Tackla sommarvärmen - välj kall mat

   
Åsa Ganemyr är barnmorska på MVC Fröja i Stenungsund. Hon berättar att många som är gravida och illamående har svårt för att äta kött och fet mat och är extra känsliga för dofter, såsom stekos.

 
- Kall mat kännas då fräschare, tipsar hon.

 
Sallader behöver inte alls vara tråkig smalmat. De går att variera i oändlighet med olika grönsaker. Eller varför inte blanda ner säsongens färska frukter och bär, som dessutom är sprängfyllda med vitaminer. För mättnadskänslan kan du enkelt göra salladen matigare genom att blanda i till exempel pasta, quinoa, bulgur eller olika nötter, frön och bönor. Bara din fantasi sätter gränserna för hur spännande och goda dina sallader blir!

 

För att du ska få lite inspiration så får du tre recept på kalla rätter som passar perfekt i sommarvärmen.

 

Sallad quinoa tricolore med mango och räkor
4 port

 
1 kg oskalade räkor, ca 400 g skalade
2 dl quinoa, tricolore
1 litet isbergssalladshuvud
1 burk svarta bönor, ca 400 g
1 röd chilipeppar
150 g tärnad mango
1 kruka koriander
saften av 1/2 lime

 

Chutneysås:
2 msk mango chutney
2 dl Arla Köket® matyoghurt
1 krm salt 
    
Börja med att blanda mango chutney, yoghurt och salt. Låt stå kallt fram till servering. Skala räkorna. Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen. Häll av kokvattnet och låt quinoan svalna. Riv salladen i bitar och lägg i kallt vatten ca 30 min så att den blir krispig. Häll av och skölj bönorna. Kärna ur chilin och skär den i strimlor. Hacka koriandern grovt. Blanda bönor, mango, chili, limesaft och hälften av koriandern. Varva isbergssallad, quinoa och bönblandning i en skål eller på ett fat. Toppa med räkorna och resten av koriandern. Servera med chutneysås.

 

Bulgursallad med kanelröra
4 port
 

3 dl bulgur
1 tsk orientalisk curry
2 tsk smör- & rapsolja
6 dl grönsaksbuljong
1 fänkål, ca 200 g
2 apelsiner
1/2 dl russin
50 g rucola

 

Kanelröra:
250 g Keso mini, cottage cheese
1 tsk mald kanel
25 g rostade
mandelspån
2 krm salt
 
Fräs bulgur och curry i smör- & rapsolja i en kastrull. Häll på buljongen och koka enligt anvisning på bulgurförpackningen. Skär fänkålen i tunna strimlor. Skala apelsinerna och skär dem i bitar. Blanda bulgur med fänkål, apelsin, russin och rucola på ett stort fat. Blanda ihop kanelröran. Servera salladen med kanelröran.

 

Sallad med skinka och jordgubbar
4 port

 
1 burk små vita bönor, ca 400 g
2 avokado
1 färsk lök
1/2 liter jordgubbar
150 g Apetina® vit ost
1 liter blandad sallad

 

Dressing:
1 msk olivolja
1 msk ljus balsamvinäger
salt och svartpeppar
8 skivor lufttorkad 
 

Börja med dressingen. Blanda olja och vinäger, smaka av med salt och peppar. Skölj bönorna och låt dem rinna av. Dela och kärna ur avokadon. Ta ur fruktköttet i bitar med en tesked. Skiva löken tunt. Dela jordgubbarna i halvor och osten i bitar. Lägg salladen på ett fat. Blanda bönor, avokado, lök, jordgubbar och ost med dressingen. Lägg det på salladen och toppa med skinkan. Servera med bröd. eller rökt skinka

 

Medlemmen MBert tipsar som sin bästa smörgås:
 
- Här har familjen fått "BLT" på hjärnan, vilket är en ciabatta fylld med bacon, sallad, tomat och lite majonnäs, skriver hon i forumet och tipsar även om en paj med broccoli, fetaost, tomater och oliver som går utmärkt att ha i kylen och servera kall.

 
Blomman08 brukar laga fetaostsallad med sweet chili-marinerad kall kyckling. Hon har även en gammal klassiker som favorit: rostbiff med potatissallad. Det är ju en rätt som inte kräver någon som helst matlagning, vilket kan vara extra skönt lata sommardagar.

 

Glöm inte heller att äta det viktiga mellanmålet när du är gravid. Prova till exempel en fräsch smoothie.
 

Apelsinsmoothie med müsli
1 glas

1/2 banan
1 msk JO konc apelsinjuice
1 1/2 dl Arla Mild yoghurt vanilj
1 msk naturell müsli på toppen
 

Skala bananen och skär den i bitar. Mixa banan, juice och yoghurt till en krämig smoothie. Häll upp i glas, toppa med müsli och servera genast.

 

När det är varmt är det viktigt att dricka ordentligt, och då gärna vatten. Gör vattnet lite mer inbjudande genom att lägga i några frysta blåbär i kannan. Vattnet blir riktigt kallt, får en god smak och dessutom fin färg.


Vill du tipsa om dina goda kalla rätter eller hitta fler recept? Kolla in tråden i matforumet.

 

 

Recepten kommer från Arla.

/
Mat
stats