• Kodama

    Statistik och medicinska fakta om fertilitet, risker, IVF och ÄD för 40+ och 40++ (OBS! Ej stöd- eller peppningstråd!)

    Denna tråd är till enbart för diskussioner om statistiska fakta på gruppnivå samt vad som idag är känt vetenskapligt om fertilitet, icke-assisterad befruktning, IVF och ÄD för kvinnor (och män) i åldern 40+ och 40++. Det är inte en "peppningstråd" och inte en tråd för "tips och trick" som saknar vetenskaplig grund. Jag startar tråden för att det har visat sig att det finns några här på forumet som är intresserade av denna typ av information, och jag bistår gärna med det jag kan. Däremot inser jag till fullo att statistiska och vetenskapliga fakta inte har en uppmuntrande effekt på alla, så om ni känner att ni behöver peppning eller ett halmstrå att gripa efter, är detta sannolikt inte tråden för er. Jag vet och förstår att många som skriver i det här forumet har svåra upplevelser bakom sig, och känner mycket förtvivlan kring sin längtan efter barn. I den situationen kan man behöva fokusera extra mycket på bara det positiva, och är det så för er så avråder jag er från att läsa den här tråden.

    Ok, nu är ni varnade.

    Statistik utan assisterad befrukning (samma som jag postat i tråden "Statistik och kalla fakta", skriver det här också för överskådlighetens skull):

    Genomsnittlig chans att bli gravid per enskild cykel för olika åldrar:
    25 - 25-30%
    30 - 25-30%
    35 - 18%
    40 - 5%
    45 - 1%

    Amerikanska Babycenter har ett bra diagram som visar den genomsnittliga risken för infertilitet vs chansen att bli
    gravid under ett år, dvs kumulativt, för olika ålderskategorier:
    www.babycenter.com/0_chart-the-effect-of-age-...

    Genomsnittlig risk för missfall vid olika åldrar beräknat på sedvanligt sätt med gravtest, dvs inte sk "kliniska
    missfall" där graviditet konstaterats med ultraljud och inte heller de nya extremkänsliga mätmetoderna som givit
    missfallssiffror kring 60% för genomsnittliga friska par:
    25 - 10%
    30 - 10%
    35 - 25%
    40 - 40%
    45 - 50% eller högre

    Genomsnittlig risk för kromosomstörning vid tidpunkten för genetisk testning, dvs under andra trimestern, för olika
    åldrar:
    25 - ingen uppgift
    30 - 1/300
    35 - 1/134
    40 - 1/40
    45 - 1/11

    Man skall också veta att faderns ålder också har betydelse. Tidigare har man inte brytt sig så mycket om att studera fäders ålder, men på senare tid har flera stora studier kommit som visar att faderns ålder har betydelse både för chansen att bli gravid, risken att få missfall och risken att barnet drabbas av allvarliga sjukdomar.

    Kommentarer om IVF:

    Det är mer komplicerat att presentera statistik för IVF och andra metoder för assisterad befruktning, vilket beror dels på att resultaten påverkas mycket av varje pars individuella förutsättningar, och dels på att det finns flera olika metoder för IVF. Generellt gäller dock att kvinnans ålder är den enskild största faktorn för chansen att lyckas med IVF och att efter 42-43 för IVF med egna ägg och 46-47 för donerade ägg så är chansen att bli gravid så låg att man kan ifrågasätta om det är etiskt att privata kliniker tar betalt för att utföra denna behandling.
    Ytterligare faktorer som komplicerar IVF-statistiken är att de flesta studier kommer från länder där man tillämpar återförande av flera embryon för att öka chansen för graviditet. I USA tex är det vanligt, speciellt bland äldre kvinnor, att man återför 3-4 embryon. Jag försöker i den mån det går att undvika statistik som baseras på multipla
    återföranden eftersom det är känt att detta kraftigt ökar risken för komplikationer hos modern och skador hos
    barnet/barnen. I Sverige återför man av denna orsak oftast bara ett embryo, i vissa fall två, men i dag inte fler. Statistiken nedan innefattar fall där man återfört så många som 4-5 embryon, men det är i dagsläget den mest säkra statistik som finns för IVF med egna ägg för kvinnor över 40.

