Mat
1. Ta inte fram mer mat än nödvändigt till måltiden
Hållbarhetstiden förkortas på mat som tas in och ut ur kylen ofta. Ett tips är att exempelvis inte ställa fram ett helt mjölkpaket eller smörpaket, utan hälla över i en mindre kanna eller pytsa över en rimlig mängd smör i en mindre skål.
2. Ta hand om rester
Ställ in rester och livsmedel som blivit över snabbt efter att ni ätit klart, så att det inte står ute längre än nödvändigt.
3. Plocka in efter handling
Se till att kylvaror kommer in i kylen snabbt från matkassen när du kommer hem. Att låta vissa livsmedel stå kvar i rumstemperatur kan förkorta hållbarheten avsevärt.
4. Placera känsliga livsmedel i kylens kallaste del
Ha inte varor som är känsliga för värme i exempelvis kylskåpsdörren. Lägg de längre in på hyllorna så att de håller sig kalla bättre.
5. Preppa picknick-korgen
Ska ni äta i det gröna? Packa alltid i kylväska med kylklampar! Ni vill ju kunna packa upp fräsch mat och inte en svettig brieost.
6. Byt ut verktygen
Ska ni göra grillspett med både kött och grönsaker? Använd inte samma kniv och skärbräda för rått kött och grönsaker - eller se till att diska dem noggrant emellan! Detta gäller visserligen året om, men tåls att tänkas på lite extra under sommaren då värmen gör att bakterier frodas lite lättare.
7. Tvätta händerna ofta
Ingen nyhet, men en vänlig påminnelse!