröt här