Inlägg från: TvillingmammaVästgöte |Visa alla inlägg
  • TvillingmammaVästgöte

    Kvinnor och höga krav på partner?

    När man läser på familjeliv får man uppfattningen att unga kvinnor har alldeles för låga krav på män, för att bilda familj. Ändå finns det inte tillräckligt med män för att det skall bli så många familjer och barn.

    Man läser också överallt om att männen , killarna, förlorar i skolan och inte verkar hänga med i de nya tiderna. 

    Frågan är om föräldrarna skämmer bort sönerna för mycket?  Eller inte hjälper dem tillräckligt mycket så att de klarar livet? Jag tror det är en kombination, man skämmer bort och gör inte det man kan för att sönerna skall utvecklas till starka och kapabla män. 

    Föräldrarna låter sönerna sitta och spela dataspel istället för att se till att de tränar och utvecklar sig fysisk, sköter skolan och arbetar åtminstone på sommarloven för att skaffa sig arbetslivserfarenhet. 

  • TvillingmammaVästgöte
    Anonym (Frågande) skrev 2024-11-21 16:23:31 följande:

    Många tyckonomer i tråden som minsann vet bäst utifrån vad de har fått till sig i sina filterbubblor och utifrån subjektivt tyckande.

    Statistik över svepande i Tinder talar ett rätt tydligt språk. Om jag inte minns fel så sveper kvinnor höger på ca 6% av männen och män sveper höger på ca 60% av kvinnorna. Kvinnor har en massa "icks" som kan översättas i orimliga krav eller motsatsvis väldigt låg tolerans mot egenheter hos mannen som hon upplever som störiga (tramsiga längdkravet ecempelvis om 1,80+). Män å andra sidan ger kvinnor i många fall en chans och har inte en massa "icks". 

    www.svd.se/a/zAxJyO/dejtingforskare-finns-fordelar-med-att-folja-vara-icks

    Det sjunkande barnafödandet i Sverige är väl indikator om något på att kvinnor har allt högre krav på män och parbildning. Den kvinnliga dejtingforskaren i artikeln ser dock inga baksidor med kvinnors låga tolerans mot män.


    Eftersom det gäller att välja ut en så bra barnafader som möjligt kan man inte vara för noggrann i urvalet.
    Mön behöver vårda sitt yttre, träna sin fysik, se till att de på ett bra sätt kan  bidra till familjens försörjning och utveckla sin sociala kompetens. Detta är ju det minsta man kan begära av en blivande familjefar. 
  • TvillingmammaVästgöte
    Anonym (.) skrev 2024-11-21 16:38:36 följande:
    Kvinnor får helt enkelt välja att de nekar många män barn så de inte får barn eller kraftigt minskning av befolkningen. 
    Eller skaffa många barn med ett fåtal män, för att få de bästa generna?

    Så fungerar det hos många djurarter.

    Hos mönniska har det istället utvecklats evolutionärt så att hanarna hjälper honorna med försörjningen, men det verkar ju många mön  inte klara eller vilja,  nuförtiden.
  • TvillingmammaVästgöte
    Anonym (Frågande) skrev 2024-11-21 17:03:31 följande:
    Så  bara 6% på Tinder utgör vad ni 'tror' kan bli bra material utifrån era preferenser? Det du beskriver är bara en chimär som ni använder för att försöka rationalisera de val ni gör. Det är betydligt fler män än 6% på Tinder som är bra faderskapsmaterial och det är troligtvis färre än 60% av kvinnorna som är bra mödraskapsmaterial. Eller också så är 60% eller fler av kvinnorna på Tinder bra mödraskapsmaterial och BETYDLIGT fler än 6% av männen på Tinder bra faderskapsmaterial (och partnermaterial). 

    Kvinnors låga tolerans - "icks"/fantasifoster står i vägen för parbildning vill jag hävda. I alla fall när bara 6% av männen får en högerswipe. Svenska män är inte feta, de har muskelmassa, de duschar och de har social kompetens. 

    Jag vet inget om Tinder, har inte den appen. Har aldrig nätdejtat. Träffade min man för över trettio år sen på  en fest på universitetet, där vi båda studerade. 


    Mem jag upplever att många unga män idag mest spelar datorspel och skäms bort hemma. De verkar vare sig fysiskt eller mentalt starka, eller väl förberedda för  arbetsmarknaden.
    Föräldrar borde engagera sig mer i att uppfostra sina pojkar till bra och starka män som både kan vara socialt kompetenta och ta ansvar för och försörja en familj, tillsammans med sin kvinna. 

  • TvillingmammaVästgöte
    Anonym (Feime) skrev 2024-11-28 08:13:34 följande:
    Pengar är definitivt viktig faktor men det speglar också allmänt driv.

