Barn med pollenallergi – så går en allergiutredning till

Pollensäsongen är här och det är en tid på året då många föräldrar märker att deras barn kanske har allergier mot olika träd och växter. Vad gör man om man som förälder misstänker att ens barn har en allergi och hur går en allergiutredning till? Det reder vi ut här!


Pollenallergi är vanligt

Om ditt barn reagerar med kliande ögon och rinnande näsa på våren kan det bero på pollenallergi. Det innebär att kroppen överreagerar på olika allergener som finns i pollen från lövträd och gräs. Det är vanligast att vara allergisk mot är björk och timotej. Ungefär var femte person är allergisk mot pollen och för många visar sig allergin redan i skolåldern.

Symtom på pollenallergi hos barn

Det är vanligt att känna sig trött och hängig av pollenallergi och det kan vara svårt för barnet att orka med skola och aktiviteter när symtomen är som värst och det är höga pollenhalter i luften. Det kan därför vara bra att försöka hålla sig inne de dagar pollenhalterna är som högst.

TIPS!

Kolla pollenhalterna i Kry-appen.

Symtom på pollenallergi kan, förutom trötthet vara:

  • Kliande ögon
  • Snuva, nysningar och nästäppa
  • Rethosta och kli i halsen

  • Andningssvårigheter

Vid pollenallergi kan man även få symtom med klåda i munnen när man äter vissa frukter. Vanligast vid björkpollenallergi är att man reagerar på stenfrukter (tex persika, plommon) eller kärnfrukter (tex äpple och päron). Om man värmt frukten i tex äppelpaj så brukar det inte orsaka några besvär. Här kan du läsa mer om korsallergi vid pollenallergi.

Allergiutredning – så går det till

En läkare kan oftast bekräfta en allergi enbart på symtombilden och då behövs ingen provtagning. Om symtomen inte är så tydliga kan en allergiutredning behövas. Den kan göras antingen genom att man tar ett blodprov för att veta vad ditt barn är allergisk mot eller också kan man göra en så kallad pricktest. Båda testerna är lika bra för att diagnostisera en allergi. Om ditt barn har en allergi ser man en förhöjd mängd antikroppar i blodet, mot det som barnet är allergisk mot. Vid pricktesten droppar man en liten mängd allergen från exempelvis björk, gräs och pälsdjur på underarmen. Varje droppe pickas sedan igenom huden med en nål. En ny nål för används för varje droppe för att inte blanda allergener med varandra. Om ditt barn är allergiskt mot exempelvis björkpollen kommer det bli en liten rodnad, likt ett myggbett, vid den prick där just allergen från björkpollen prickats in i huden. Det går även att ta blodprover på en vårdcentral för att få veta om ditt barn har några allergier. Efter att ha fått en allergidiagnos kan en läkare rekommendera vilken medicin som behövs för att lindra symtomen.

Barn med pollenallergi – Kry kan hjälpa dig

Om ditt barn reagerar med ovanstående symtom på våren när pollensäsongen börjar så kan det alltså röra sig om pollenallergi. Som förälder kan det vara svårt att veta vart man ska vända sig för att få hjälp. Du kan alltid ta kontakt med Kry via appen för ett videosamtal med läkare.

Läkaren kan vid behov hänvisa dig vidare om en allergiutredning behövs. Antingen på någon av Krys egna vårdcentraler eller på en vårdcentral nära dig.

stats