Son med jordnötsallergi - råd någon?
Hej!
Vår son, som är två år gammal, åt en godis innehållande jordnötssmör på juldagen. En stund senare började han hosta och gråta, försöka klia i munnen och fick svårt att andas. Vi fick ringa ambulans, som kom och gav honom adrenalin och kortison. I ambulansen började han klia som en galning och han blev röd och svullen över hela kroppen. Igår var jag på barnmottagningen med honom och de gjorde ett pricktest som visade jordnötsallergi. Nu har vi fått Epipen, kortison och antihistamin utskrivet. Fick en del råd också, men har fler funderingar, och vill höra hur andra (erfarna) föräldrar gör.
1. Han har tidigare ätit lösgodis och det har aldrig varit några problem. Nu säger sköterskan att man måste undvika det, eftersom skopan åker runt i alla burkar, och kan ha kontaminerats. När han tidigare har ätit lösgodis, är det verkligen så riskabelt att ge honom det? Jag har en känsla av att sjukvården måste varna för allt, att informationen inte är så individanpassad.
2. När det står "kan innehålla spår av nötter" på chokladen, kan det innebära jordnötter också, eller specificerar de alltid det för sig? Han tål både mandel (det har han ätit) och hasselnötter (det var med på pricktestet).
3. Då på juldagen, så klarade han sig ju tills ambulansen kom, även om det dröjde. Jag gick ut på balkongen med honom så att han fick sval luft och efter ett tag kändes det som om han blev lite bättre. Finns det risk att förloppet blir snabbare nästa gång (om det blir en nästa gång)? Brukar man försämras och bli mer känslig (t ex inte tåla jordnötter i luften till slut) eller reagera kraftigare (bli ännu sämre, fortare)?
Tacksam för svar, även om du bara har svar på någon av mina funderingar!
Observera att jag inte vill riskera något, eller chansa och kanske utsätta honom för fara. Men i och med att detta är något han förmodligen får leva med hela livet, så vill jag inte att han skall behöva undvika en massa saker i onödan. Man vill ju inte begränsa honom mer än nödvändigt. Det här är ju ganska nytt för oss, så vi vet ännu inte hur mycket det behöver påverka oss och honom.