Kan mitt pollenallergiska barn bli känsligt för vissa livsmedel?

I ett annonssamarbete med Kry svarar allmänläkaren Björn Stridh på medlemmarnas frågor om pollenallergi. En av frågorna handlar om korsallergi och pollen. – Enkelt uttryckt så tror kroppen att man äter björkpollen när man egentligen äter ett äpple, berättar Björn Stridh.


Just nu pågår ett expertsamarbete på Familjelivs forum där astma- och allergiexperten Björn Stridh svarar på läsarnas frågor om pollenallergi. Hur vet man egentligen om ens barn är pollenallergiskt – och kan barnet drabbas av korsallergi?

Läsarfrågan: Kan mitt pollenallergiska barn bli känslig för vissa livsmedel?

Hej! Jag har en fråga om korsallergi. Mitt barn har (vad vi tror är) pollenallergi. Betyder det att mitt barn är mer känslig för specifika livsmedel?

Experten svarar: Korsallergi vanligt vid pollenallergi

Hej!

Korsallergi mot olika födoämnen är vanligt vid pollenallergi. Orsaken är att proteinerna på t.ex björkpollen och äpple liknar varandra så mycket att immunförsvaret inte kan skilja dom åt. Enkelt uttryckt så tror kroppen att man äter björkpollen när man egentligen äter ett äpple. Korsallergin brukar ge en obehaglig klåda i munnen, men är relativt snabbt övergående och leder inte till någon kraftig allergisk reaktion.

Hälsningar,

Björn Stridh

Korsallergi vid björkpollen

Om du eller ditt barn är allergisk mot björkpollen brukar följande korsallergier vara vanliga:

  • Stenfrukter (t.ex persika, plommon)
  • Kärnfrukter (t.ex äpple och päron)
  • Valnötter, hasselnötter
  • Jordgubbar
  • Kiwi
  • Sojaböna
  • Curry
  • Selleri

Korsallergi vid gräspollen

Om du eller ditt barn är allergisk mot gräspollen, exempelvis timotej, kan följande korsallergier uppstå:

  • Jordnötter
  • Kiwi
  • Rågmjöl
  • Majs
  • Havre
  • Ärtor
  • Tomat
  • Lök

Korsallergi vid gråbo

Om du eller ditt barn är allergisk mot gråbopollen är följande korsallergi vanliga:

  • Selleri
  • Morötter
  • Fänkål
  • Persilja
  • Koriander
  • Senap

Som Björn Stridh nämner i sitt svar så brukar inte korsallergi ge starka eller farliga utslag – de karaktäriseras av att vara snabbt övergående.

– Om man värmt frukten i t.ex äppelpaj så förstörs proteinerna och då brukar man inte få några besvär, tipsar Björn Stridh.

/
/
/
stats