Inlägg från: Anonym (Djurvän) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Djurvän)

    Djurvänligt med mera vegetariskt på julbordet

    Anonym (Aldrig vegan) skrev 2025-01-17 16:09:23 följande:
    Lika myckwt som du är vegan är jag det inte och kommer så förbli.
    Jag tåler inga baöjväxter eller spannmål. Min protein källa är kött, ägg och fisk. 
    Majeriprodukter från ko är uteslutet men från get och får fungerar det bra.
    Jag kan inte heller inta några växtbaserade oljorr utan att förstöra mitt immunförsvar.
    Jag har varit svårt sjuk pga att vården total ignorerade mina symtom och skickad hem mig med alvedon. Jag ficl vända mig till en privat läkare för att få hjälp.
    Tror du att jag frivilligt skulle gå tillbaka till ett liv med smärtor som gjirde mig sängliggande? Eller att jag tappade hår, hade sköra naglar,inga ögonnbryn kvar, magsmärtor som var så kraftiga att jag spydde pga dem?
    Jag hade massor av symtom,  mycket mer än vad jag skrivit här. Hälften försvann när jag slutade äta spannmål och baljväxter!

    Jag tycker att människor som du inte tänker längre än näsan räcker är farliga. Det finns gott om människor som, utöver den fria viljan, fortsätter äta kött. Så nej, vi ska inte fasa ut djurhållningen. Däremot ska den göras bättre! Mer gräsbeteskor istället för kor som matas med sojaoch majs t.ex. 

    Det finns i o f s många vegetabiliebaserade proteinkällor. Det är långt ifrån allt som kommer från baljväxter.


    Jag beklagar att du fick dålig vård i den allmänna sjulvården.


    Du har kanske missförstått en del av vad jag skrivit. Jag har tänkt en hel del, så att säga "längre än näsan räcker". Jag har aldrig skrivit att man men statens lagtvång skall fasa ut djurhållningen, Vad jag menade med uttrycket fasa ut var i stället att om vegetabiliebaserade rätter blir populärare och efterfrågan på vegetabilier av olika slag ökar så finns också förutsättningar för efterfrågan på animalier att minska, och i så fall minskar produktionen av animalier enligt ekonomins samband,


    Detta är i så fall en långsiktig process, inget abrupt som sker över en natt, och det är det jag är för - dvs bla att popularisera olika vegetabiliska  alternativ vilket medför mindre uppfödning av djur/ mindre dödande av dessa. 


    Jag är också för en uppvärdering av djur i det allmänna medvetandet - mer kärlek hos fler människor till våra icke mänskliga medvarelser som tillsammans med att det finns många goda vegetabiliebaserade rätter skulle kunna ,minska på efterfrågan på dödandet av både landdjur och (ÄNNU MER) vattendjur.


    Miljarder landdjur och biljoner vattendjur (ännu många fler) rör det sig om.


    Hur "bra" djurhållning än görs så är slutet ändå alltid det samma -att djuren dödas. Kött/fisk/mjölk/ägg-produktion bygger alla 4 på massdödande. Även äggproduktion - där i princip tex olönsamma hankycklingar mals ned levande i 1000-tal varje dag - och helt lagligt - i Sverige.


    Det måste vara tillåtet att tex dela vegetabiliebaserade recept och matinspiration och att säga att man tycker synd om de många djur som dödas i biljoner, utan att man skall anklagas för att vara dum.


    Jag skrev bara, utan skällsord emot någon alls och helt stillsamt utan hårda ord, i startinlägget, dels med positiv vinkel att många goda vegetabiliebaserade och spännande rätter finns, att jag har medlidande med djuren och att jag ser vegetabiliebaserade alternativ som positiva.

  • Anonym (Djurvän)
    Anonym (Oj) skrev 2025-01-17 16:50:01 följande:
    Du är alltså emot djuruåpfödning även om det sker på ett sätt där djuren faktiskt har det bra innan det blir ull och kött, ägg och mjölk? Det är alltså bättre för som djuren att dom aldrig föds alls? Inte ens om de faktiskt har bra liv ? 

    Jag är också Djurvän. Man kan vara det fast man äter kött. Men behöver inte vara vegan för att slänga med den titeln. 

    Vi har läst om och om igen nu om hur du blev vegan och vi förstår  jag respekterar det till 100% med mig behöver du inte argumentera mer om hur du kom dit du är nu. 

