Inlägg från: Anonym (M) |Visa alla inlägg
  • Anonym (M)

    Djurvänligt med mera vegetariskt på julbordet

    Miljömässigt är det väl snarare möjligen en varierad kost med något mer vegetariskt än idag. 

    Jag menar grönt och frukt funkar sisådär att odla på våra breddgrader, vilket gör det mesta grönt till säsongs varor. Skulle man ändå odla året runt krävs enorma mängder energi för att göra det. Annars så krävs ju transport av dessa produkter från andra länder. Sedan har vi de alternativ ts tar upp där det mesta är processat alltså tillverkat av industrin sällan miljömässigt försvarbart om man ska vara ärlig. Sedan har vi det faktum att utan organiska gödselmedel ökas också utsläppen för att producera och transportera konstgödsel.

    Ekologisk mat skulle inte finnas längre. Det skulle heller inte vara försvarbart då vi skulle behöva odla ännu mer än vad vi gör nu och mer andra grödor som är svårare att odla vilket sannolikt skulle öka behovet av växtskyddsmedel. För ja ska vi täcka upp för de näringsämnen som fås genom en mer varierad kost så behövs andra grödor än vad vi i huvudsak odlar nu. Priserna på maten skulle också öka ännu mer och svinnet skulle öka drastiskt eftersom den mat vi odlar som inte håller kvaliteten som krävs för livsmedel idag först och främst blir till foder. 

    Priserna skulle också öka eftersom det cirkulära inom jordbruket skulle försvinna med att odla mat och även foder till djuren som ger gödsel som gödslas på maten och fodret idag inte skulle finnas. Detta innebär att alla lantbrukare skulle vara tvungna att köpa in sitt gödsel alltså en ökad kostnad. Utöver inkomstbortfallet av att inte ha djur som ju är en inkomstkälla utöver allt annat som de ger. 

    Biogasproduktionen skulle störtdyka. Mycket mark skulle sluta användas helt med följd att det växer igen, betesmark som ofta pratas om i sammanhang som biologisk mångfald. Sannolikheten är att vi skulle få några få stora lantbruks bolag som äger hela marknaden, eftersom många mindre är beroende av just djuren, delvis för att mycket mark inte duger till mycket annat än bete för djur. Just nu diskuteras också att man ska börja plantera skog på åkermark bl.a. för för en mer långsiktig kolsänka, vilket skulle innebära mindre odlingsbar mark när man skulle behöva mer. 

    Vall som odlas på åkermark för foder är en exemplarisk gröda då den är flerårig till skillnad mot de flesta som är ettåriga och skapar en friskare jord och fungerar som kolsänka under tiden den odlas. 

    Alltså effekten av att hela samhället skulle sluta med kött skulle vara helt enorm. Omställningstiden skulle behöva vara väldigt lång och vi skulle av många anledningar få räkna med mycket högre livsmedelspriser, som också skulle bli påverkade i ännu större utsträckning av ett dåligt odlingsår än vad det redan gör. 

    Jag tror att samhälls mässigt och miljömässigt skulle sannolikt det bästa vara mer småskaligt och närproducerat. 

  • Anonym (M)
    Anonym (Djurvän) skrev 2025-01-03 11:52:22 följande:

    Jag är djurrättsaktivist och inte miljöaktivist. Jag är höger-djurrättsman (långt åt höger) och vegan av främst djurrättsskäl , inte miljöskäl och inte hälsoskäl (Men som bonus har jag dock ändå tyckt mig uppleva klart förbättrat blodflöde i kroppen/ renare blodkärl i samband med att jag blev vegan.)


    Något som är synd är att djurrättsfrågan är helt bortglömd. för idag talas det bara miljö. Alltid när det tals vegetariskt eller veganskt skall det kopplas till klimatet, och jag som verkligen brinner för djurrätt tycker det är synd. Jag tycker att mer än en fråga åt gången skall kunna beaktas och vara aktuell i ett samhälle.


    Jag säger inte alls att det är generellt fel med import/export av livsmedel, Jag säger inte alls att allt måste vara svenskproducerat. Däremot använder tex Gogreen svenska råvaror, så proteingrödor odlas faktiskt i Sverige och det vill jag utveckla - verkligen.