    Antal kvinnor i olika åldrar som erhållit levande födda barn efter tre IVF-försök:
    40 - 25%
    41 - 19%
    42 - 19%
    43 - 9,6%
    44 - 1,6%

    Antal kvinnor i olika åldrar som erhållit levande födda barn efter 5-6 IVF-försök:
    40 - 28%
    41 - 23%
    42 - 22%
    43 - 10,5%
    44 - 1,6%

    Missfallrisk vid olika åldrar efter biokemiskt konstaterad graviditet (dvs med vanligt gravtest som mäter beta-hcg):
    40 - 38%
    41 - 45%
    42 - 45%
    43 - 48%
    44 - 70%

    Missfallrisk vid olika åldrar efter "kliniskt" bekräftad graviditet (dvs att man vid ultraljudsundersökning sett
    fostrets hjärta slå):

    40 - 24%
    41 - 35%
    42 - 37%
    43 - 38%
    44 - 54%
    45 - 67%

    Observera att levande födda barn inte är liktydigt med friska levande födda barn. Statistiken ovan innehåller barn
    med kromosomskador, missbildningar, CP-skador osv.

    Chansen att vid 40 års ålder, utan assisterad befruktning, föda ett friskt levande barn ligger kring 10% kumulativ chans över 1 år, någon/några procents chans per menstruationscykel.

    Med IVF är chansen att föda ett friskt levande barn ca 20% över tre IVF-försök med egna ägg.

  • Svar på tråden Statistik och medicinska fakta om fertilitet, risker, IVF och ÄD för 40+ och 40++ (OBS! Ej stöd- eller peppningstråd!)
  • Lillstoran
    An onym skrev 2012-08-19 10:04:51 följande:
    Lillstoran och ni andra. D-vitamin Vad för d-vitamin fick du från Huddinge? Har dessutom förstått att det finns två typer av d-vitamin, en som är bra för graviditet och en som man avråder ifrån. Nämnde att Huddinge forskar på d-vitaminens betydelse (läste detta här på FL) till min läkare och hon måste nog känt till detta eller för det jag fick testa min d-vitamin nivå och den var lite låg.... Hon tyckte dock inte i våras att jag behövde äta d-vitamin då det blev sommar men jag måste nog börja nu igen. Hoppas det är lösningen och så har jag gått ner några kilon och så måste jag träna lite, motion ska vara bra.

    Jag vet faktiskt inte namnet, men det var i flytande form och en engångsdos. Sedan köpte jag dessutom ytterligare D - vitamin i tablettform som jag åt hela behandlingscykeln. Ring Huddinge och fråga samt om resultatet. Det var flera ansvariga läkare för forskningsstudien. Att Huddinge som är ett universitetssjukhus väljer att forska på det, visar att det inns någon form av seriositet bakom allt, de vill kunna visa sambandet vetenskapligt, i motsats till mycket som skrivs på denna sajt som inte är förankrat vetenskapligt. Universitetssjukhus och läkare i allmänhet är ovilliga att skriva ut ochtesta sådant som inte är vetenskapligt bevisat. Däremot är det inte sagt att det inte fungerar. Har själv självmedicinerat genom att köpa receptbelagd medicin över disk utomlands med mig hem i väskan.
  • Lillstoran
    An onym skrev 2012-08-19 20:59:19 följande:
    Ja, jag ringer Huddinge och frågar om d-vitamin

    Fråga gärna om resultatet av studien är publicerat! Det vore intressant att få veta. Vill du ha namn och e-mail till ansvariga läkare så Inboxa mig.
  • An onym

    Vad bra idé, klart jag ska passa på och fråga om resultatet är klart.

