Inlägg från: Anonym (Boo) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Boo)

    Undersköterska status

    Ni på familjeliv vilket undersköterskeyrke anser ni ha sämst status om man rangordnar dem. Vi pratade om detta i skolan en gång

    hemtjänst
    äldreboende/demensboende
    psykiatri
    personlig assistent 
    stödjare inom lss på boende
    personal på daglig verksamhet 
    vårdavdelning/mottagning på sjukhus 
    Undersköterska på vårdcentral


    finns det något mer yrke som inte står med kan ni lägga till det i listan

    själv tycker att jobba inom sjukvården mån-fre eller en akutmottagning har högt status då det kräver kunskap och har högre konkurrens
    Efter det lss
    och sedan psykiatrin 
    och sist har äldreomsorgen har lägst då vem som helst kan jobba med det och arbetsuppgifterna är enklare som att klä någon eller diska

  • Svar på tråden Undersköterska status
  • Anonym (Boo)
    EpicF skrev 2024-11-05 18:14:06 följande:
    Att "vem som helst kan jobba inom äldreomsorgen " är felaktigt. Även där behövs kunskap. Egentligen mer kunskap än åå exempelvis sjukhus och vårdcentral då man jobbar ensam, utan tillgång på bla läkare, sjuksköterskor etc. 

    Äldre är en komplex grupp då det oftast är multisjuka och inte alltid klarar att tala om vad som för ont, känns obehagligt etc. 

    Det är mycket mer än att bara klä på någon eller diska. 

    Har du ens jobbat inom äldreomsorgen? 

    Jag har jobbat både som usk och ssk inom äldreomsorgen och hade aldrig kunnat göra ett bra jobb utan de kunskaper jag har. 
    Menar att folk utan utbildning även kan jobba där medans på sjukhus/vårdcentral där jag bor iallafall måste man vara undersköterska. Sedan kan man lättare få timjobb där om man vill och är intresserad av yrket.

    Skillnaden mellan hemtjänst och sjukhus är att de på sjukhuset är i så dåligt skick att de måste vara där och få medicinsk hjälp. En usk måste tex kunna se om patientens tillstånd försämrats och använda akutvårdskunskap. medans i hemtjänsten är det att hjälpa folk som blivit funktionsnedsatta pga ålder eller sjukdom. Det kan hända nån gång ibland att någon blir dålig men inte alls så ofta som på ett sjukhus

    Dessutom är man ny I äldreomsorgen får man mellan 3-4 dagars bredvidgång medans på sjukhus får man 1-2 veckor och ibland mer 

    Tog bara de uppgifterna som exempel
  • Anonym (Boo)
    Anonym (V) skrev 2024-11-05 15:29:53 följande:

    Suck
    Låt folk försörja sig hur de vill. Vad är det för dumheter du sysslar med.


    Jag har inget emot att man vill jobba som underskötersk utan det är snarare fint att folk vill. Jag och några i skolan pratade om detta och vi kom fram till det jag skrev då man under en vårdutbildning oftast börjar med apl inom äldreomsorg och gör den sista apl inom sjukvården för att det är mer komplicerat
  • Anonym (Boo)
    EpicF skrev 2024-11-06 10:38:56 följande:
    Jag vet att de kan det men de tär fel. Det krävs mycket stor kompetans för att göra ett bra jobb som usk inom äldreomsorgen. De äldre är oftast multimorbida och har ofta komplexa symtom. 

    Också de i hemmet eller äldreboende kan vara i mycket dåligt skick, så dåligt att det inte ens kommer sig till sjukhus utan de behandlas i hemmet eller på boendet. 

    Nej, man behöver akutvårdskunsap även i hemtjänsten och äldreboedned. Vem tror du det är som bedömer om de är dårligare än till vanligt? 

    Det händer otroligt ofta att de äldre blir allvarligt sjuka i hemma eller på boende. 

    Det med brevidgång varierar otroligt mycket. I min kommun får alla minst 2 veckors brevidgång och mer om de behöver. Samma i regionen. 

    Du har aldrig jobbat inom äldreomsorgen va?! 

