Inlägg från: Anonym ((rätt borde vara rätt)) |Visa alla inlägg
  • Anonym ((rätt borde vara rätt))

    Hemtjänsten i Sverige

    TvillingmammaVästgöte skrev 2024-11-19 18:36:01 följande:

    Jag håller med om att alla som har undersköterskeutbildning i hemtjönsten borde ha betydligt högre lön. Man bör betala mer för kompetensen de har. Det är stor skillnad jämfört med dem som inte är undersköterskor. 


    Lönegränsen på 27000 kr för arbetskraftsinvandrare är satt för att minska antalet arbetskraftsinvandrare och spara jobb åt våra arbetslösa. Vi har ju extremt många arbetslösa i Sverige och har inte behov av att ta in annat än extrema specialistkompetenser som läkare, sjuksköterskor och civilingenjörer. 


    Ja jag vet varför lönegränsen infördes men det blir ju lite absurdt eller hur när vi fortfarande har arbetslösa och folk inom vården som, inte ens har 27k+ i lön.


    Men jag förstår, det är två olika frågor. Lyfte mest arbetskraftsfrågan för att visa vad politiker tror är en lägsta lön att leva på i Sverige. Minns även när Annie Lööf sa att "det finns väl ingen i Sverige idag som har under 40 000"


    Politikerna idag oavsett läger verkar sakna verklighetsförankring och människorna också som klagar på vården av deras anhöriga.


    Vill ni att det ska funka bättre, skrik högre och rösta bättre eller nåt.


     


    Mvh,
    trött överarbetad underbetald uska i hemtjänsten (som gör ALLT för era äldre och de äldre tycker om mig för att jag sitter ner och umgås och ser dem, får ut under 20 000 efter skatt)


     

  • Anonym ((rätt borde vara rätt))
    TvillingmammaVästgöte skrev 2024-11-20 06:23:31 följande:
    Är det verkligen så stressat? Min mamma har ett biståndsbeslut som innebär att de har en timmes promenad i veckan. En halvtimma har hon för varje måltid, då ska de hjälpa henne värma en matlåda ioch prata med henne. Hon har extra tid för att skriva matlista,städning,tvätt, samt ta emot matleverans från Ica.
    Har andra gamla för lite tid i sina biståndsbeslut? Varför är det så stressigt?

    Det är stressigt för att varje besök har en tidsgräns för insatsen och restiden mellan olika enskildas besök är typ 3 minuter. Så på 3 minuter ska du lämna person 1's hem, gå till bilen, köra, parkera och befinna dig i nästa persons hem. Det är inte som att personerna bor intill varandra. Det gör att man halkar efter i schemat.


     


    Sen vill man ju inte heller komma till din mamma och verka stressad utan ge henne den omsorg hon förtjänar.


     


    Det är så här för att vården är underbemannad för att samhället inte värdesätter omsorgsarbeten och vill ge personalen den tid och lön de förtjänar. Kostnaderna ska hållas nere och då blir det undermålig service. Simple as that. Men många inom vård och omsorg har något som heter empati och vill göra ett bra jobb trots villkoren och ja, då bränner man ut sig till slut för man ger och ger av sig själv till allas gamla föräldrar för att de ska ha det bra trots att schema, löner, samhälle och politik motarbetar en och tycks göra allt för att man ska befinna sig kvar på samma gamla skitvillkor.

  • Anonym ((rätt borde vara rätt))
    BellaDonnna skrev 2024-11-20 11:26:13 följande:

    Sen åker man dit på en p bot för du parkerat fel då det är ont om platser som du får betala själv. 


    Saknar de äldre men tacksam för att ha lämnat den bransche.


    Japp 900 kr fick en kollega betala. Kul avdrag på sina 20k efter skatt..
  • Anonym ((rätt borde vara rätt))
    TvillingmammaVästgöte skrev 2024-11-20 11:49:15 följande:
    Hos min mamma bor de i och för sig väldig nära många av de gamla. Hon bor i ett centralt bostadrättsområde där det kryllar av äldre så oftast behöver de bara promenera mellan de närliggande husen. Det är ett centralt hemtjänstdistrikt och avstånden är inte långa. 
    Men om det är längre avstånd låter det ju helt fel med en restid på 3 minuter, det är ju inte vettigt. 

    Vet ej hur privata tjänster löser det men kommunala här arbetar ju efter stadsdel och varje stadsdel är ju kilometervis stor. Så nä, promenera runt går inte..fast vänta, de drog ju ner antalet bilar ifjol så vissa kollegor förväntas promenera 3km på 3 minuter också.