  • greta2
    Kodama skrev 2008-09-29 13:07:13 följande:
    Denna tråd är till enbart för diskussioner om statistiska fakta på gruppnivå samt vad som idag är känt vetenskapligt om fertilitet, icke-assisterad befruktning, IVF och ÄD för kvinnor (och män) i åldern 40+ och 40++. Det är inte en "peppningstråd" och inte en tråd för "tips och trick" som saknar vetenskaplig grund. Jag startar tråden för att det har visat sig att det finns några här på forumet som är intresserade av denna typ av information, och jag bistår gärna med det jag kan. Däremot inser jag till fullo att statistiska och vetenskapliga fakta inte har en uppmuntrande effekt på alla, så om ni känner att ni behöver peppning eller ett halmstrå att gripa efter, är detta sannolikt inte tråden för er. Jag vet och förstår att många som skriver i det här forumet har svåra upplevelser bakom sig, och känner mycket förtvivlan kring sin längtan efter barn. I den situationen kan man behöva fokusera extra mycket på bara det positiva, och är det så för er så avråder jag er från att läsa den här tråden. Ok, nu är ni varnade. Statistik utan assisterad befrukning (samma som jag postat i tråden "Statistik och kalla fakta", skriver det här också för överskådlighetens skull): Genomsnittlig chans att bli gravid per enskild cykel för olika åldrar: 25 - 25-30% 30 - 25-30% 35 - 18% 40 - 5% 45 - 1% Amerikanska Babycenter har ett bra diagram som visar den genomsnittliga risken för infertilitet vs chansen att bli gravid under ett år, dvs kumulativt, för olika ålderskategorier: www.babycenter.com/0_chart-the-effect-of-age-... Genomsnittlig risk för missfall vid olika åldrar beräknat på sedvanligt sätt med gravtest, dvs inte sk "kliniska missfall" där graviditet konstaterats med ultraljud och inte heller de nya extremkänsliga mätmetoderna som givit missfallssiffror kring 60% för genomsnittliga friska par: 25 - 10% 30 - 10% 35 - 25% 40 - 40% 45 - 50% eller högre Genomsnittlig risk för kromosomstörning vid tidpunkten för genetisk testning, dvs under andra trimestern, för olika åldrar: 25 - ingen uppgift 30 - 1/300 35 - 1/134 40 - 1/40 45 - 1/11 Man skall också veta att faderns ålder också har betydelse. Tidigare har man inte brytt sig så mycket om att studera fäders ålder, men på senare tid har flera stora studier kommit som visar att faderns ålder har betydelse både för chansen att bli gravid, risken att få missfall och risken att barnet drabbas av allvarliga sjukdomar. Kommentarer om IVF: Det är mer komplicerat att presentera statistik för IVF och andra metoder för assisterad befruktning, vilket beror dels på att resultaten påverkas mycket av varje pars individuella förutsättningar, och dels på att det finns flera olika metoder för IVF. Generellt gäller dock att kvinnans ålder är den enskild största faktorn för chansen att lyckas med IVF och att efter 42-43 för IVF med egna ägg och 46-47 för donerade ägg så är chansen att bli gravid så låg att man kan ifrågasätta om det är etiskt att privata kliniker tar betalt för att utföra denna behandling. Ytterligare faktorer som komplicerar IVF-statistiken är att de flesta studier kommer från länder där man tillämpar återförande av flera embryon för att öka chansen för graviditet. I USA tex är det vanligt, speciellt bland äldre kvinnor, att man återför 3-4 embryon. Jag försöker i den mån det går att undvika statistik som baseras på multipla återföranden eftersom det är känt att detta kraftigt ökar risken för komplikationer hos modern och skador hos barnet/barnen. I Sverige återför man av denna orsak oftast bara ett embryo, i vissa fall två, men i dag inte fler. Statistiken nedan innefattar fall där man återfört så många som 4-5 embryon, men det är i dagsläget den mest säkra statistik som finns för IVF med egna ägg för kvinnor över 40. Antal kvinnor i olika åldrar som erhållit levande födda barn efter tre IVF-försök: 40 - 25% 41 - 19% 42 - 19% 43 - 9,6% 44 - 1,6% Antal kvinnor i olika åldrar som erhållit levande födda barn efter 5-6 IVF-försök: 40 - 28% 41 - 23% 42 - 22% 43 - 10,5% 44 - 1,6% Missfallrisk vid olika åldrar efter biokemiskt konstaterad graviditet (dvs med vanligt gravtest som mäter beta-hcg): 40 - 38% 41 - 45% 42 - 45% 43 - 48% 44 - 70% Missfallrisk vid olika åldrar efter "kliniskt" bekräftad graviditet (dvs att man vid ultraljudsundersökning sett fostrets hjärta slå): 40 - 24% 41 - 35% 42 - 37% 43 - 38% 44 - 54% 45 - 67% Observera att levande födda barn inte är liktydigt med friska levande födda barn. Statistiken ovan innehåller barn med kromosomskador, missbildningar, CP-skador osv. Chansen att vid 40 års ålder, utan assisterad befruktning, föda ett friskt levande barn ligger kring 10% kumulativ chans över 1 år, någon/några procents chans per menstruationscykel. Med IVF är chansen att föda ett friskt levande barn ca 20% över tre IVF-försök med egna ägg.

