Inlägg från: Anonym (Bippo) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Bippo)

    Hur ändrar jag MITT beteende?

    Hjelm skrev 2024-10-28 09:55:49 följande:

    ADHD eller inte: hon beter sig som ett as och du mår uppenbart dåligt av det.

    Jag har mängder av personer med ADHD i min omgivning och ingen skulle någonsin bete sig som hon gör. Det låter lite som att hon använder sin diagnos som ursäkt för att vara ego och inte växa upp.

    Det finns ingen diagnos som kan rättfärdiga att du blir behandlad på det sättet i din relation.

    Att man älskar någon är inte samma sak som att man borde vara i en viss typ av relation med den personen. 

    Fundera noga över om detta verkligen är bra för dig.


    Håller i princip med i allt utom det fetade. Tyvärr finns det en sån diagnos: nämligen bipolär. Den som har adhd har problem med impulskontroll och att allt kan bli "hattigt", men den tappar inte allt vett och sans. Det gör man däremot i en mani (och, föralldel i en djup depression också, men det tar sig helt andra uttryck); man är helt enkelt inte öht sig själv. Det är en sjukdom, inte att vara ett rövhål.

    Ts! Har någon tagit upp det här m bipolär? Exempel nummer 1 och 2 låter som klassiskt maniskt beteende. Om hon är bipolär snarare än/samtidigt som hon har har adhd är det ju heller inte konstigt att medicinerna inte hjälper.
  • Anonym (Bippo)
    Anonym (?) skrev 2024-10-28 11:10:50 följande:
    Mycket bra poäng! Även bipolära ska ta ansvar för sitt beteende och framtida beteende, men som du säger så kan det vara svårare att styra.
    Absolut ska man det! Och det kan man också göra, genom att se till att ta sina mediciner, inte avsiktligt försätta sig i situationer som man vet kan utlösa en episod, lära sig att känna igen tidiga tecken och lägga in sig innan det har gått så långt att man inte längre är kapabel att fatta rationella beslut och ta ansvar, osv. Men har man fått fel diagnos, eller en icke-komplett diagnos, är det i princip omöjligt, eftersom man inte får rätt medicin och inte heller stöd i att förstå sin sjukdom. Och närstående får heller inte hjälp att förstå, och kan därmed inte hjälpa till att se varningstecken.
  • Anonym (Bippo)

    Ts! Jag glömde säga att du alltså inte ska ändra på dig och bara acceptera att bli överkörd och må dåligt; däremot tycker jag definitivt att du ska pusha för att det görs en utredning för bipolär.

  • Anonym (Bippo)
    Anonym (?) skrev 2024-10-28 11:38:00 följande:
    Det var det jag syftade på var en bra poäng. Att ts partners beteende kan grunda sig i en obehandlad bipolär sjukdom.

    Ansvar för det man har gjort har man alltid oavsett. Jag tycker en bra del i att få diagnos är att be människor från ens förflutna om förlåtelse. 
    Ja, det förstod jag 😊 och ja - jag håller alltså helt med dig!
  • Anonym (Bippo)
    Anonym (Muren) skrev 2024-10-28 12:07:37 följande:
    Det där är lite intressant. Hon har en bipolärdiagnos på papper. Men tillsammans med psyk håller de på och reviderar den diagnosen mot att det är ADHD hon egentligen har.
    Hm - det låter verkligen konstigt! Hon kan ju ha adhd också - det ena utesluter ju inte det andra - och det är ju jättebra om hon i så fall får hjälp med det också, men att ta bort en diagnos som verkar vara helt korrekt låter ju heltokigt!
  • Anonym (Bippo)
    Hjelm skrev 2024-10-28 12:13:15 följande:
    ... och likväl behöver TS inte ta att bli behandlad på det sättet eller leva i en relation han mår dåligt av. Det står honom fritt att bryta upp även om personen inte kan rå för sitt beteende.
    Det håller jag fullständigt med om, vilket jag också skrev i #16.
  • Anonym (Bippo)
    Anonym (Lämna nu) skrev 2024-10-28 12:31:24 följande:
    Varför ska TS stanna i en relation där han inte mår bra? 
    De har inte ens barn tillsammans, så för vems skull ska han investera sin tid och energi (och även pengar låter det som) i denna person när hon inte får honom att må bra? 
    Um ... eftersom han älskar henne är det väl bra om det går att lösa? Självklart ska han inte tumma på sitt eget mående eller låta sig bli trampad på, men om det går att få till en förändring av situationen genom kommunikation och rätt behandling (inte genom att ts slår knut på sig själv!) är det väl jättebra? 
  • Anonym (Bippo)
    Anonym (Congas) skrev 2024-10-28 12:32:14 följande:
    ... En människa kan lära sig att inte shoppa på det vis som TS beskriver. Har man några sådana upplevelser med sig så kan man bestämma att man helt enkelt inte gör sånt.
    Man planerar och organiserar inköp av kläder på andra sätt.
    Nej det kan man tyvärr inte om man är bipolär. Man kan inte bara bestämma sig för att inte vara sjuk, lika lite som en schizofren person kan bestämma sig för att inte ha psykoser, eller en cancersjuk person kan bestämma sig för att inte ha cancer. Tyvärr. Det hade ju varit fantastiskt om det vore så enkelt, men ... vad man som bipolär däremot kan göra är att ta ansvar för sin sjukdom (se inlägg 15 (tror jag det var)) på olika sätt - förutsatt att man har fått rätt diagnos.
  • Anonym (Bippo)
    Anonym (Muren) skrev 2024-10-28 13:21:32 följande:
    Haha ja vad ska man diagnosticera mig med? Kanske lite Autistisk eller Aspberger. Jag gillar struktur, ordning och logik.
    Bra svar på ett korkat inlägg! All cred till dig!
Svar på tråden Hur ändrar jag MITT beteende?