Höstblåsor, svinkoppor eller vattkoppor – så ser du skillnaden!
Höstblåsor, svinkoppor och vattkoppor kan vara svåra att särskilja. Hur ser de ut? Hur smittar de? Hur länge är man sjuk? Vi har tagit reda på skillnaderna med hjälp av Krys specialist i infektionsmedicin. – Alla ger utslag, men utslagen och hur infektionen påverkar allmäntillståndet skiljer sig, säger Annette Alaeus leg. läkare och specialist i infektionsmedicin på Kry.
«»Säsongsbaserade sjukdomar är inget ovanligt. Barnen är tillbaka på förskolan samt skolan och blir i allt högre grad exponerade för virus och bakterier. Höstblåsor kallas höstblåsor av just den anledningen – de är vanligast på hösten. Trots att de förekommer året om.
Vattkoppor, svinkoppor och höstblåsor ger alla utslag som blir blåsliknande förändringar på huden på huden. Men det finns enkla sätt att skilja sjukdomarna och blåsorna åt.
Höstblåsor
Höstblåsor är en vanlig oftast lindrig virussjukdom som sprids genom nära kontakt. Det är små blåsor runt och inuti munnen. Blåsorna kan även uppstå på händer och fötter, vanligen i handflator och på fotsulor
En myt om höstblåsor är att det är förknippat med mul- och klövsjukan som drabbar djur, men det stämmer alltså inte.
Hur smittar höstblåsor?
Sjukdomen är väldigt smittsam och förekommer oftast på förskolor och hos barn under tio år. Men den kan även sprida sig till äldre barn och vuxna. Höstblåsor smittar genom nära kontakt och smittas som mest innan utslagen syns eller känns av, just därför sprids sjukdomen lätt. Till en början kan man känna sig trött, hängig och febrig innan blåsorna bryter ut. Hos mindre barn kan matvägran vara ett första tecken på infektion. Däremot är höstblåsor inte lika smittsamt som vattkoppor.
Höstblåsorna varar ungefär 3-7 dagar och kräver sällan någon läkarvård. Sjukdomen läker ut av sig själv. Man behöver stanna hemma om man känner sig sjuk. Barn som drabbas av höstblåsor kan vara kvar på sin vanliga barntillsyn/skola om deras allmäntillstånd tillåter det.
– Vid höstblåsor och vattkoppor kan man ge smärtstillande för febern och om man har ont i munnen.
Kylbalsam kan fungera på de områden som kliar allra mest, säger Annette Alaeus, läkare och specialist i infektionsmedicin. Antihistamin kan också ges till natten om det är riktigt besvärligt med klådan
Vid blåsor under naglarna kan de falla av efter 3-4 veckor, vilket är helt normalt.
Höstblåsor för barn och vuxna
Sjukdomen skiljer sig inte mellan barn och vuxna, utan symtomen är desamma oavsett ålder. De flesta som har haft höstblåsor har det oftast bara en gång i livet, men det förekommer att man kan få det flera gånger i sällsynta fall.
När ska du söka vård för höstblåsor?
De flesta behöver inte söka vård för höstblåsor då infektionen oftast har ett milt förlopp och läker ut spontant. Däremot bör man söka vård om man har blåsor i kombination med hög feber och påverkat allmäntillstånd.
Sök alltid vård akut om du eller ditt barn visar tecken på hjärnhinneinflammation, känslighet för ljud och ljus, stel nacke, huvudvärk, diarré, illamående och kräkningar. Det är en ovanlig komplikation av viruset och förekommer alltså inte vanligtvis.
Kom ihåg att stanna hemma tills ni är feberfria och känner er friska.
Sök vård hos Kry via vår app dygnet om, året om.
Svinkoppor
Svinkoppor, eller impetigo som det heter på fackspråk, skiljer sig från höstblåsor och vattkoppor eftersom svinkoppor inte är någon virussjukdom. Svinkoppor är en ofarlig men smittsam bakterieinfektion i huden. Genom att klia på en sårbildning, finne, ett myggbett eller en vattkopps-blåsa, finns risken att det blir en “svinkoppa” utav det när hudbakterier kryper in i såret.
Hur smittar svinkoppor?
Svinkoppor är små röda prickar som blir till vätskefyllda blåsor, för att sedan utvecklas till gulbruna sårskorpor. Kopporna förekommer oftast i ansiktet, men kan även visa sig på andra ställen på kroppen.
Sjukdomen smittar genom beröring, både direktkontakt och att röra något som en smittad har rört vid. Blåsorna är smittsamma under tiden de är fuktiga och behandlas bäst genom att vara noggrann med hygienen. Har du drabbats av svinkoppor måste du stanna hemma tills kopporna är torra och inga nya blåsor uppstått.