    Mina inlägg är inte aggressiva. Jag va själv vegetarian ett tag men det blev inte hållbart för mig. 

    Lite tydligare  och utförligare svar: Rent filosofiskt: Innan ett djur finns finns ju inget upplevande subjekt som på något sätt kan vara förfördelat och "sakna att finnas". Det är  exakt samma sak som om någon säger: "Varför har du bara 2 barn och inte 10 barn? Du berövar ju de 8 "barnen" som inte finns att få leva." Men om ingen befruktning har skett så finns ju ingen individ som kan sakna något, ingen individ vars livsprocess kan avbrytas.


    DÄREMOT är jag för att ett mindre antal djur av de slag som idag utnyttjas i djurindustrin skall kunna leva på djurfristäder, Sådana finns i utlandet , tex USA, och vad gäller djur som redan finns i djurindustrin - redan är till - skulle jag såklart önska att jag kunde friköpa eller frita allihopa, men det kan jag förstås inte. Kalv 269 har blivit legendarisk i djurrättskretsar -en kalv som befriades av modiga israeliska djurrättsaktivister kort innan att han hade slaktats om han ej befriats.


    På det kan jag svara att när jag ser  tillbaka på mitt gamla jag, som inte bara åt utan til och med frossade i. animalier så vill jag inte kalla honom djurvän - även om han (jag) trodde att han(jag) var det. Produktion av ägg/mjölk/kött/fisk bygger alla på massdödandet av djur, och jag var tidigare en del av detta.


    Jag erkänner att du är en av de som har en vänligare ton i tråden. (Tack för det!) Jag är inte helt säker på att din sammansättning av livsmedel-näringsämnen var optimal. Jag vet inte någonting om hur stora dina kunskaper var i näringslära då.

  • Anonym (Djurvän)
    Anonym (Aldrig vegan) skrev 2025-01-20 10:57:17 följande:
    Vilka proteinkällor finns det som skulle fungera för mig då?
    Du får jättegärna namnge dem, kan vara värt att kolla upp om jag har missat något. 

    Men jag vidhåller att det måste vara upp till var och en vilken kost man vill hålla sig till. 

    Jag har aldrig sagt att någon rent juridiskt skall tvingas till något. När jag slutade äta kött/fisk och senare ägg/mejeriprodukter var det ingen som tvingade mig, utan jag blev i stället inspirerad av a tt ta del av vad andra berättade.


    Det finns en hel del proteinkällor som inte är baljväxter  Jag vet inte vad som fungerar för just dig, men bara för att kort nämna några få exempel  av många quinoa, chiafrön, svampprotein, nötter o frön etc etc etc. 

  • Anonym (Djurvän)

    Jag har lite över 25% med mig i startinlägget. Det är kanske ändå rätt så BRA med tanke på genomsnittshållningen i svensk befolkning som helhet just idag.Glad

  • Anonym (Djurvän)
    Anonym (Aldrig vegan) skrev 2025-01-20 15:03:40 följande:
    Iinget av det du skriver här fungerar för mig. quinoa och chia innehåller mycket lektiner och det gör mig sjuk. Nötter i alla ära men majoriteten av dessa innehåller en hel del lektiner också. 
    Enbart svamp är ganska fattig och tråkig kost.

    Eftersom jag har läkt en läckande tarm och andra tarm skador så kan jag inte trycka kroppen full med främst lektiner. Då är jag tillbaka på ruta ett

    Det finns även mycket annat. Vad gäller just svamp så äter jag själv då och då - men inte speciellt ofta - veganskt quorn, byggt på en proteinrik svamp, men jag har inte sagt att man "alltid skall äta svamp". Men det finns mycket annat än det jag nämnde också :Det var bara exempel.


    Ja, en del har vissa tarmproblem och andra svårigheter, och jag säger inte så mycket om just dig individuellt, men rent allmänt - i stora drag i samhället - ser jag det fortfarande som något positivt om goda vegetabiliska rätter med tiden blir allt populärare, och om detta i sin tur gör att animalieproduktion av olika slag/ dödandet av land- och vattendjur kan minska betydligt.


    Det håller jag fast vid.