    En helg blev vi en man kort på grund av sjukdom och lyckades pussla ihop det. Resultatet? Chefen tyckte att det ju verkade som att det gått bra med en man mindre så när en gick i pension togs det helt enkelt inte in någon för "vi löste det ju". Att det var den värsta stressiga dagen fick vi inget gehör för..


    Inte en engångshändelse utan varje gång nån är sjuk. Och så frågar folk varför vi är stressade..


     

  • Anonym ((rätt borde vara rätt))
    TvillingmammaVästgöte skrev 2024-11-20 12:43:25 följande:
    Min mammas kommunala hmtjönst har tjänstecyklar. Har ni inte det?

    Cyklar du 1,3 km på 3 minuter?


    Är det rimligt?

  • Anonym ((rätt borde vara rätt))
    BellaDonnna skrev 2024-11-20 12:52:37 följande:
    Beror på vilka avstånd det handlar om. Där jag jobbade körde vi också ut tvätt det är svårt att ta på cykeln. Sen visst absolut vissa scheman kan kunderna vara nära varandra men många är inte beviljade tillräckligt med tid vilket gör att man automatiskt få ta av sin lunch många gånger eller korta ner hos andra eller om det kommer ett larm. Det finns aldrig någon marginal att spela med.

    Här är det snö också. Vissa morgnar vintertid är det oplogat och 1 meter snö.


    Ifjol promenerade jag hela dagen i -37 grader. Med ett leende på läpparna så fort jag öppnade dörren hos någon.

  • Anonym ((rätt borde vara rätt))
    Anonym (boendestöd) skrev 2024-11-20 12:56:56 följande:

    Jag jobbar inte i hemtjänsten utan i boendestödet och det är lika illa där. De ser gärna att man har en helikopter stående när vi ska förflytta oss en sträcka som tar 25 minuter med bil eller 45 minuter med kollektivtrafiken, för de vill att det ska ta max 3 minuter. Vettefåglarna om ens en helikopter fixar det, faktiskt. 

    Och även om brukarnas beslut är på ett visst antal timmar i veckan/månaden så är det inte alls säkert att vi faktiskt har kapacitet till det. Om vi har 10 anställda och 100 brukare med i snitt 5 timmar var i veckan så kan vi inte schemalägga det, och inte får vi fler anställda, nej då, kommunen har inte råd med det. Miljardbyggen för lokaler som egentligen redan finns har de råd med, men gud nåde att social omsorg, och hemtjänst för den delen, behöver mer pengar. Nä, vi  ska bara få det att fungera ändå.

    Hemtjänsten i den  här kommunen har i alla fall parkeringstillstånd, det har inte boendestödet. Å andra sidan springer hemtjänsten mer som skållade råttor mellan olika äldre. 10 minuter hos Agda för att sätta på tvättmaskinen, 5 minuter hos Åke för att se till att han har sin medicin, 15 minuter hos Lena för att kolla igenom posten, tillbaka till Agda för att flytta tvätten till torktumlaren. Det slipper vi i boendestödet. Där har varje brukare tiden det tar att till exempel tvätta, och vi kan pyssla med disk, matlagning, städ mm medan tvätten går.


    Du har mer tid men det krävs att du är mentalt stark också för de som har boendestöd har djupa psykiska eller fysiska besvär så du gör det bra.


    Japp vi springer av och an. Kontakta facket som nån skrev..Kommunal? Om det är NÅT jag lärt mig efter 50 år är att inte vara besvärlig på jobbet och kontakta facket. Låg profil, stå ut, så överlever man.

  • Anonym ((rätt borde vara rätt))
    TvillingmammaVästgöte skrev 2024-11-20 13:24:34 följande:
    Ja, jag har lärt mig den hårda vägen att det inte räcker att få ett biståndsbeslut! Jag måste också ringa hemtjänstens kontor och se till att de lägger ut timmarna och får med allt som står i beslutet. Märkligt att anhöriga måste göra det, men gör jag inte det, så lägger de inte ut alla timmar.
    Om kommunens hemtjänst inte har personal att leverera beslutade timmar vore det bra om vi anhöriga fick information om det. Då kan vi ju byta utförare. I min kommun kan man utöver kommunalt utförd hemtjänst välja på flera privata aktörer som utförare. 
    Gör inte det. De privata har ännu sämre arbetsvillkor än kommunala så då skjuter du verkligen din förälder i foten.
Svar på tråden Hemtjänsten i Sverige