ANNONS: Nestlé

Det ska du tänka på när du ger ditt barn en vegetarisk kost – ta del av Nestlés nya barnmat

Som förälder strävar vi alltid efter att ge våra barn den bästa möjliga starten på livet. En viktig del av det är att ge ditt barn en mängd smaker och näringsämnen genom deras kost. Med ökad medvetenhet om hälsosam mat har många föräldrar börjat utforska alternativ till den traditionella kosten – och en av dessa är att introducera vegetarisk kost till sitt barn. Nestlé har utökat sitt sortiment med tre nya vegetariska alternativ som är rika på viktiga näringsämnen som ditt barn behöver under de första åren i livet.

Nestlé har lanserat tre nya vegetariska produkter som är fulla med alla de näringsämnen som ditt barn behöver för att växa och utvecklas under de första åren. 

 

Nestlé Tomat & Kikärtsgryta - Från 6 månader

Nestlé Couscous & Kikärtor - Från 8 månader

 Nestlé Fullkornspasta & Grönsaker. Från 1-3 år

När det handlar om våra barns hälsa och välmående är det naturligt att vi som föräldrar vill ge dem det bästa. Barnets första tid i livet är full av nya upplevelser och en del av den resan innebär att introducera dem till en mängd intryck, smaker och näringsämnen genom maten de äter.

Att välja vegetariska alternativ till ditt barn är inte bara en fråga om att byta ut kött mot grönsaker. Det handlar också om att introducera dem till en spännande värld av nya smaker och näringsrika livsmedel. 

Varför välja en vegetarisk kost? 

Föräldrar som överväger att införa vegetarisk kost till sina barn ställer ofta frågor om hur man kan säkerställa att de får alla näringsämnen de behöver för att fortsätta växa och utvecklas. En vegetarisk kost kan erbjuda en mängd fördelar, inklusive ökat intag av grönsaker, frukter, baljväxter och fullkornsprodukter. 

Enligt Livsmedelsverket finns det en del riktlinjer att förhålla sig till för att säkerställa att ditt barn får i sig alla dessa nödvändiga näringsämnen. Det är dessutom viktigt att ersätta de livsmedel som plockas bort från djurriket med näringsrika livsmedel från växtriket. 

Viktigt med protein- och energirika måltider

Att hitta rätt ersättning till animaliskt protein kan vid första åtanke vara svårt, men just det brukar sällan vara ett problem när man väljer en växtbaserad kost. Många växtbaserade livsmedel innehåller stora mängder protein, exempelvis bönor, ärtor, linser, quorn, quinoa och tofu. Däremot kan det vara en utmaning att säkerställa att ditt barn får i sig tillräckligt med energi, vilket är betydande för barnets tillväxt.

Animaliska produkter innehåller ofta mycket energi per gram, vilket innebär att barnet inte behöver äta så mycket för att få i sig den energin de behöver. Vegetabilier innehåller lite energi men mycket fibrer som mättar snabbt. Risken för att ditt barn då inte orkar äta så stora produkter som behövs för att täcka energibehovet är stor. Att ge ditt barn rätt mat är därför extra viktigt när det kommer till vegetariska alternativ. 

Tips på vegetariska recept 

Att introducera vegetarisk kost till ditt barn kan vara en givande och hälsosam upplevelse. 

Genom att inkludera grönsaker, frukter, baljväxter och fullkornsprodukter kan du bidra till att främja ditt barns hälsa på lång sikt. Dessutom kan en vegetarisk kost vara mer hållbar för vår planet genom att minska den miljöpåverkan som är förknippad med animalisk produktion. 

Behöver du tips och inspiration på vegetarisk och näringsrik mat att ge till ditt barn? Nestlé har tagit fram flera recept på goda, vegetariska och framförallt energirika måltider som förser ditt barn med alla näringsämnen de behöver för att växa och utvecklas. 

Här kan du ta del av Nestlés nya vegetariska recept: 

Ratatouille med babypasta

Grönsaksbiffar

Bananpannkakor