  • Anonym (Djurvän)
    Anonym (Herr) skrev 2025-01-20 15:32:59 följande:
    kan inte du ge mig bra förslag på vegetabiliebaserade proteinkällor
    Några exempel : Sojaprodukter (tofu/sojabönor t ex), Svarta bönor, linser (röda,gröna, svarta), quinoa, chiafrön, olika quornprodukter, olika sorters nötter (tex cashew, valnötter jordnötter-som en del inte räknar till nötter dock)och frön (tex solrosfrön), kikärtor, bovete, hampafrön, mandel, couscous, brysselkål etc
  • Anonym (Djurvän)
    Anonym (wienerschnitzel) skrev 2025-01-21 06:33:01 följande:
    Det handlar inte om tro utan om biologi.

    Det är definitionen av blandkost, allätare, omnivor. Att man äter produkter från både växt- och djurriket. Du behöver inte äta kött för att vara "allätare". Det räcker med sådant som mejeriprodukter och ägg. 

    Och som laktovegetarian åt du blandkost och byggde upp dina depåer av exempelvis B12.
    Ja, men jag kan också nu som vegan ta B-12-tillskott.
  • Anonym (Djurvän)
    Anonym (wienerschnitzel) skrev 2025-01-21 12:33:37 följande:
    Ja det säljs sådana jag. Det är stora pengar i det. Men de är fortfarande inte fullvärdiga ersättare för animaliskt B12
    Jag håller inte med om det :Det finns som sagt olika, om jag förstått rätt gjorda på olika sätt, och jag personligen tänker fortsätta att ta. Där böjer jag mig inte.
  • Anonym (Djurvän)
    Anonym (Aldrig vegan) skrev 2025-01-21 13:20:58 följande:
    Jag vet vad qourn är och hur det framställs. Nope, äter inte det. 
    Dessutom smakar det hemskt. 
    Det finns i o f s olika typer av quornsaker, men jag talar inte så mycket om just dig personligen, utan mera allmänt, i stora drag.
  • Anonym (Djurvän)
    Anonym (Herr) skrev 2025-01-21 13:42:30 följande:
    Problemet med dessa är att jag skulle inte kunna få i med tillräckligt med proteiner i min kost utan att kraftigt överstiga till och med spränga nivåerna på både fett, kolhydrat och kalori.

    Tittar man på vad quorn innehåller så vattnas det inte direkt i munnen.
    Lite kul när jag kollade på quorn vegan korv så innehåller den palmolja (det vet vi alla vad det gör) och nej det är inte kul bara tragiskt faktiskt, här slår sig alla veganer, vegetarianer m.m. för bröstet att dom minsann räddar djur och natur men dom skövlar världen regnskogar för palmolja till deras korvar.

    Havregryn innehåller mer protein än vissa av dessa, jag har aldrig hör någon säga att man ska äta det för att tillgodo se sitt protein genom havregryn.

    1) Påstår du att alla vi som är antingen vegetarianer eller, som jag, veganer äter alldeles för mycket fett, kolhydrater och energi ? Är det i så fall inte alldeles för generaliserande?


    2) Nu äter jag inte så ofta quorn. Det var bara ett enda av exemplen. Jag strävar efter att äta varierat.


    3) Palmolja? Varför skulle jag äta en massa korvar med palmolja. Det finns väldigt många saker man kan variera sin kost med, och man kan laga mat från grunden.


    4) Sedan finns väl i o f s olika palmodlingar på olika mark också. MAn kan inte generalisera, men om du tror att jag äter en massa korvar med palmolja för att jag är vegan så tror jag du tar fel.


     


    5) Nej. Jag slår mig inte för bröstet och jag är inte "miljönisse" ö h t. Jag är djurrättsvegan, inte miljövegan. Jag är, om jag får uttrycka med två egna ord  "högervegan"- och inte "vänstervegan".


    6) Det handlar inte bara om den absoluta mängden protein rent generellt utan också om så kallat högvärdigt och lågvärdigt protein - dvs vilken aminosyrasammansättning det är.

  • Anonym (Djurvän)
    Anonym (Veg) skrev 2025-01-21 15:57:44 följande:
    Varför svarade du inte på min fråga?
    Just det inlägget du citerar där var ett svar till mig, Kanske Anonym(Oj) svarar dig senare i ett annat inlägg.
  • Anonym (Djurvän)
    Anonym (Herr) skrev 2025-01-21 16:54:06 följande:
    1) Du får ta på dig läsglasögonen jag skriver ju, att jag inte hade så inget påstående att varken du eller någon annan eller generaliserande äter för mycket av något för det vet jag inte, för jag är varken med dig eller någon annan i mataffären eller i köket.

    2) jo varierat är ju det bästa, men quorn är en riktig skit produkt (som mycket annat också) för både miljö, djur och kroppen.

