Inlägg från: Anonym (sins) |Visa alla inlägg
  • Anonym (sins)

    Trump vann- fascisterna förlorade

    Om man inte tror på klimatförändringar så tycks alla åtgärder förstås vara helt onödiga. 

    Men de flesta har insett att det finns problem med nuvarande energisystem, främst de fossila. Det skrämmande för oss blir då om vi inte gör något alls.

  • Anonym (sins)
    Anonym (sins) skrev 2024-11-09 11:45:18 följande:

    Om man inte tror på klimatförändringar så tycks alla åtgärder förstås vara helt onödiga. 

    Men de flesta har insett att det finns problem med nuvarande energisystem, främst de fossila. Det skrämmande för oss blir då om vi inte gör något alls.


    EU har inga planer på att förbjuda kärnkraft.

    Detta är från ett dokument som publicerades av Europaparlamentet under 2024:

    "Strategic autonomy and the future of nuclear energy in the EU.  Use and availability of high-assay low-enriched uranium and its potential role in securing a clean, safe energy supply "

    "However, it might also be important to consider the HALEU supplies needed for the next generation of microreactors and SMRs currently being developed in the EU, such as the Swedish SEALER project, and for those whose deployment in the EU is planned for the coming years."

    De vill bli självständigare när det gäller tillgång till visst material och även verka för en säkrare användning.

    I företagsvärlden har det alltid hänt att olika företag går omkull eller utvecklas. Nya företag tillkommer som har andra angreppssätt. Företagsvärlden är inte statisk och har aldrig varit det.

    Våra älvar kommer inte plötsligt att sluta rinna, vår vattenkraft kommer att bidra med en jämn baskraft som en del i det hela. Batteriutvecklingen kommer också att hjälpa till när det gäller utjämning. 

    EU kommer att verka för att det som köps in från utomstående länder, utanför EU, också uppfyller vissa krav. 

    Men som sagt, om man tror att klimatförändringar är påhittade så måste detta framstå som onödigt.  
  • Anonym (sins)
    Anonym (Dino) skrev 2024-11-09 15:58:39 följande:
    Det är ett naturligt förlopp att företag går omkull när det inte finns någon efterfrågan. Problem uppstår när efterfrågan finns men går ändå i konkurs på grund av maktgalna politiker.

    Klimatförändringar sker hela tiden och det är ett stort problem att vi har politiker som tjänar pengar på väderfenomen, det får så lång att  en del länder börjar använda smutsig el. Men det är bara politiker som tjänar pengar, makt och kontroll. Näringsliv som lockas av bidrag blir också medberoende och tillslut får vi ingen opposition. Barnfamiljer, pensionärer och arbetare tjänar ingenting på att ställa om. VI får bara skulder och arbetslösheten är ett faktum när företag efter företag tvingas att gå omkull. 

    Den enda som tjänar på att försvara klimatpolitiken det är kommunister som älskar kontroll. Trump såg utvecklingen och har räddat den amerikanska befolkningen. EU är ett sjunkande skepp och politiker som försvarar dess existens har mycket att förlora om deras plan inte går till verk.

    Frågan är; vinner du något på att försvara den gröna omställningen?
    Du använder ordet "väderfenomen" istället för klimatförändringar. I så fall kommer vi att få se väldigt många och  intressanta "väderfenomen" framöver. Om vi inte gör en del justeringar i vår energianvändning.

    Bland forskare världen över är det nu konsensus att det sker klimatförändringar på grund av människans aktiviteter. Det är väldigt många (stor majoritet) forskare på universitet, högskolor och institutioner runt om i världen som tänker så. De verkar i olika typer av länder med olika förutsättningar. 

    Visst människor/firmor  tjänar pengar även på alternativa energikällor, men politikerna får inte högre arvoden för det. Lobbyn för fossila bränslen är stark i Bryssel.

    Alla politiker är inte maktgalna, de företräder sina väljare och försöker göra dem nöjda.