    10 procents chans att föda ett friskt barn vid 40! Statistiskt sett så är det säkert som du säger ovan men inte i varje enskilt fall. Jag fick en dotter vid 41 års ålder efter en problemfri graviditet och en lätt förlossning. Jag hade två missfall innan vilket antagligen berodde på min ålder men hade alltid lätt att bli gravid vid varje graviditet. Det tog sig efter 3-6 månaders försök vid alla graviditeter. Hade ägglossningsstickor så jag hade koll på när jag kunde bli gravid. Mina två vänner fick barn vid 38 och 40 samt 38, 40, 42 år utan problem. Går det så går det. Förr fick folk barn tills det inte gick längre, vid 40++.
  • MoM11

    Hej!

    Någon som vet vilka de vanligaste orsakerna är att fertiliteten går ner? Åldern ja, men varför? Om man har bra AMH, vilka andra problemfinns?

  • Blingbling

    När man blir äldre så stärks immunförsvaret mer och mer och har man ett FÖR starkt immunförsvar kan det attackera äggen och göra dem defekta. Blir man gravid kan också missfall bli ett faktum eftersom immunförsvaret kan gå på högvarv och se till så att "inkräktaren" (embryot) förstörs och avlägsnas. Det kan vara en anledning till försämrad fertilitet.

  • Baktakt

    Sen ska man komma ihåg att manlig faktor är den största orsaken och att ett bra AMH inte säger ett dyft om äggens kvalitet.

  • Angel00

    Kromosomfel vid 40 är 1/100.

    Bekräftat av läkare vid specialist mödravården på Danderyds sjukhus.

  • Angel00

    MoM11 - Du kan ha en bra äggreserv men ändå inte få några bra ägg. Det kan bero på endometris (som många ovetandes har) eller andra immunrelaterade sjukdomar som är svårdiagnotiserade.

    Det finns prover som kan påvisa ovan samband, tyvärr finns de inte i Sverige utan du måste åka utomlands för detta. Och betala. :(

    Med dig hem får du en behandlingsplan och EU-recept så du kan göra hemmaförsök eller IVF i Sverige.

    Kostsamt , ja. Men det kostar ännu mer att slänga pengar på försök som inte ger resultat.

  • MoM11

    Tack för era svar.
    Har inte särskilt bra immunförsvar och tror inte jag har endometrios. Har problem med rikliga blödningar som började efter graviditet och amning. Har även myclet spottings före mens och runt äl.

  • Baktakt

    Då jag utreddes fick jag besked om att blödningsmönstret var det viktiga. Inte längd, eller förekomst av spottings. Ofta utesluter man mannen först, eftersom det är vanligast att problemet ligger där och det är lättare (och smärtfritt) att testa mannen.

  • Angel00

    Immunförsvaret som är kopplat till fertilitet är inte direkt samma som gör att vi lättare får förkylning eller infliäuensa. Jag själv tillhör de som får förkylning etc som vilken annan men har ändå höga värden på fertilitets proverna.

    För dina spottings, har du kollat upp dina prolaktin nivåer. Med värden höga, men inom gränserna kan påverka fertiliteten negativt. Sänkta värden kan göra skillnad.

  • MoM11

    Baktakt, med "blödningamönstret" menar du hur regelbunden cykeln var? Min är regelbunden. Mannen har också testats, normalt.
    Angel, 9.12 ng/ml hade jag i prolaktin. Men mitt immunförsvar är inte utrett i den här aspekten.

Svar på tråden Statistik och medicinska fakta om fertilitet, risker, IVF och ÄD för 40+ och 40++ (OBS! Ej stöd- eller peppningstråd!)