Inlägg från: Anonym (Vickan) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Vickan)

    Varför heter det "mus" om snippan?

    mus

    fornsvenska och isländska mús.  Germanskt ord och samma som engelska mouse. 1 ett av de äldsta (dialekt ursprung) och än idag mest använda folkliga orden för kvinnans könsorgan. Använt sedan århundraden tillbaka i en lång rad språk, t ex engelska mouse och tyska Maus, vilka i slang också kan stå för kuk.  SO har ?hist.: sedan ca 1755?. Ordet finns med i Jesper Swedbergs Swensk Ordabok (1720-t) där han förklarar det med ?membrum genitale foeminineum?; feminint könsorgan. Bergman (2007) påpekar att vårt ord ingår i västgötska förmusalapp; förkläde.


    Kopplingen har förmodligen uppstått pga musens mjuka päls. Lindström (2002) ser en annan likhet nämligen att den kvinnliga musens trekantiga form något påminner om musens spetsiga nos. Se även bäver, ekorre,katt.


    Mus är alltså ett gemensamt germanskt ord som också har motsvarighet i flera indoeuropeiska språk, t ex latinets mus och grekiskans mys. Wessén (1982) menar att ordet troligen är bildat till en rot med betydelsen gnaga. ?Hon har ej haft någon brillante uppfostran, kan ej fransyska eller spela clavér men har ett gott naturligt förstånd, är av borgarhärkomst och har ej fört i boet, såsom mannen säger, annat än musen och kristendomen.? (Hallenstierna 1972/1700-tal) ?Ni får åtminstone tillstå att jag rasat med er och tagit er m-s. Hon förstår nog att jag ej släppt er för mindre.? (Hallenstierna 1972/1700-t) ?Bröstena dina, att ta om, lårhuden mjuk som sammet, och musen din ? så fin och så len ? ja len som en musunge.? (Hon ? den enda ur Kärlekshistorier 1984.) ?Den här gröten är kokt i en gryta och inte i en apa./ Tre timmar innan min pick börjar att stå/ börja kokerskans mus på att gapa.? (Ögl) ?Här är min mun och här är min mus, sa flickan, släckte ljuset.? (Ordstäv) ?Jag är skicklig på att mumsa mus vill jag lova.? (Kontakt. Fib/Aktuellt febr 2000) 

Svar på tråden Varför heter det "mus" om snippan?