    Fast outbildade vikarier kan vara jätteduktiga på jobbet de med och ibland tillochmed bättre än vissa usk. Sedan ändå gör all personal webbutbild om tex förflyttningar och demens som man lär sig på vårdutbildningen medans på ett sjukhus förväntar man sig nog att en har viss baskunskap. för en hel del sommarvikarier i äo där arbetet helt nytt för dem

    några enstaka kanske har det men samtidigt har man inte alls samma komplexa maskiner och intstrument i hemtjänsten som på ett sjukhus. Får någon i äo sepsis skickas den till sjukhuset då den får rätt behandling där.


    om någon blir dålig ringer personal ssk som tar ett beslut eller ambulans. Även outbildade har gjort det då nån mått dåligt. Däremot har du rätt i att det är bra att vara erfarenhet då man agera lugnt och rätt i situationen ensam

    Det händer väl ibland men ändå inte att folk blir dåliga lika ofta som på sjukhus och inte dagligen iallafall

    det är bra att man får mycket bredvidgång hos er. i min kommun har man 3-4 bredvidgångar även outbildade

  • Anonym (Boo)
    EpicF skrev 2024-11-06 10:42:10 följande:
    Det är faktiskt mindre komplicerat att jobba som usk inom sjukvården/regionen eftersom du har tillgång till allt. Du är aldrig ensam. Du alltid tillgång till både läkare och sjuksköterska, lätt att få analyserar diverse blodprover, ta röntgen etc.

    Detta har man inte inom äldreomsorgen på boende och hemtjänst. Där är ens kliniska blicka (och ja, man har klinisk blick även som usk) ett extremt viktigt redskap. 

    I vilken ordning man gör sina apl i omvårdadaprogrammet beror på i vilken ordning man läser de olika kurserna. Inte vad som är mer komplicerat. 

    Fast man gör mycket mer medicinska uppgifter på ett sjukhus  som usk. Tex ta venprov sätta kateter, omläggningar, Linda ben. allt sådant gör ssk i äldreomsorgen. Vet flera usk som jobbat i äldreomsorgen som säger att de tappat mycket av sina kunskaper då de inte får användning för dem som på ett sjukhus

    Majoriteten av de äldre mår bra och oftast ger man vara dem vanlig hjälp. Men det Är dåligt att personal inte har egna redskap och blir beroende av sjuksköterskan. men indelningen är att hemsjukvård och ssk går under sjukvård medans omvårdnadspersonalen har handom insatserna Och går under sol


    man Gör apl i den ordningen för att äldreomsorgen har basomvårdnad alltså det finns med på sjukhuset men även medicinska uppgifter

    dessutom börjar många uskstuderande i äo först för att sedan gå över till sjukhuset när de är mer erfarna. Sjukhusen vill att man ska vara usk med akutsjukvård och bara det i sig höjer statusen 

  • Anonym (Boo)
    Anonym (Lisa) skrev 2024-11-06 20:45:23 följande:
    Personlig assistent
    stödjare LSS 
    daglig verksamhet 
    hemtjänst
    äldreboende/demensboende
    psykiatri
    Undersköterska på vårdcentral

    vårdavdelning/mottagning på sjukhus 
    Är personlig assistent sämst och sjukhuset bäst eller är det tvärtom?
  • Anonym (Boo)
    EpicF skrev 2024-11-06 21:42:13 följande:
    Ja, de kan vara duktiga när de har arbetet ett tag och får reell kompetans. Även på sjukhus för man sk kunskapslyft genom olika webbutbildningar etc. Det är inte unikt för kommunen. 

    Nej, och just eftersom man inte har "samma komplexa maskiner och instrument" i hemtjänsten och äldreboenden så behövs en annan klinisk blick och kompetans. 

    Nja, om en äldre på ett boende får sepsis så är det inte alltid det behöver behandlas på sjukhus. Det kan behandlas på boendet, beroende på när det uppdagades och hur allvarligt det är. 

    Ja, man ringer ssk om någon blir dårligt. Men man måste fortfarande ha kunskap om när man ringer och vad man kan göra medans man väntar på att ssk ska komma. 

    Ehhh...jo, det händer ofta att äldre blir dåliga på ett äldreboende och man kan ha dåliga boenden så att säga dagligen. Graden av dårlighet varieras. 

    Du har aldrig arbetet som usk i kommunen eller regionen märker jag.

