När rädslan och oron tar över vardagen – så hanterar du dina oroskänslor som förälder
Att vara orolig är en del av att vara förälder. Men det finns tillfällen då oron tar över en så stor del av din vardag att du inte kan tänka på något annat än oron över dina barn och framtiden. Lugn, det finns hjälp att få – du behöver bara veta var du ska vända dig.
Oroskänslor som förälder är vanligt
Att som förälder drabbas av oroskänslor över sitt barn kommer inte sällan som ett brev på posten i samband med det där efterlängtade plusset på stickan. Orosmolnen kan växa och vad man som förälder oroar sig över utvecklas under tid. Till en början handlar det om graviditeten, sedan om spädbarnstiden och den sköra lilla bebisen som är så beroende av en själv för att överleva. När barnet ska börja förskolan är det en oro att vara ifrån varandra, kommer barnet få kompisar? I skolan kan man känna oro över mobbing, utanförskap, kompisrelationer och prestation i skolämnen och för äldre barn som ger sig ut på längre äventyr kan en avstängd mobil eller ett oläst sms leda till starka oroskänslor över att något kan ha hänt. Allt det här är trots allt helt naturligt och en viktig egenskap för att kunna se och identifiera när något inte står rätt till. Men hur gör man om oron helt tar över och ångestkänslorna påverkar det vardagliga livet?
När oron får ta för stor plats i vardagen
Om oron blir så stark och okontrollerbar att den utgör ett problem i din vardag eller hindrar dig från att leva ditt liv fullt ut är det dags att söka hjälp hos en psykolog eller läkare för hjälp och rådgivning. En stark ångest och oro som tar för mycket plats i vardagen kan vara en del av ett psykiatriskt tillstånd, som exempelvis generaliserat ångestsyndrom, eller GAD, som det också kallas. Det kan också vara tecken på en depression. En psykolog eller läkare kan hjälpa dig med att bedöma dina symtom, ge dig en diagnos och även föreslå en behandling för att du ska må bättre. Hos Kry kan du få snabbt få en tid hos en psykolog digitalt för en första bedömning. Vad kan jag göra själv? Här följer tre konkreta råd du kan följa.
Formulera din oro som “Tänk om tankar”. Att tydligt formulera sin oro kan hjälpa oss att bedöma hur rimlig oron är, samt identifiera lösningar.
Specificera din oro. Det är lätt att fastna i diffus, generell oro, som t.ex: “Tänk om mitt barn mår dåligt i skolan?” Försök att specificera exakt vad du är orolig för. T.ex: “Tänk om mitt barn halkat efter i matten?”
Begränsa din oro. Det är oftast med effektivt att aktivt arbeta med sin oro en kort stund varje dag, istället för att gå och halvt fundera på den lite då och då. Inför en orosstund på ca 15min.
Kry kan hjälpa dig med din oro
Om du känner igen dig i beskrivningen ovan och känner att dina oroskänslor och din ångest tar alldeles för stor plats i ditt liv kan du vända dig till Kry. I appen kan du boka tid direkt till en psykolog för att få hjälp och adekvat behandling. De erbjuder även en behandling som kallas iKBT, det vill säga internetbaserad kognitiv beteendeterapi. Behandling är långsiktig och går ut på att förändra beteenden, tankemönster och känslor för att du ska må bättre och uppnå dina mål i livet. iKBT är precis som vanlig KBT, förutom att behandlingen sker online. Här kan du läsa mer om iKBT och hur det går till.