• Anonym (M)

    Vad är det för skillnad mellan överläkare och specialistläkare?

    Cereal Killer skrev 2024-11-09 18:27:31 följande:
    Det är inte en examen utan en tjänst. Det är upp till varje arbetsgivare att bestämma hur kraven för tjänsten ska se ut. Inom mindre populära specialiteer och på mindre sjukhus är kraven generellt lägre. 
    TvillingmammaVästgöte skrev 2024-11-09 20:08:16 följande:

    Att var överläkare är en tjänst, man är anställd som överläkare. En spevialistläkare har gjort sin specialistutbildning på fem år efter läkarutbildningen och två år AT, dvs allmäntjänstgöring. 


    En överläkare är alltid specialistläkare. 


    Men alla specialistläkare har inte en Överläkartjänst. Det är ett karriärsteg för läkare.



    Hur kan det då finnas överläkare som inte är anställda där utan istället har sin egen firma som fakturerar vårdinrättningen?
  • Anonym (M)
    TvillingmammaVästgöte skrev 2024-11-09 22:09:52 följande:

    Man hyr alltså in överläkare. Det är ovanligt. Man vill väl då ha någon som tar ansvar som överläkare men väljer av någon anledning att hyra in kompetensen i stället för att anställa. Det är ovanligt. Att vara överläkare ger status och högre lön, det brukar inte va så svårt att anställa. 


    Men det kanske rör psykiatri? Det är stor brist på psykiatriker. 


    Fast då kan det ju inte vara en överläkare om man ska tro era resonemang. För då måste det vara en tjänst som personen får ta
  • Anonym (M)
    Anonym (Psycho) skrev 2024-11-10 07:30:37 följande:
    Hm, hur menar du då? En tjänst är väl en tjänst oavsett om den som innehar tjänsten är en extern "konsult" eller en "vanlig" anställd  - eller?
    En tjänst eller en anställning som de också kallade det, är när en arbetsgivare anställer en person, betalar in all skatt och egenavgifter till Skatteverket, betalar in till pension osv. för den personen.
  • Anonym (M)
    Anonym (M) skrev 2024-11-10 11:03:20 följande:
    En tjänst eller en anställning som de också kallade det, är när en arbetsgivare anställer en person, betalar in all skatt och egenavgifter till Skatteverket, betalar in till pension osv. för den personen.
    Och arbetsgivaren i det här fallet är vårdinrättningen där personen är anställd.
  • Anonym (M)
    Anonym (S) skrev 2024-11-10 11:54:36 följande:
    Så det är ordet tjänst du hakat upp dig på? Ok. Låt oss kalla det tjänst/uppdrag istället, så innefattas även konsulter.

    Poängen är att en överläkare har en viss roll/position/funktion på arbetsplatsen, som de andra läkarna inte har.
    Ja, jag uppfattade det budskapet som att det är en förutsättning att personen är anställd av vårdinrättningen för att kunna vara överläkare. Är han/hon anställd/innehar en tjänst hos en anlitad aktör så blir det ju inte så.
Svar på tråden Vad är det för skillnad mellan överläkare och specialistläkare?