    Själv har jag ingen princip om att generellt välja ekologiskt. Jag tror varken att det alltid är bäst miljömässigt eller djurrättsmässigt. Jag har faktiskt tex valt bort ett stort företags grå förpackningar med havremjölk, då dessa är ekologiska och har sagts vara gödslade med benmjöl( även om DR har ansett det som en vegansk produkt, då jag i det sammanhanget är radikalare än Djurens Rätt). jag är på sikt för en successiv utfasning av uppfödning av kött- o mjölkdjur o av fisket. Jag tror att med en långsiktig övergång så måste det inte bli sådana "hemska" konsekvenser  som du talar om.


    Det finns alternativa användningar för betesmark. Ja t.ex. har inte alls något emot mer skog i Sverige på lång sikt. Jag tycker om skogsmiljöer och skog kan ge stora inkomster, bla exportinkomster,


    Biogas kan produceras på olika sätt, bla från sopor och rötslam. Sedan vill jag absolut understryka att jag INTE föreslår TVINGANDE LAGSTIFTNING . Jag säger inte "förbjud producentledet". Istället säger jag att jag vill vara med och påverka värderingar och efterfrågemönster i konsumentledet - och detta mycket långsiktigt. Jag vill tex gärna vara med och sprida och popularisera goda veganska recept. Det kan väl inte vara så fel? Eller...?.


    En omställning till ett i huvudsak veganskt samhälle går inte över en natt, utan det handlar i så fall om en successiv förändring enligt tillgång och efterfrågan, alltså de ekonomiska lagarna- inte statens rent juridiska lagar (som jag ser det).


    Jag har ingen princip om att allt måste vara småskaligt eller närproducerat, Jag är så långt från miljöpartistisk ideologi man bara någonsin kan komma-i typ alla frågor.


    Jag känner en inre glädje och mer frid i förhållande till djur när jag nu inte längre efterfrågar uppfödande och dödande av djur - som jag gjorde på den tiden jag själv var en inbiten storkonsument, till och med frossare, i animalier. På den tiden tänkte jag att jag "är typ den siste i hela världen som blir vegetarian". Och här är jag nu-blev först laktovegetarian och senare efter ett antal år vegan. Glad


    Jo men hållbarhetsaspekten går ju inte att bortse ifrån oavsett om man pratar miljömässigt eller ekonomiskt. Du bortser från det mesta jag tar upp med svaret att du inte pratar om miljömässiga frågor. Det faktum att djuren är en del av det cirkulära systemet som lantbruk generellt bygger på är inte något man bara kan bortse ifrån. Vi har också det faktum att jordhälsan skulle bli sämre utan djurhållning. Det är bevisat eftersom konstgödsel inte är en ren ersättning av naturgödsel utan bara ett tillskott av de kortsiktigt viktigaste näringsämnena, långsiktigt utarmar det jorden. 

    De produkter som skulle behöva odlas mer av är generellt också grödor (exempelvis balj- och oljeväxter) som inte går att odla intensivt på samma plats till följd av växtsjukdomar vilket begränsar möjligheterna till den ökade produktionen som skulle krävas. Dessutom är många utav dessa grödor rätt så specifika med vilken jordart de växer i vilket gör det till en olönsam gröda på många platser till följd av dåliga skördar. 

    Vi vill ha hållbara jordbruk där man tar tillvara så mycket som vi kan, att vi använder kött och benmjöl att gödsla med är ett utmärkt sätt att ta tillvara på restprodukter. Ja skog är bra, men att få ut mycket mat på mark som vi inte kan odla mat på (betesmark) tycker jag är viktigare i ett samhälle med ökad befolkning och där vi faktiskt borde tänka på beredskap för eventuella kriser. Dessutom pratar man ju om att odla skog på åkermark, som kanske för länge sedan var skog som sannolikt den mesta marken var för riktigt länge sen om man ska vara sån. Det är ju vad man ska göra i Danmark nu. Hur håller det ihop med en ökad befolkning men minskad matproduktion? Att vall (foder) är något som stöds utav forskningen för en förbättrad jordhälsan bl.a. här har vi en del i det cirkulära systemet där alla delar i jordbruket stöttar upp varandra. Dessutom borde vi vara riktigt rädda om och ta hand om vår matjord får annars kommer vi till slut inte ha mat alls.