    Man kan inte satsa på precis alla alternativa tekniker, men man måste börja pröva de mest lovande. Då utvecklas också teknikerna. 
  • Anonym (sins)
    Anonym (Dino) skrev 2024-11-09 16:26:59 följande:
    Om demokraterna skulle vinna valet så är det demokrati, men nu var det inte demokraterna som vann.

    Demokraterna är precis som alla andra partier som kan tappa fotfäste, är vänstern verkligen mer marginaliserad i USA? Du underskattar partiernas formbarhet och formbarheten beror inte på partifärg om det finns en egen personlig vinning, det räcker med att snegla på Reinfeldt, det är många kärnväljare som är besvikna på honom. På hemmaplan så kan du se att centern och  socialdemokraterna har tagit flera kliv åt vänster.

    Finns inget som är skrattretande. Har du hört att demokraterna är mer marginaliserade eller har du bildat dig en egen uppfattning?
    De flesta insatta bedömare anser att Socialdemokraterna i olika frågor,  över tid,  har haft en oförändrad åsikt i vissa frågor och gått åt höger i andra frågor.
    Var kommer din analys om att de gått åt vänster i väsentliga frågor ifrån?
  • Anonym (sins)
    Anonym (Katastrof svenska medier) skrev 2024-11-10 09:57:43 följande:
    Socialdemokraterna tippar framförallt åt vänster pga sina samarbeten och i vissa fall tilltvingade stöd av vänsterpartier för att kunna behålla makten.
    Socialdemokraternas och MP's regering föll på att de ville införa någon form av marknadshyror i nybyggnationen. Den regeringen fälldes då  i riksdagen av bl.a Vänsterpartiet och SD.

    I den stora och ideologiskt präglade bostadsfrågan höll de inte till vänster, utan avgick
  • Anonym (sins)
    Anonym (Katastrof svenska medier) skrev 2024-11-10 13:09:38 följande:

    Både S och M har alltid varit närmare mitten(och en aning kappvändare) och i vissa val mer andra mindre. Men partierna dom samarbetar med lägger mer höger respektive vänster. Jag hade tydligen fel om miljöpartiet, som jag trodde låg rejält åt vänster, men i stort är det partierna dom samarbetar med som drar mer vänster respektive höger.


    Miljöpartiet är inte ett vänsterparti. Däremot har miljöfrågan börjat räknas som en utpräglad  vänsterfråga, men så har det inte alltid varit.
  • Anonym (sins)
    Anonym (Katastrof svenska medier) skrev 2024-11-10 13:09:38 följande:

    Både S och M har alltid varit närmare mitten(och en aning kappvändare) och i vissa val mer andra mindre. Men partierna dom samarbetar med lägger mer höger respektive vänster. Jag hade tydligen fel om miljöpartiet, som jag trodde låg rejält åt vänster, men i stort är det partierna dom samarbetar med som drar mer vänster respektive höger.


    De som i EU's parlament tidigare har motsatt sig flest miljöbevarande förslag är Sverigedemokraternas representanter och den partilöse Peter Lundgren. De har motsatt sig i princip det mesta.

    Moderaterna och Sara Skyttedal har bejakat en hel del förslag till miljöbevarande. Men de har också sagt nej till några förslag och i några fall lagt ned sin röst i en enskild omröstning (avskogningsförordningen). Ett par av dem har också lagt ned sin röst när luftkvalitetsdirektivet skulle tas upp till omröstning .

    Övriga partiers representanter har till stora delar röstat ja till miljöbevarande förslag, ibland med ett undantag i en enskild fråga.
  • Anonym (sins)
    Mentat skrev 2024-11-10 16:00:03 följande:
    Länge framställdes det i media som om (mp) varken var höger eller vänster men de har alltid varit ett vänsterparti. Redan i deras första partiprogram, 1982, sades det t.ex. 
    " Produktionen av varor och tjänster får inte vara självändamål utan ska fylla grundläggande mänskliga behov."  - Vem avgör vad det är? Det är så nära planekonomi man kan komma utan att använda det ordet
    "De ekonomiska och sociala klyftorna mellan människor ska utjämnas"
    "För att vi ska kunna skapa bästa möjliga resursbevarande samhälle krävs demokratiskt inflytande över produktionen."