    3) vet du inte vad palmolja är? Palmolja - Världsnaturfonden WWF Palmolja ? allt du behöver veta - Naturskyddsföreningen
    har inte påstått att du äter massor med korvar men du hänvisade till varumärket quorn som har det i sitt sortiment och använder det i flertalet produkter som dem tillverkar.

    4) finns det säkert på samma sätt som dem som tar hand om sina djur fiskar hållbart också, det går inte att generalisera det häller.

    5) det en del djur lever i regnskogen i Amazona som råkar illa ut pga skövling för ny odlingsbar mark

    6) nej absolut men alla animaliska proteinkällor som kött, fisk, fågel, ägg, mjölk och ost innehåller alla essentiella aminosyror och är högvärdigt. det finns inga vegetabiliska som innehåller alla aminosyror så alla är låg värdiga. 

    Så slutsatsen blir att om JAG ska få i mig 180 protein per dag 
    räcker det med jag behöver äta ca 550g stekt kyckling bröstfilé jag får då alla essentiella aminosyror.

    Jag skulle inte säga att en produkt som innehåller 2-4 gånger så mycket kolhydrater än protein en proteinkälla utan mer kolhydratkälla. 

    1) Du missförstod mig. Jag sa inte att du hade sagt det, men jag frågade om du är beredd att utvidga ditt påstående till att vi alla som är antingen vegetarianer eller veganer äter för mycket av det nämnda.


    2) Jag äter inte alls quorn ofta, men jag kan tycka att det är gott någon att någon enstaka gång då och då göra quornfärssås eller ha quonrnpålägg på en macka. Smaken betyder mycket för mig , och då kan jag kosta på mig att någon enstaka gång äta något som du anser är "skit för kroppen". Dessutom är jag ingen "miljönisse"


    3)Jag vet exakt vad palmolja är. Dessutom står det  på Quorn.se att de följer riktlinjer från världsnaturfonden, och palmolja kan odlas på olika typer av marker och på olika sätt. Inte alla palmoljeodlingar är lika. Inte alla kan dras över samma kant. Men jag är som sagt inte miljöaktiuvist. Jag är  "högervegan" för at  avnända mitt eget ord.


    4) Det är inte hållbarhet som är min grej- utan att jag är emot själva dödandet som sådant. Fisket bygger på att massdöda djur, vilket även kött/mjölk/ och äggproduktion gör.


    5) Mycket mark används för att få fram ingredienser i djurfoder- DÄr kan man VERKLIGEN tala om skövling i vissa fall. Ta tex det att, om jag fattar det rätt, den mesta vikten soja går åt i samband med foderproduktion.


    6) Glöm inte att man kan KOMBINERA oliaka vegetabilier med olika komponenter. T.ex chiafrön innehåller vad jag vet 18 av de 20 aminosyror människokroppen använder. Alla dessa är dock inte essentiella. 8 eller 9 räknas dit


    Jag är inte emot att äta kolhydrater, och inte så noga med vad saker kallas. Något kan vara en källa för flera olikas saker samtidigt. Jag ser inte principiellt fel med det.. Jag tycker kycklingindustrin är hemsk tex "Födas/Gödas/Dödas på 5 veckor.

  • Anonym (Djurvän)
    Anonym (wienerschnitzel) skrev 2025-01-23 10:39:41 följande:
    Du behöver inte hålla med men det är biologi och den är oberoende av om någon "håller med" eller inte.
    Jag tror att du har fel helt enkelt.
  • Anonym (Djurvän)
    Anonym (wienerschnitzel) skrev 2025-01-23 10:39:41 följande:
    Du behöver inte hålla med men det är biologi och den är oberoende av om någon "håller med" eller inte.
    Jag är dessutom själv bla biolog och har undervisat länge i biologi.
  • Anonym (Djurvän)
    felix le chat skrev 2025-01-23 13:03:06 följande:
    Om du tar bort animaliska proteiner och skall ersätta dom med
    vegetabiliska alternativ måste du skövla miljarder med kvadratkilometer
    regnskog i amazonas, Indonesien m.m.

    Du har bara massa känsloargument, vad som KÄNNS bra för dej.
    Inte fakta om hur alternativen VERKLIGEN ser ut.

    Det stämmer inte alls. DÄREMOT används om jag skall ta ett exempel har fattat det rätt tex den största vikten av skördad soja till djuruppfödning. Det odlas även proteingrödor till och med i Sverige.


