Anonym (?) skrev 2024-11-19 14:26:56 följande:
Det finns tre gånger så många läkare i Sverig nu som på 70-talet. Befolkningen har samtidgt ökat med ca 20%. Antalet läkare per innevånare har mer än fördubblats.
Så går personalen på knäna nu måste det varit värre på 70-talet eller så var det fler sjuka som fick gå obehandlade.
20 % JA. Övertvå miljoner utlandsfödda som har mycket högre vårdbehov, särskilt gäller detta tandvården. Många av dessa är personer i kris som flyr och som vi måste hjälpa. Jag är inte emot det! Vi måste hjälpa dem.
Men när man tar emot 2 miljoner människor från andra länder på kort tid, så måste man våga tala klarspråk om vad det innebär vad gäller belastning på tandvård och vård.
Inte bara asylsökande har dålig tandhälsa. Jag ser på mina kollegor från Indien, vars barn har så dålig tandhälsa så att flera av dem har varit tvungna att söka tandvård på tandvårdsspecialistkliniken på sjukhuset.
Detta beskrivs i rapporten nedan från socialstyrelsen, Hälsovård, sjukvård och tandvård till asylsökande och nyanlända.
Bla ett utdrag ur rapporten om tandvård, som troligtvis till stor del förklarar varför Folktandvården på många platser inte kan ta emot nya patienter. I min stad är alla nyinflyttade vuxna hänvisade till privata tandläkare, tex.
Behovet av tandvård är stort för både barn och vuxna. Tandhälsa och tandstatusen varierar dock beroende på vilket land man kommer från. Tandvården möter barn som har omfattande karies och det är ett vårdbehov som svenska tandläkare inte är vana att möta. Flera landsting uppger att tandstatusen hos berörda grupper liknar situationen i Sverige för 40 år sedan. Det finns också ett behov av tandvård bland vuxna och vissa har en dålig tandstatus som kräver omfattande tandvård som inte kan anstå. Utöver en ojämn och dålig tandhälsa bland barn och vuxna asylsökande har många landsting identifierat ett omfattande tobaksbruk och en hög sockerkonsumtion som är oroväckande. Det är levnadsvanor som kommer att öka behovet av tandvård även på sikt
Vad gäller somatisk hälsa:
Barn Många barn är i behov av vaccinationer, men vården vet inte alltid vilka vaccinationer barnen har fått tidigare och att bedöma vaccinationsbehovet är ett omfattande arbete. Vården möter barn med kroniska sjukdomar som är i progressiva skeenden. Dessa barn har inte alltid fått behandling i sitt hemland eller har inte kunnat upprätthålla sin behandling under flykten. Det leder till att vården möter barn i sämre tillstånd än man annars är van vid. Vården möter också barn med infektioner, barn i behov av habilitering och barn i behov av neonatalvård. Vuxna Infektionssjukdomar som tuberkulos, HIV och hepatit B och C förekommer oftare bland migranter [16]. Dessa sjukdomar kräver framförallt preventiva insatser såsom information för att minska risken för smittspridning men ibland är även behandling aktuellt. Den tuberkulos som vården främst möter är den latenta och icke-smittsamma varianten. Inom mödrahälsovård och förlossningsvården rapporteras ett stort vårdbehov för kvinnor i fertil ålder samt en hög förekomst av multiresistenta bakterier som kan orsaka infektion (MRSA). Det förekommer också skabb, löss, kroniska sjukdomar och missbruk.
Hälso- och sjukvård och tandvård till asylsökande och nyanlända