    Låg lön = låg energi = lat livsstil
    Hög lön = hög energi = energisk livsstil

    Känner ingen man med hög inkomst född från 70-talet och senare som inte även kan sköta hus och hem på ett bra sätt.

    Däremot ser man att det är vanligt med män med låga löner att de struntar i det mesta. Det syns på skötseln av allt. Hur de sköter sina saker. Hur de sköter sitt hem. Hur de sköter sin kropp. Det blir särskilt påtagligt när man gör återträffar eller stöter ihop med folk från förr. 

    En människas kvalitet visas i allt man gör. En person med bra rutiner och livstil kommer att få ett bra liv i så gott som alla avseenden.

    Problemet med kvinnor som inte hittar bra partners är inte deras krav på männen utan kraven på de själva. För kvalitativa män har höga krav och då gäller det för kvinnorna att matcha med det. Annars blir det att de endast uppvaktas av lågkvalitativa män.

    Ja, så är det. De flesta män jag umgås med och den man jag är gift med är verkligen högpresterande, på alla områden.  Min man både lagar fina middagar och fixar med teknik och lagar grejer och tjänar mer och har mer energi. Det är svårt att känna sig på topp i jämförelse. Men jag är ju ändå välutbildad och tjänar betydligt mer än snittlönen i Sverige. 


    Och det finns områden där jag bidrar mer. Det är i de emotionella frågorna i omsorg om familjemedlemmar. Min man är mer praktiskt inriktad . 

  • TvillingmammaVästgöte
    Tom Araya skrev 2024-11-28 15:18:00 följande:
    På den nivå håller jag med dig om att det kan ifrågasättas varför humanitärt arbete är lägre värderat än det tekniska. Jag har inget svar på det. Men jag är rätt säker på att även kvinnor varit med och gjort den värderingen.

    Humanitärt arbete är mer meningsfullt, ger en högre tillfredställelse.
    Därför väljer kvinnor i rika länder att läsa till yrken som är mer humanitära och kvinnor i fattigare länder väljer att bli ingenjörer, eftersom pengar är mycket viktigare för dem. I tex Indien måste du betala för vettig vård och skola och förskola, därför är pengar så otroligt viktigt för dem. 


    Mina indiska kollegor är så imponerade av den svenska förskolan, skolan och vården. 

  • TvillingmammaVästgöte
    Tom Araya skrev 2024-11-28 15:30:39 följande:
    Du som har testat män av alla utbildnings- och lönenivåer, har du någon gång reflekterat över varför en läkare, jurist eller ingenjör har mer energi över när de kommer hem än vad snickare, VVS-tekniker eller trädgårdsanläggare har?

    Det har jag inte, jag har inte testat särskilt många mön faktiskt, men jag kan gissa att de som har fysiskt arbete blir mer utmattade av jobbet. 
    Men en annan anledning är ju att kontorsarbetare har mycket bättre kondition än de som har fysiskt arbete, eftersom de tränar mer. Enligt en studie från GIH. Många med fysiskt arbete har för låg kondition. 


    Men jag har inget förakt för dem som har fysiska arbeten. Absolut inte. Dessa jobb är viktiga, alla klarar dem inte och jobb som byggnadsarbetare och andra hantverkare ser inte jag som särskilt lågavlönade . 

  • TvillingmammaVästgöte
    Anonym (Bebbe) skrev 2024-11-28 15:52:23 följande:
    Ja, jag är också övertygad över att kvinnor varit delaktig i "beslutet" att göra kvinnors insatser lägre värderade.
    Det kan ju också bero på att det är skattefinansierad verksamhet? I många länder är även läkare relativt lågt betalda , tex i Polen, Argentina känner jag till, finns säkert fler länder. 
  • TvillingmammaVästgöte
    Anonym (Bebbe) skrev 2024-11-28 15:48:45 följande:
    I indien så är jag övertygad att det är betydligt fler kvinnor än män som jobbar inom vården. När man är ung och ramlar in i ett yrke så tror jag inte man tänker på faktorer såsom lön. En man kanske känner andra män som gör att han landar inom byggsektorn, en kvinna känner andra kvinnor som jobbar inom vården, man kanske tänker sig att stanna kvar några år innan man börjar plugga, sen kommer barn som gör det svårt.

    Vad vet vi? Kvinnor och deras yrken har lägre betalt. Kvinnor är mer omvårdande och det tas för givet.

    Det är också fler kvinnor som blir ingenjörer och it-specialister. Indien har just nu världsrekord i andel kvinnor på STEM- utbildningar, 40 %. 


    I Sverige är det idag tex endast 13% kvinnor på utbildningen till civilingenjör i datateknik. 