    Men fortfarande har man inte samma förväntningar på en nyanställd i äldreomsorgen jämfört med sjukhuse. sedan går det snabbare att komma in i arbetet i äo än på sjukhuset för det finns mer att lära sig där

    fast blir någon riktigt sjuk behöver den komma till sjukhuset för att kunna bli bra för att de har rätt redskap där. Ett hjärtstopp eller tarmvred går inte att behandla på ett äldreboende. 


    ssk brukar handleda i telefonen precis som SOS och ber en ringa ambulans om den blir akut dålig

  • Anonym (Boo)
    elmadumle skrev 2024-11-07 00:17:31 följande:
    Det är uskor som gör allt det och mycket mer som du räknar på inom äldreomsorgen. Vi har delegering på: linda ben, venprover, omläggningar både enkla och komplicerade, sätter kad, ger sondmat, hostmaskin, sugning i övre luftvägar, påsdialys, ger insulin, p-glukos, ger alla mediciner, blodförtunnande, ögon/örondroppar, osv, så nej ssk gör inte det där. Vi går under både SOL och HSL. Det verkar snarare som att de du känner inte har fått delegeringar och därför inte får utföra dessa insatser. 
    Då är olika i olika kommuner. I min kommun har man delegering på medicin insulin och sondmat vid behov. Resten av de sakerna gör ssk och det är tråkigt kan jag tycka. Att man utbildas till undersköterska men inte får användning för alla kunskaper. Tror det hade gett mer möjlighet till utveckling för personalen och dessutom höjt statusen på yrket 
  • Anonym (Boo)
    EpicF skrev 2024-11-06 22:27:11 följande:
    Sjukhus och kommun är helt olika arbetsplatser. Och man har aldrig samma förväntningar på nyanställda, oavsett var man jobbar. 

    Om det snabbar att komma in i arbetet på ett äldreboende eller hemtjänst mot sjukhus är väldigt individuellt. Finns massor att lära inom kommunen, bara är villig att lära. 

    Nej, det är inte alltid sjukhus är det bästa för en "riktigt sjuk" äldre på ett boende. 

    Ett hjärtstopp går fint att "behandla" även på ett äldreboende vara man har tillgång gill hjärtstartare. Eller att ambulansen kommer med hjärtstartare.

    Första behandlingsinsatsen av tarmvred går också art behandla om ett äldreboende. 

    Hur ssk arbetar är också individuellt beroende på kommun, antal boende de har hand om, tid på dygnet etc. Endel boende har ssk fast på huset. 

    Endel äldre har dessutom både HLR- och ett BBB-beslut vilket gör att de inte skickas in på sjukhus för behandling. 

    På ett äldreboende idag kan man göra mycket mera avancerade behandlingar än man kunde för 10 år sedan. Tekniken går framåt även i kommunen och många äldre mår inte bra eller tål inte att flyttas till sjukhus. De har det bäst hemma och kan i många fall få adekvat behandling där. 
    om en riktigt sjuk äldre är på boende har sjuksköterskan huvudansvaret eller så har asih handom den och dem är inte samma grupp som hemtjänsten 

    Ett sådant hjärtstopp kan även behandla på gatan men ändå överlever bara ungefär 10 procent av de som får hjärtstopp utanför sjukhus och de som överlever behöver oftast intensivvård pga skadorna av hlr.

    Ändå får majoriteten vanlig basal omvårdnad hjälp med mediciner och ibland insulin. dialys och sondkunder är fortfarande ganska ovanligt i äldreomsorgen

    Faktum kvarstår att man fortfarande inte bedriver samma högspecialiserade vård inom äldreomsorgen som på ett sjukhus 
  • Anonym (Boo)
    EpicF skrev 2024-11-07 10:59:30 följande:
    I de allra flesta kommuner så ha usk delegering på lindring av ben, ge blodförtunnande, ta p-glucos (blosockret), omläggning av sår (enkla och komplicerade), hosmaskin, sugning av övre luftväg, påsdialya, sätta katt etc etc eftersom det skulle ta för lång tid för patienten och resultera i en dårlig omvårdnad för patienten om bara ssk fick göra det. Det är därför man har delegeringar som usk kan få. 

    Troligen så är det så även i din kommun. Däremot är inte alla usk lämpliga till att få delegering på allt eller ens vill det. Det kan vara så med dina kompisar. 