    Etc, etc. Det finns mycket mer. För den som läser partiprogram har det alltid varit självklart att (mp) är ett vänsterparti.
    Planekonomi är när produktionen planeras centralt av statliga myndigheter. Exempelvis att "så och så många ton spik ska produceras i landet i år".

    Om MP 1982 skrev att det ska produceras varor och tjänster som "uppfyller grundläggande behov" så kunde de även genomfört det med restriktioner på de varor som de ansåg vara skadliga. Exempelvis förbjuda vissa varor eller belägga dem med riktigt höga skatter. 

    Det verkar i alla fall vara Miljöpartiets tanke idag, om man läser deras nu gällande partiprogram. De talar om en marknad, vilket man inte har i en planekonomi.

    Vår nuvarande ekonomi är en marknadsekonomi.


     

     
  • Anonym (sins)
    Mentat skrev 2024-11-13 06:53:01 följande:
    Tack, jag har sett planekonomi i verkligheten och är mycket väl medveten om vad det innebär. Det centrala i just den passusen är vem som definierar vad som är människors behov. Sedan fanns det mycket, mycket mer i partiprogrammet som indikerade att de var ett vänsterparti. Det har de alltid varit.
    Så här står det i  Wikipedia om Miljöpartiet: "I den nationella svenska blockpolitiken brukar Miljöpartiet på senare år räknas till det rödgröna blocket eller som knutet till vänsterblocket,[8] och ingick 2014?2021 i regeringen tillsammans med Socialdemokraterna. Mellan 1998 och 2006 hade Miljöpartiet ett parlamentariskt samarbete med den socialdemokratiska Regeringen Persson och Vänsterpartiet och i valrörelsen inför riksdagsvalet 2010 samarbetade partiet med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som De rödgröna."

    Viss forskning visar att Miljöpartiet i många frågor rörde sig från mitten till mer mot vänster under åren 1979-2006.

    Att vilja verka för mer lika villkor för människorna i samhället har också mittenpartier varit intresserade av att göra genom åren. 

    Men partiet har också en libertianistisk inriktning; att individualism och möjligheten till personliga fria val är viktiga. Det var troligtvis därför som de bejakade friskolornas införande. Idag är de fortfarande för friskolor, men emot att göra företagsvinster på dem. Detsamma gäller inom HBTQ-frågor. 
  • Anonym (sins)
    Anonym (Sokrates) skrev 2024-11-13 08:51:06 följande:

    Nu börjar man förstå hur Hitler kom till makten.


    En sokratisk fråga: Hur tänker du att denna diskussion hör ihop med hur Hitler kom till makten?

    (Hitler fick ca 30 % av rösterna i ett val, sedan genomförde han en statskupp, bl.a. med egna stödgrupper. Han hade stöd av storföretag, som var rädda på grund av att kommunisterna i Tyskland också var starka vid den här tiden. Nu talar vi alltså kommunister, och planekonomi, inte om demokratisk  vänster och Socialdemokrater. Sedan genomförde han cesur och gjorde extremt mycket propaganda och satte upp "skådespel" med flaggor och uniformer. Särskilt viktigt var det med uppblåsta regisserade.massmöten, där han skriktalade. Det tilltalade de som kände sig kränkta av nederlaget i kriget. Lanserade också en teori om att de etablerade hade förrått militären i första världskriget. 
    Utvecklingen hade att göra med att allas sparpengar blev värdelösa i superinflationen (pensionspengarna försvann bl.a). och att det var en mycket djup depression på 30-talet, i USA införde man t.ex. samtidigt en slags vänsterpolitik, just för att tiderna var så dåliga. Tyskarna hade också betalat ett högt krigsskadestånd från 1'a  världskriget, så det förekom mycket arbetslöshet och fattigdom under den tiden.)
  • Anonym (sins)
    Anonym (DenSomTänker) skrev 2024-11-13 15:58:42 följande:
    Hade mainstream-media sagt åt dig att Trump var frihetens ledare hade du resonerat för det istället.
    Kan du förklara varför du jämför Trump med vad du skrev?
    Om man har en del kännedom om ideologiska inriktningar, så kan man känna igen saker utifrån vad människor säger och gör. Samt vad deras anhängare säger och gör. Ingen behöver skriva det på näsan.