– Det finns jättebra egenvårdsråd. Se till att hålla bra hygien, tvätta med vatten och tvål, eventuellt badda med alsollösning eller klorhexidin. Klipp naglarna korta på den drabbade individen, dela inte handdukar och örngott och byt gärna ut dem varje dag under sjukdomstiden. Sist men inte minst, försök att inte klia och röra för mycket i såren, säger Annette Alaeus.
Svinkoppor hos barn och vuxna
Svinkoppor drabbar oftast barn i förskoleålder, men vem som helst kan få dem. Kopporna bidrar inte till någon immunitet mot infektionen och kan återkomma.
När ska du söka vård för svinkoppor?
Sök vård om du eller ditt barn har svinkoppor med allmänpåverkan och hög feber. Sök även vård om ni har täta och återkommande smittotillfällen. Kom ihåg att stanna hemma tills svinkopporna torkat ut och inga nya uppstår.
Sök vård hos Kry via vår app dygnet om, året om.
Vattkoppor
Vattkoppor är en vanlig och mycket smittsam virussjukdom. Förändringar i hårbotten är vanligt vid vattkoppor och gör det därför lättare att urskilja från andra utslagsgivande sjukdomar. Däremot får inte alla utslag i hårbotten.
Hur smittar vattkoppor?
Vattkoppor smittar som mest innan och under tiden de bryter ut, men även under tiden det kommer nya blåsor. Sjukdomen smittar framförallt genom luften och smittan kan finnas kvar i ett rum där en smittad person just vistats. Kopporna är röda, kliande och vätskefyllda utslag som kan uppstå över hela kroppen. Virussjukdomen brukar läka av sig själv inom 1-2 veckor utan någon behandling. När blåsorna torkat och blivit till sårskorpor smittar inte vattkopporna längre, vilket oftast sker efter en vecka.
Vattkoppor hos barn och vuxna
Vattkoppor är vanligast och oftast ofarligt hos yngre barn. För äldre barn och vuxna kan sjukdomen leda till besvärliga symtom och ibland komplikationer. Har du haft vattkoppor en gång så är du immun mot ny infektion. Det finns ett antiviralt läkemedel som kan bromsa förloppet hos äldre tonåringar och vuxna som annars riskerar en jobbig sjukdom.
Vattkoppor vaccin
Nu finns det ett effektivt vaccin mot vattkoppor som ges i två doser. Vaccinet ingår inte i det allmänna vaccinationsprogrammet i Sverige, men det finns tillgängligt för alla åldrar, tidigast från nio månader.
– Det gör inget att få vattkoppor under tidig graviditet, fostret skyddas av mammans antikroppar då. Men det kan vara mycket allvarligt att bli smittad i sen graviditet nära förlossningen, så därför bör fertila kvinnor vaccineras om man inte haft sjukdomen, säger Annette Alaeus
Bältros
Det är samma virus som ger bältros som vattkoppor. Viruset finns vilande i kroppen i våra nervceller efter att du blivit frisk från vattkopporna. Cirka 25-35% av alla som haft vattkoppor riskerar att någon gång få bältros, ibland till och med flera gånger. Vattkoppsviruset kan nämligen re-aktiveras och ger då bältros, en smärtsam utslagssjukdom över ett begränsat område på huden. Du kan inte smittas av bältros av en person som har vattkoppor, utan bältrosviruset finns redan vilande hos dig om du haft vattkoppor någon gång. Däremot finns en liten risk att en person med bältros kan smitta en person som inte haft vattkoppor, som då får vattkoppor.
Bältros vaccin
Det finns ett effektivt vaccin mot bältros som rekommenderas från 50 år eller om man är över 18 år och har vissa underliggande sjukdomar.
När ska du söka vård för vattkoppor?
Sök vård akut om du eller ditt barn upplever andningssvårigheter eller kraftigt påverkat allmäntillstånd. Ni kan även söka vård om ditt barn har infekterade vattkoppor med ömmande röd hud eller kraftig klåda.
Om du, ditt barn som är under sex månader eller i övre tonåren har utsatts för smitta eller fått vattkoppor – bör ni kontakta sjukvården. Kom ihåg att vattkoppor är mycket smittsamt, ring innan vårdbesöket och undvik väntrum. När alla blåsor har torkat och blivit till sårskorpor smittar inte vattkopporna längre.
Sök vård hos Kry via vår app dygnet om, året om.
Hur skiljer sig höstblåsor, svinkoppor och vattkoppor?
Likheterna är många mellan höstblåsor, svinkoppor och vattkoppor. Den största skillnaden är att höstblåsor och vattkoppor är virussjukdomar. Båda sjukdomarna börjar med små blåsor, sedan följs vattkoppor av utslag/blåsor i olika stadier medan hos höstblåsor kommer blåsorna för att sedan försvinna. Svinkoppor är en bakteriell hudinfektion som botas med god hygien.