    Gogreen tex använder svenskodlade proteingrödor.


    Dessutom är jag inte miljöaktivist, Jag är djurrättsaktivist och högerman och inte "miljönisse" till vänster. Jag är vad som kallas "right wing vegan" i den anglosaxiska världen


    FAKTA är att animalieätande och annan förbrukning av animalier sker till priset av dödandet av miljarder landdjur och BILJONER vattendjur. Jag väljer att inte längre vara en del av efterfrågan på detta massdödande - som jag själv var en del av innan jag först skippade kött/fisk/skaldjur och sedan ägg och mejeriprodukter.

  • Anonym (Djurvän)
    Anonym (wienerschnitzel) skrev 2025-01-23 12:38:06 följande:
    Ja din tro är stark i detta. Det är nästan lite religiöst över dina utläggningar i tråden.

    Och det är inget nedsättande i det. Var och en blir salig på sitt.

    Nej. Var o en blir inte salig på sin tro. Här gör jag en liten historisk förklaring av orden: De orden syftar på Fredrik II;s (Fredrik den Stores) av Preussens ord om sin religionsfrihetsförordning i Preussen på 1700-talet. ("I mitt rike får var o en bli salig på sin fason.") Dock var väl kung Fredrik II själv närmast ateist så han trodde väl inte på någon salighet över huvud taget.


    Men detta var en bla historisk sidokommentar som inte har med denna trådens själva ämne att göra.

  • Anonym (Djurvän)
    Anonym (wienerschnitzel) skrev 2025-01-23 12:45:48 följande:

    Det borde inte vara någon diskussion om saken men tydligen är det inte känt överallt

    Det här är en kortfattad sammanfattning från någon slags vegan-sida

    (Nej, veganskt B12 är inte likvärdigt med vanligt B12)


    Orden här är inte generaliserande. De säger inget bestämt om precis alla icke animaliska B-12-källor. Även jag vet att till exempel B12 från mikroalgen Spirulina inte anses lika effektivt vad gäller biologisk effekt som annat.
  • Anonym (Djurvän)
    Anonym (Kattmamma) skrev 2025-01-24 12:39:45 följande:

    Köpte nåt konstigt på Willys! Det var liksom köttfärs??med grönsak?? Såg PRECIS ut som köttfärs och jag skulle tillaga! Fick slänga eländet i soporna! Kladdigt och äckligt!! Fattar inte om det var ?låtsaskött?!! 


    Menar du att det var kött blandat med någon (som du kallar det) "grönsak" eller menar du att det var helt vegetabiliebaserat?


    Vad gäller vegetabiliebaserade färser finns det många väldigt olika, och jag gillar vissa mer än andra.

  • Anonym (Djurvän)
    Anonym (Kattmamma) skrev 2025-01-24 17:18:45 följande:
    Det såg EXAKT ut som vanlig köttfärs men var väl vegetabiliebaserad då eftersom det stod nåt om grönsak som jag inte begrep😊 nåja aldrig mer😫
    Det finns märken som är sämre o som är bättre.
  • Anonym (Djurvän)
    Anonym (wienerschnitzel) skrev 2025-01-28 10:31:53 följande:
    Så din jakt på ett veganskt B12 som fungerar likadant som ett animaliskt B12 fortsätter.

    Nej, Jag jagar inte. Jag har själv ätit "Mitt val vegetarian", men det finns rel. många av både tillskott och B12-berikade produkter som jag också intar. Vitamin B12 lär syntetiseras enbart av bakterier , och Åsa Strindlund nämner i en artikel att indier som lever på en övervägande vegetarisk kost har  en större mikroflora i tunntarmen, inklusive B12-tillverkande bakterier jämfört  med allätare. Det är viktigt att B12 finns färdigt före tjocktarmen eftersom B12 tas upp genom tunntarmen.


    Vissa människor har en B12-flora i tunntarmen där absorption kan ske. Artikelförfattaren själv skrev att hon tyvärr inte hade en sådan extra fin B12-flora i tunntarmen och hade haft en aning lågt värde. Hon bytte dock dos och (tror jag) även typ av tillskott och hon skrev att hennes värde snabbt normaliserades.


    det finns också en viss förmåga till adaption som enligt artikelförfattaren innebär att B-12-brist inte är så vanlig bland veganer som en del hävdar- som mer eller mindre påstår att ALLA veganer har B-12-brist.

Svar på tråden Djurvänligt med mera vegetariskt på julbordet