    Att man redan idag dessutom pratar om att maten är dyr så är det inget mot vad som skulle hända om vi skulle gå över till det du förespråkar. Detta skulle som alltid drabba de som har det sämst ställt, att vi har kött och mjölkprodukter gör det förhållandevis enkelt och hyfsat billigt att se till att folk får näringsriktig mat. För faktum är att för att en vegetarisk kost långsiktigt ska fungera för gemene man behövs en avsevärt ökad kunskap för att folk skulle veta hur man äter rätt för att få i sig alla näringsämnen som behövs.

    Behovet av kosttillskott skulle också öka, då vi normalt får i oss vitamin B 12, D vitamin och järn via animaliska livsmedel. Så vi skulle sannolikt se ett ökat problem med näringsbrist i samhället. 

    Skulle något dessutom hända i världen som begränsa importen av mat skulle vi dessutom blir ännu mer sårbara eftersom det är väldigt svårt att leva på endast vete, morötter och socker, som är det enda vi är självförsörjande på idag men vi ligger rätt bra till vad gäller mejeriprodukter, ägg och griskött så med det som komplement skulle vi sannolikt klara oss bra mycket bättre.

    I ett land som Sverige där vi är begränsade av en kort odlingssäsong och annat jag tagit upp är det inte realistiskt. Sen är jag inte emot vegetarisk eller vegansk kost som så, och äter själv vegetariskt ibland som en del i en varierad kost, man behöver ju inte äta kött varje dag såklart.
  • Anonym (M)
    Anonym (Djurvän) skrev 2025-01-04 13:45:05 följande:

    Jag har inte sagt att hållbarhet är oviktigt, bara att för mig personligen så har djurrättsfrågan varit avgörande, Jag "litar" inte riktigt på miljöveganer. De har människan i centrum - inte de som får betala det yttersta priset för animalierna-djuren själva. Dessutom ingår ändå inte uppfödda djur i något "naturligt" (om man nu ska använda ett sådant ord). De finns för att de har fötts upp av människor. Det finns andra kretslopp också.


    Vad gäller handelsgödsel så tror jag att det går att utveckla och förbättra mycket. Jag är själv en utexaminerad civilingenjör i kemiteknik - med just livsmedel som inriktning sista studieåret.


    På lång sikt tror jag det går att balansera tillgång och en ökad efterfrågan på bla baljväxter. Viktigt är också att arbeta med befolkningsfrågan, tex FN:s arbete. Jag tror att den exponentiella folkökningen (antalet människor har mer än fördubblats under min livstid) måste brytas. Men ekonomisk utveckling och utbildning som ger företagsamhet etc brukar också sänka nativiteten,- På lång sikt - och ett vegetabiliebaserat samhälle är ett mycket långsiktigt projekt- är jag för inte bara en stabilisering utan även en minskning av den mänskliga världsbefolkningen. Jag säger inte heller att allt måste vara närodlat. Jag är inte generellt emot internationell livsmedelshandel.


    Jag understryker åter att jag INTE är för statligt lagtvång utan en successiv och mycket långvarig övergång pga succesivt ändrade värderingar och successivt ändrade efterfrågemönster, så det finns tid att göra anpassningar med tanke på de sämst ställda.


    Jag är inte emot kosttillskott, B12 har jag själv tagit, men det mesta går vad jag förstår att hitta i vegetabiliebaserade livsmedel.


    Sedan är det inte alls så att det är bara morötter, socker och vete som odlas i Sverige. Ett vegoföretag som är känt och använder svenska råvaror år Gogreen, och tex vegetabiliska proteinkällor finns en hel del, även sådana som går att odla här. Dessutom-vore det i ett absolut krisläge och jag hade att välja på att svälta ihjäl eller äta animalier skulle jag äta animalier. Men som det nu är tänker jag aldrig gå tillbaka till animalier. Jag har mer frid i mitt hjärta gentemot mina icke mänskliga medvarelser och jag har uppfattat det så att jag fått bättre blodflöde i den perioden då jag blev vegan


    Jag tänker fortsätta att dela goda vegetabiliebaserade recept. Det kan ingen hindra mig från, och jag tänker fortsätta att tala för djurrätt -dock inte den "vanliga svenska vänsterdjurrätten".(är både högerman samt troende så jag står så långt ifrån dessa strömningar som är möjligt). Jag är snarare  inspirerad av sådana som Andrew Linzey än av sådana som Peter Singer.


