Inlägg från: Anonym (Kränkande?) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Kränkande?)

    Mänsklig rättighet att få ha en telefon?

    Det har blossat upp en debatt nu om en funktionsnedsat kvinna som inte fick ha en egen mobiltelefon. 


    Jag blir lite fundersam då jag jobbat med riktigt funktionsnedsatta personer. Dessa har kunnat ringa 200 ggr till en radiokanal per dag och gjort många avvikande saker. Är det en mänsklig rättighet att låta dessa personer göra detta? Ringa ett ex 500, inte för att personen är ond, galen eller något utan den kan inte göra en bedömning av vad som är normalt eller okej. 


    Är det då fel att typ inte låta personen ha tillgång till en mobil själv dygnet runt utan begränsa? 


    Man vet att många som utsätts för sexuella övergrepp på nätet är personer med bland annat intellektuell funktionsnedsättning. Är det fel att skydda dessa personer? 

  • Svar på tråden Mänsklig rättighet att få ha en telefon?
  • Anonym (Kränkande?)
    Anonym (j) skrev 2024-11-07 20:54:21 följande:
    Menar du tjejen från programmet uppdrag granskning? 
    Ja men vem är inte relevant 
  • Anonym (Kränkande?)
    Anonym (Nja) skrev 2024-11-07 20:59:53 följande:

    Vad de gör med sin telefon är upp till dem och inget någon annan har ett skit med att göra. Dessutom lär de behöva en telefon för att larma om något händer. Men rent faktiskt så nej, en telefon är inte en mänsklig rättighet. Däremot något som alla ska ha rätt att ha även om de går på socialbidrag t ex just för att det är ett viktigt verktyg.


    Så personer som har ringer folk 500 ggr per dag och har samma mentala mognad som en 2 åring ska ha rätt till telefon dygnet runt? 
  • Anonym (Kränkande?)
    Goneril skrev 2024-11-07 21:06:44 följande:

    Mänsklig rättighet är det väl inte per definition men jag är enig med TS, tveksamt om funktionshindrade ska ha mobiltelefon eller tillgång till den tekniken. Har de pengar med fri dispositionsrätt skulle de kunna bli lurade, de skulle kunna spela bort sitt sparkapital och sätta sig i skuld. Nu fungerar det ju tack och lov inte så, funktionshindrade har mestadels förvaltare eller gode män som ser till att de inte skaffar mobiler. Vi omyndigförklarar inte i Sverige men ser till att utse företrädare. Det fall som visades i UG var ju helt bedrövligt, stackars flicka och stackars föräldrar. Stor skada på grund av den handläggningen.


    Jo men jag vet inte om det är just att hon inte får ha mobiltelefonen som är problemet. 


    Och pratar verkligen inte om att man aldrig ska få ha mobil eller att vissa aldrig ska ha detta utan att ha detta tillgängligt 24 timmar om dygnet. Tycker inte ens det är en kostnadsfråga utan mer om en person till förstår det orimliga  att ringa flera hundra ggr till någon per dag? alltså vad är alternativet? då blir det ju att låsa in personen på rättspsyk eller något. Det funkar ju inte att folk som inte förstår vad dom gör ska få ta stort ansvar och ringa till folk hejvilt. Och inte förstår att detta är mycket obehagligt 

  • Anonym (Kränkande?)
    Anonym (e) skrev 2024-11-07 21:17:08 följande:

    Funktionen att blockera nummer finns väl från båda hållen om det är ett problem.