    Även ssk har delegering av läkaruppgifter. Var inte så längesedan insättning av permanent kat på man var en läkaruppgift... 
    ge blodförtunnande ingår i läkemedelsdelegering. ta blodsockret gör även outbildade utan särskild delegering. Väldigt enkla sår kan vårdpersonal lägga om. Det andra gör fortfarande sjuksköterskor i min kommun. Man ringer också kör de dit. Men fortfarande är sätta kad och venprov mer sällan förekommande i äo än på sjukhus så man har bedömt att hemsjukvården tar handom det istället för Htj 

    Känner många i min kommun från äldreomsorgen. Har tillochmed pratat med sjuksköterskor om delegeringar där och de säger som jag säger 
  • Anonym (Boo)
    Anonym (A) skrev 2024-11-07 11:22:00 följande:
    Oj, så ni undersköterskor känner att ni måste hävda er genom att att påstå att ni har högre status än de som arbetar i t ex hemtjänsten? 

    Så sorgligt att inte ens folk med samma yrke kan låta bli att rangordna sig. Tragiskt. Vad ska du med denna insikt till? Känna dig lite bättre, eftersom du innerst inne mår dåligt för att du "bara" är undersköterska på en arbetsplats med sjuksköterskor och läkare?
    Detta pratades om i skolan bland klassen. Vi spekulerade bara att tex äldreomsorgen har sämre status pga det jag skrev men även att kommunerna nedprioriterar de verksamheterna så de äldre utsätts för tråkiga saker.

    Själv jobbar jag inte på ett sjukhus och tycker det är bra att folk jobbar i alla verksamheter. sedan är man missnöjd över sin yrkesroll kan man alltid utbilda sig vidare
  • Anonym (Boo)
    elmadumle skrev 2024-11-07 14:42:34 följande:
    Det är ju uskor i hemtjänsten;) eller ska vara, nu finns väl knappt personal att få tag i då fler och fler flyr yrket.
    Tyvärr är det väl så då man nedprioriterar yrket så folk inte trivs och flyr och istället tas andra in av misstag som utnyttjar de äldre eller inte kan språket. Det är väl därför det ses som sämre att jobba i äldreomsorgen. Har även hört att folk jobbar där för de inte fick ett annat jobb
  • Anonym (Boo)
    Anonym (D) skrev 2024-11-07 16:25:36 följande:

    Personal på dv har sämst status. 


    Jag blir nyfiken varför du tycker det. Berätta
  • Anonym (Boo)
    Anonym (D) skrev 2024-11-07 17:25:36 följande:
    Är inte det uppenbart? 
    Är det för de knappt utför någon omvårdnad? För annars vet jag inte. Vad beror det på?
  • Anonym (Boo)
    elmadumle skrev 2024-11-07 18:37:03 följande:
    Det är uskor som jobbar i hemtjänsten som utför detta, de som har fått delegering då, inte hemsjukvården. Nu är det så illa i många kommuner att det är snart en minioritet som är utbildade uskor, kan språket och klarar få delegering. De får åka som skottspolar fram och tillbaka för att ge alla medicinska insatser. 
    Fortfarande inte i min kommun. hemtjänstpersonal får bara ge läkemedel insulin ta blodsocker och ge sond. Resten gör ssk eller usk i hemsjukvården. Tycker det är tråkigt att man inte tar tillvara på vårdpersonalen kompetens mer i hemtjänsten. Tex har inte hemtjänsten en blodtrycksmätare eller termometer heller om det behovet skulle uppstå. Utan de äldre får bistå med det själva eller så får hemsjukvården åka ut för att mäta. Vilken kommun bor du i?
  • Anonym (Boo)
    EpicF skrev 2024-11-07 20:51:34 följande:
    Vilken kommun jag bor i är irrelevant. 

    De allra flesta har en termometer själv. Blodtrycksmättning kan vara bra att kunna ta, men då måste man också kunna tyda siffrorna. 

    Jaha, så usk i hemsjukvården gör helt plötsligt det som tidigare enbart gjordes av ssk.... 

    varför ska det vara så hemligt? 


    Men inte alla. varför kan inte hemtjänsten införskaffa en sån. Min åsikt är att undersköterskor i Htj bör kunna egentligen är det inte svårt  men vet att vissa inte har så bra koll kanske för de skulle behöva repetetion 

    för det mesta gör en sjuksköterska det som är ansvarig på enheten men det hände att undersköterskor lägger om en tå eller spolar kateter tex. Hur dem gör med delegeringar skiljer nog Sig från hemtjänsten då det är olika verksamheter

Svar på tråden Undersköterska status