  • TvillingmammaVästgöte
    Anonym (Mia) skrev 2024-11-28 17:06:31 följande:
    Det gör kommunpolitikerna. De flesta av dem är
    mön. 
    Varför är det så få kvinnor som engagerar sig i kommunalpolitiken?
  • TvillingmammaVästgöte
    ClumsySmurf skrev 2024-11-28 17:42:59 följande:
    att Kvinnor föredrar något könsterotypiskt framför STEM beror strukturell diskriminering och sexistisk socialisering.
    Det är ganska svårt att klara en civilingenjörsutbildning. Bara 49% är klara med examen  efter 7 år. Det är betydligt smidigare att klara en utbildning till sjuksköterska eller beteendevetare. Så tjejerna kanske helt enkelt väljer smartare?
  • TvillingmammaVästgöte
    Anonym (Mia) skrev 2024-11-29 15:14:46 följande:
    Så du vet inte om att typiskt manliga yrken är bättre betalda än typiska kvinnoyrken när utbildningen är likvärdig?

    Vilken värld lever du i?
    Varför har vi typiskt manliga och kvinnliga yrken? Om vi vill nå jämställdhet borde vi väl blanda män och kvinnor i alla yrken?
  • TvillingmammaVästgöte
    Anonym (Bebbe) skrev 2024-11-30 02:10:29 följande:
    Mäns yrken är högre värderade, med medföljande subventioner/ bidrag och skattelättnader som krävs för att underhålla den överbetalningen. Såna konstlade saker krävs för att hålla snedfördelningen vid liv. Det är inte marknadskrafter. Det är en konstgjord andning.
    Mäns yrken är högre värderade framför allt för att män söker sig dit där de kan tjäna mest. På mitt nuvarande jobb tex betalar de lite sämre än vad de som betalar bäst gör. Därför är vi idag ca 80% kvinnor, trots att branschen är mansdominerad .
    Istället erbjuder arbetsgivaren trygghet, lägre prestationskrav , mjukare miljö, arbetstidsförkortning. Vi har fina och fint inredda lokaler, mycket bra förmåner som gott kaffe och bra företagshälsovård och engagerad personalavdelning med fokus på hälsa.
    Detta gör att jag trivs och tycker det är värt att tjäna betydligt mindre än vad jag skulle kunna göra. Och mina kvinnliga kollegor verkar tänka lika. Men männen slutar. Vi har fler män i gruppen, men de är konsulter . 
  • TvillingmammaVästgöte
    Anonym (Bebbe) skrev 2024-11-30 14:38:14 följande:
    Jag håller inte med. Det finns ett flertal exv sjuksköterskor som byter till konsultverksamhet för att de kan tjäna mer, också ett kvinnodominerat yrke.

    Sen så tjänar din arbetsplats som är kvinnodominerad mindre än män, du kan hävda att det beror på andra faktorer, men till syvende och sist så har ni sämre lön för att ni är kvinnor. Som sagt, alla hjälper till att upprätthålla det här systemet med kvinnolöner och manslöner, även kvinnor.

    Även konsultverksamheter erbjuder det du beskriver, ofta med en kompensation vid föräldraledighet t ex. 
    Vi har sämre lön för att vi inte prioriterar lönen så högt som män gör. Varför utbildar sig annars kvinnor till låglöneyrken?
  • TvillingmammaVästgöte
    Anonym (Bebbe) skrev 2024-11-30 14:38:14 följande:
    Jag håller inte med. Det finns ett flertal exv sjuksköterskor som byter till konsultverksamhet för att de kan tjäna mer, också ett kvinnodominerat yrke.

    Sen så tjänar din arbetsplats som är kvinnodominerad mindre än män, du kan hävda att det beror på andra faktorer, men till syvende och sist så har ni sämre lön för att ni är kvinnor. Som sagt, alla hjälper till att upprätthålla det här systemet med kvinnolöner och manslöner, även kvinnor.

    Även konsultverksamheter erbjuder det du beskriver, ofta med en kompensation vid föräldraledighet t ex. 

    Konsultverksamheter inom min bransch erbjuder tyvärr inte arbetstidsförkortning. Eftersom de tjänar sina pengar på varje debiterbar timme så vill de sällan underlätta för dem som vill jobba mindre. 


    Kompensation vid föräldraledighet har vi, det har väl de flesta företag i Sverige idag. 


    Många av männen, som är konsulter, har egen firma i min bransch. Det är väldigt, väldigt få kvinnor däremot, som har egen firma. Hur kommer det sig kan man fråga sig? 


    Jag upplever att männen är beredda till att ta större risker och är beredda att jobba mer och de har ett större driv att tjäna pengar. Ofta har de en fru som inte tjänar så bra.

Svar på tråden Kvinnor och höga krav på partner?