    (Jag missförstod kanske Sokrates tidigare inlägg. Trodde att han kommenterade Miljöpartiet.)
  • Anonym (sins)
    Anonym (Sokrates) skrev 2024-11-13 23:45:39 följande:
    Trump har använt vissa retoriska grepp som påminner om Hitlers.

    Tex. Beskrivning av invandrare som "förgiftar blodet i vårt land". 
    Användning av termer som "ohyra" om politiska motståndare.
    Betoning av stora folksamlingar vid möten

    Vissa extrema auktoritära drag hos Trump:
    Vilja att koncentrera makt till presidentämbetet.
    Ifrågasättande av valresultat och demokratiska processer.
    Kritik mot oberoende medier.

    Användning av starka och polariserande uttryck för att beskriva motståndare och minoritetsgrupper

    Betoning av stora folksamlingar vid möten för att demonstrera stöd.
    Skickligt utnyttjande av tillgängliga mediekanaler för att nå ut med sitt budskap. Trump använder sociala medier intensivt, medan Hitler utnyttjade radio och film.
    Framställning av sig själva som unika ledare med exceptionella förmågor
    Betoning av sin egen genialitet och förståelse för världen.
    Löften om att återställa nationens storhet och ära.
    Kritik mot internationella överenskommelser och institutioner. 
    Användning av demagogi för att skapa förbittring och sprida lögner. Förenkling av komplexa frågor till slagkraftiga budskap.

    Ja, många liknelser.
    Jag skrev mitt inlägg om Hitlers maktövertagande för att jag trodde att "Sokrates" menade Miljöpartiet i sitt inlägg. Han skrev sitt inlägg precis efter ett inlägg om Miljöpartiet. 

    Tillägg: Stora tech-firmor sluter upp bakom Trump för att de får större frihet under honom. Han har också aviserat en sänkning av skatten på företag, vilket kommer många företag att vilja stödja honom.
  • Anonym (sins)
    Anonym (Katastrof svenska medier) skrev 2024-11-17 09:17:57 följande:
    Det enda som är fastställd med din post här är att den politiskt röda sidan inte drar sig en sekund för att smutskasta sina motståndare och kasta ogrundade anklagelser omkring sig i frustration över att det demokratiska valet denna gång inte blev i deras favör.

    Grattis till att rätt och slätt vara en dålig förlorare.
    Den "röda sidan" är de flesta svenska partier. Ulf Kristensson var mycket entusiastisk och applåderade Biden när han var på besök i kongressen och Biden talade om helt inrikespolitiska frågor. 

    Det är en annan sak att inget stort svenskt parti i dagens läge vill göra sig osams med Trump. Om de nu är, eller kommer i regeringsställning i Sverige,  behöver de kunna förhandla med hans regering. Båda länder tillhör Nato.
  • Anonym (sins)
    Anonym (Katastrof svenska medier) skrev 2024-11-17 09:30:44 följande:
    Dina inlägg andas frustration. Om det finns någon som helst substans i dina påståenden så vill jag att du länkar till fällande domar i dessa 4 fall.
    Trump är dömd för bokföringsbrott. Bokföringsbrott är inte politiska, det finns tydliga lagar för hur man ska bokföra.

    Det går hand i hand med att Trump ofta fuskar i olika andra sammanhang. "Strunt i regler, bara jag får göra som jag vill."

    Han kan representera drömmen om att slippa inordna sig och att få göra precis som man vill. Trump blir ställföreträdande för ens egen önskan om frihet, när man är frustrerad över sin egen situation. 
Svar på tråden Trump vann- fascisterna förlorade