Illaluktande underliv: Varför får man bruna och gula flytningar?

Flytningar är inte bara bra för slidan, de är en naturlig del av miljön i slidan och därför helt normalt. Men ibland är det svårt att veta varför det ser ut som det gör och varför det luktar som det gör. Vi guidar dig igenom flytningarnas färger och dofter med hjälp av Krys barnmorska Olga Stevens.


Flytningar är en naturlig kroppsvätska, precis som svett och saliv. Det är något som alla med en slida får och något som bör vara där. Inte nog med att den talar om vart du är i din menscykel, när det är dags för ägglossning och om det är något som inte står rätt till. Den håller även slidväggarna elastiska och förhindrar infektion. En multitalang helt enkelt.

Tillsammans med barnmorskan och folkhälsostrategen Olga Stevens på Kry, går vi igenom de vanligaste frågorna som många undrar över när det kommer till flytningar.

Hur ser flytningar ut?

Hur flytningarna ser ut beror på vilken del utav menscykeln som du är i och hur nära du befinner dig menstruation. Vanligtvis är en flytning lite vitaktig eller genomskinlig i utseendet, de kan vara tunna, klibbiga och lite lätt trådiga i konsistensen. Doften är lite lätt sur.

– Det är en sur miljö och ska vara en sur miljö, därför ska det lukta lite åt det sura hållet, det är helt normalt, säger Olga Stevens, barnmorska och folkhälsostrateg.

Under några dagar, rund perioden för ägglossning, är det vanligt att flytningen är genomskinlig och geléaktig, det blir den för att förenkla passagen i slidan. Dagen efter ägglossningen kan det däremot upplevas som att man nästan inte har några flytningar alls. Innan mensen kan flytningarna vara ljusrosa eller brunaktiga, då lite av mensen blandats ut med flytningen. Efter mensen kan flytningarna också vara brunaktiga, då rester av mensen blandas med flytningen.

Hur långt innan ägglossning får man flytningar?

Flytningarna ändras i takt med att hormonerna förändras. Fem till sex dagar innan ägglossning brukar en flytning träda fram.

Illaluktande underliv

Flytningar ska ha en sur doft, men ibland kan doften bli fränare och nästan oumbärlig – men det behöver inte betyda att det något fel på varken underlivet eller slidan.

– Många gånger är en gemensam faktor för de kvinnor som söker vård för avvikande doft att de tvättar sig i underlivet. Man ska aldrig tvätta sig med vatten i slidan eller hygienprodukter, det rubbar de naturliga bakterierna och kroppen kan reagera med mer flytningar. Det finns risk att ph-värdet höjs vilket ökar risken för mindre gynnsamma bakterier att gro, säger Olga Stevens.

Varför får man bakteriell vaginos?

Bakteriell vaginos är en sorts illaluktande flytning från slidan. Det beror på en bakteriell obalans i slidan, där lakto-bakterierna trycks undan i förmån för andra typer av bakterier. Det är relativt vanligt hos kvinnor i fertil ålder. Bakteriell vaginos kännetecknas ofta med en gråaktig flytning, en fiskliknande doft och kan i samband med svamp ge en irritation i slidöppningen.

– Man säger att cirka tio procent av alla kvinnor får någon gång bakteriell vaginos, säger Olga.

Bakteriell vaginos kan gå över av sig självt, men ibland behöver man läkemedelsbehandling.

När ska man söka vård?

Om man upplever att ens flytningar har förändrats, är det viktigt att ta reda på vad det kan bero på och söka vård. En gulaktig eller gråaktig flytning kan vara tecken på infektion och en kesoliknande flytning kan vara tecken på svamp – men bara för att något är avvikande behöver inte betyda att något är fel. Har man tecken på infektion som smärta eller feber ska man alltid kontakta vården, men vid tillfälligt avvikande flytningar till doft eller färg kan man se över sin rutin för intimtvätt, utesluta graviditet och könssjukdomar.

Vad är flytningar?

Ett sekret som utsöndras via körtlar i slidan. Flytningarnas funktion är att göra slidväggarna mjuka och elastiska samt förhindra mot infektion.

stats