    Så det är en lösning tycker du? Att människor ska blocka folk som inte förstår? 
  • Anonym (Kränkande?)
    Anonym (Mia) skrev 2024-11-07 21:25:42 följande:
    Ja, det är väl en bra lösning. Då slipper man bli uppringd 500 ggr per dag. 
    Vissa personer kan man inte blockera. Vi säger att någon bor på ett gruppboende och vill ringa sin mamma 500 per dag. Ska mamman blockera sitt barn då? Ska LSS handläggaren blockera en av personerna den placerat? 
  • Anonym (Kränkande?)
    Anonym (e) skrev 2024-11-07 21:31:45 följande:
    Mamman kan begränsa numret till en viss tid varje dag, det finns alternativ.
    Eller så begränsar personalen när telefonen ska användas och inte. Har man stora behov och har ett LSS boende med en till två personer som jobbar med än dygnet runt då behöver man inte ha telefonen konstant. Särskilt inte av säkerhetsskäl 
  • Anonym (Kränkande?)
    Goneril skrev 2024-11-07 21:43:56 följande:
    I verkligheten är det inte så komplicerat, man får inte göra det krångligare än det är. Min huvudman som bor på ett gruppboende når jag via personal som alltid är på plats, och vill han nå mig ber han bara att de ringer mig. Han får gärna ringa varje dag; samtalen är korta men tycks pigga upp honom. I verkligheten funkar detta utmärkt. Nu kan jag tänka mig att det är lite knepigare med huvudmän som bor kvar i sin egen bostad; de måste ju ha möjlighet att larma vid kris. Det går kanske att blockera men hålla vissa linjer öppna. Detta vet säkert någon IT-nisse.
    Jo men den personen ringer inte några hundra ggr om dagen. Om detta hade hänt, hade du varit bekväm med det då? 
  • Anonym (Kränkande?)
    Goneril skrev 2024-11-07 22:02:03 följande:
    Nej, självklart inte. Är det så illa kan inte vederbörande ha en egen mobil. Larm måste ju personen ha förstås, men hur man ska hantera det vet jag inte. Detta är en knepig fråga, flickan i UG:s reportage var ju helt avskuren från omvärlden, det är heller inte rätt. Man måste nog bemöda sig om individuella lösningar, det finns ingen standard att luta sig emot här.
    Hon i UG vet vi ju inte exakt varför det blivit så. Hon kanske inte hunnit landa i den nya tillvaron? 

    Alla klarar ju inte daglig verksamhet direkt utan måste landa på den nya orten och vi vet inte om det funnits daglig verksamhet innan, vad man gjort 
  • Anonym (Kränkande?)
    EpicF skrev 2024-11-07 22:38:23 följande:
    Människor med funktionsvariationer är inte omydiga och ska självklart få ha en mobil om de önskar. 

    Sexuella övergrepp på nätet? Antar att du menar att de träffar folk på nätet som sedan utför sexuella övergrepp. 

    Självklart ska man skydda folk från det, även de som är "normala". 

    Tänker du att man ska stänga in människor med funktionsvariationer för att skydda de från världen? Hade du själv velat bli behandlad så?

    Finns digitala våldtäkter idag. 


    Och självklart ska man inte stänga in personer med svårare intellektuella funktionsnedsättningar. Men skillnaden är att om du har stora svårigheter har två personer dygnet runt i din bostad som enbart är där för att ta hand om dig, för att det finns stora behov. Om personen går med två i personalen på en gata och sedan ser ett litet barn så kan personen försöka springa fram till barnet och lyfta upp detta för att den vill ha barnet. Alltså en vuxen människa. 


    Den tycker bara barnet är sött och så får man påminna den om att den har ju sin docka Lovisa så vi låter barnet vara?.

    Att sätta den här personen framför en egen telefon och lämna den själv med telefonen är som att du ger en 6 åringar tillgång till en telefon själv, du har ingen koll på vad den gör alls. Skulle du göra detta? 


    Det handlar ju om att man får ha skärm tillsammans med en vuxen, på samma sätt som när man är med små barn. Min tvååring kan be mig ringa folk den vill prata med. Men ibland måste jag även säga nej, att den personen jobbar eller gör något annat eller att man inte kan ringa så många gånger. Mitt barn vet att man bara kan ta telefonen och säga ringa Eva. Så kommer den rätt. Den behöver inte kunna mer. 

Svar på tråden Mänsklig rättighet att få ha en telefon?