4 anledningar till att du blöder när du är gravid
Har du fått en blödning under din graviditet? Du är inte ensam. Drygt 30 procent av alla gravida kvinnor i Sverige blöder någon gång under graviditetens första 16 veckor.
– Många tolkar det som ett tecken på att något är fel eller att de ska få missfall, men i de flesta fall är det ofarligt, säger Susanne Friman, barnmorska och biträdande vårdenhetschef på Kvinnoklinikens Öppenvård på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.
Vad finns det för ofarliga orsaker till att man blöder under sin graviditet? Katarina Ahl, även hon barnmorska på Kvinnoklinikens Öppenvård, ger ett par exempel.
Läs också: Kan endometrios "bota" graviditet? Överläkaren svarar
Blöder när du är gravid? Här är 4 olika anledingar
Fakta
Visste du att?
Drygt 30 procent av kvinnor i Sverige får en blödning under graviditetens första 16 veckor.
1. Implantationsblödning
– Implantationsblödningen, som även kallas nidblödning eller vidhäftningsblödning, är mycket vanlig och sker när ägget fäster i livmodern, i vecka två eller tre. Då vet de flesta knappt om att de är gravida, så den här blödningen är lätt att missta för en mensblödning.
2. Svampinfektion
– Det är lätt att få svampinfektioner när man är gravid. Slemhinnorna i slidan blir irriterade och du kan få en brunfärgad grynig blödning.
3. Genombrottsblödning
– Genombrottsblödningar kan komma när du ”egentligen” skulle ha haft mens. Du blöder mindre än om du hade mens, men på samma tidpunkt i menstruationscykeln. Det är bara kroppen som inte riktigt har anpassat sig till graviditeten och är helt ofarligt.
4. Polypblödning
– Polyper kan sätta sig på livmodertappen i alla åldrar och vare sig man är gravid eller inte. Men när du är gravid ökar blodcirkulationen i livmodertappen och det gör att blödningar från polypen blir vanligare, särskilt vid penetrerande samlag.
Det här kan du göra om du blöder
Titta på tonen
Susanne berättar att ofarliga blödningar oftast är sparsamma till måttliga och att de inte bör öka i mängd till dagen efter. Ändrar blödningen färgton från ljusare till mörkare är det ofta ett tecken på att det är en efterblödning, det vill säga att blödningen har avstannat.
– Min erfarenhet säger att det är väldigt sällan man behöver göra något åt dessa blödningar. Man behöver bara avvakta så tar kroppen hand om det. Är man osäker kan man alltid ringa sin barnmorska, säger Susanne Friman.
Då söker du hjälp
Men alla blödningar är inte bra att vänta ut och ignorera. Om du känner dig allmänpåverkad, det vill säga yr, matt, trött eller svimfärdig, bör du söka hjälp. Samma sak gäller om du får mycket ont i magen, om blödningen ökar från ena dagen till den andra, eller om du blöder senare än vecka 16.
– Det kan i värsta fall handla om att ett missfall är på väg. Man kan tyvärr inte hindra ett missfall som har startat, men om du blöder mycket är det viktigt att du får vård. Då ska du ringa din läkare eller komma in till sjukhuset, säger Susanne Friman.