    Tack för att du håller en god och lugn ton och skriver mycket seriöst och genomtänkt! Det är trevligare att diskutera med dem som så gör än med de som är mer "argsinta",  Glad


    Jo fast att uppfödda djur inte är naturligt känner jag blir ett ganska irrelevant argument eftersom det mesta i människans sätt att leva idag är mer eller mindre onaturligt. Med den logiken bör vi heller inte ha någon produktion alls, inga städer m.m. m.m.

    och hur ser du på husdjur? Jag menar hund och katt är ju karnivorer de bör ju få äta kött, det är ju det naturliga för dem och vad deras kroppar är gjorda för. 

    Jo jag vet att man jobbar på att skapa konstgödsel som är gjort utan fossila bränslen, hur det går vet jag inte, eller hur hållbart det faktiskt är om man går in djupare på det. Har inte orkat fördjupa mig i frågan. Men vi har ju det faktum att det krävs mer än kväve, fosfor och kalium (som dessa gödselmedel normalt innehåller) för en hälsosam jord. Man har ju visat att mångfalden av mikroorganismer i jord som är odlad ekologisk är större, generellt är jorden friskare och därmed också växterna man odlar. Inte för att jag tycker att alla borde odla ekologiskt, men jordhälsan är ju viktigt för långsiktig hållbarhet, och det som visar bäst resultat bör vi fortsätta med. 

    Jag håller helt med om att vi på sikt borde satsa på att minska befolkningen och blir ärligt talat frustrerad på politikerna som försöker få det till någon slags kris att vi föder "för få" barn. Det, precis som när Sverige försöker hävda sig globalt som duktiga i miljöfrågor, bör man ju göra detsamma i denna frågan. Det bör vara något att satsa på och göra till något positivt. Självklart inte i för hög takt, men skulle vi inte ta in människor från andra länder skulle Sveriges befolkning minska, men knappast så drastiskt att det skulle bli en kris. 

    Nja jag är inte emot kosttillskott som så, mer det faktum att en helt vegansk kost skulle kräva en helt annan medvetenhet från gemene man om vad man äter för att få i sig det som krävs. Jag tror inte det är något alla klarar, eller heller har råd med. Mjölk och ägg exempelvis är ju jättebra och förhållandevis billiga i förhållande till näringstäthet, enkla råvaror. Det finns ju inte riktigt samma motsvarighet i vegansk kost. 

    Jag sa inte att det bara var det vi odlar i Sverige, utan att det är vad vi är självförsörjande på. Och självklart finns det vegetabiliska proteinkällor vi kan odla här i Sverige, baljväxter. Som är jämförelsevis svårodlade och begränsade. Sen om det nu skulle bli en kris i ett sådant scenario där vi bara äter veganskt, så kan vi ju inte bara gå tillbaka till animalier eftersom vi då inte skulle ha någon sådan produktion i landet.  

    Absolut jag tycker inte heller du ska sluta med vad du tycker om och vad du själv står för. Man kan tycka olika utan att anse att den andre måste ändra sig ;) det är ju bara positivt att du hittat något du mår bra av. Sen som sagt ser vi olika på det hela. Jag är inte emot en större del vegetariskt i kosten, men att gå över till det helt tror jag inte på.

    Tack själv! Jag tycker det är ett intressant ämne för diskussion, och det är roligt med diskussioner där man kan dela sina olika tankar och åsikter utan pajkastning. Man vet aldrig vad man kan lära sig eller få för insikter 😄
  • Anonym (M)
    Tow2Mater skrev 2025-01-04 18:25:50 följande:

    Vad tycker du TS om labbodlat kött? Själv tycker jag det är en bra ide som borde drivas vidare.


    Vart kan man få tag på det? Jag hade gärna testat.
  • Anonym (M)
    Anonym skrev 2025-01-05 11:07:11 följande:
    Det 3D-printade "köttet" är helt vegetariskt och absolut att föredra dock.
    Fast frågan är om det verkligen är det, jag kunde inte hitta några siffror på näringsinnehåll. Jag skulle ju också vilja se siffror som visar på att det faktiskt är bättre än kött om man ser till vad som går åt för att producera det kontra animaliskt kött. Sådana beräkningar är ofta bristfälliga och missar gärna viktiga aspekter och delar i produktionskedjan vilket gör beräkningarna missvisande. 

    Utav det jag kan hitta finns det bara på pinchos restauranger i Sthlm området. Lite för långt bort för mig att åka och testa. 
Svar på tråden Djurvänligt med mera vegetariskt på julbordet