Inlägg från: Anonym (Donna) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Donna)

    Jodå så har vi aaalltid gjort

    Anonym (X) skrev 2024-10-15 12:51:06 följande:
    Jodå så har vi aaalltid gjort

    Jag har så svårt att acceptera folk som ger ruttna råd utan eftertanke. Min svärmor hade ingen bältesstol i sin bil till de större barnbarnen och tyckte att vi inte heller behövde en. Så har vi aaalltid gjort och titta ingen har blivit skadad. Min egen mamma tyckte jag borstade barnets tänder jättemycket (morgon och kväll) för hon borstade ju mina bara en gång om dagen. Jag hade jättemånga hål i tänderna som barn! Jag fattar att kunskapen om bil och barn var annorlunda på 70-talet men måste väl ha koll på utvecklingen ibland. En annan släkting tyckte vi skulle låta bebisen skrika istället för att ta upp, så har ju hon aaalltid gjort! Jag kan inte se något normalt med att säga såna saker, hur ska man kunna gå vidare när man känner såhär.


    Verkar helskumt att resonera som de gör.

    Visst, på70-talet var barnsäkerhetsutrustning i bilarna knappt ens existerande. Så är det. Mitt äldsta barn är född i början av 80-talet och då placerades barnvagnsinsatsen i baksätet och förankrades så gott det gick. När barnet blev större var det en bakvänd bilbarnstol i frigolit, sedan bälteskudde också i frigolit.
    DÅ var det det som gällde.

    NU är det inte så och jag skulle aldrig köra omkring med mina barnbarn på det viset. Har köpt extra bälteskuddar till dem och vid behov fått låna föräldrarnas bil att köra med, så har de haft min.

    Det jag gjorde var rätt DÅ, idag vore det katastrof mer eller mindre.

    Det var punkt ett.
    Så kommer nästa...

    Till och med när jag var barn på 60-talet var det noga med att tandborstning skulle skötas. Min mamma köpte ett timglas som skulle vändas på och sedan skulle tänderna borstas så länge sanden rann. Mina barn har haft liknande. Så även mina barnbarn.
    Här har tiden kanske inte stått still i utvecklling, men nästintill.

    Angående skrikande bebisar så är min åsikt att där gör man det som funkar bäst. För mig finns inte rätt eller fel.
    Funkar det att låta barnet skrika och det somnar på 5 eller 10 minuter så fine. Men att låta en liten vråla i evigheter, nej det går inte.
    Enligt mig.

    ---

    Problemet verkar vara att dina anhöriga har fastnat i dåtiden. Vet du vad, visa dem tråden!
    IAf min kommentar.
    Jag är sannolikt inte jättemycket ifrån deras ålder och med barn som är 40+.
  • Anonym (Donna)
    Anonym (Belle) skrev 2024-10-15 15:07:30 följande:
    Det har vi förstås skaffat åt dem så småningom. Men de har den inte förinstallerad i sin bil (blir trångt, går inte att fälla när man åker till IKEA bla bla bla) utan vi får ALLTID påminna dem. Så nu ber vi aldrig om den sortens hjälp längre för vi litar helt enkelt inte på dem. 
    Bla bla bla?
  • Anonym (Donna)
    Anonym (70-talist) skrev 2024-10-15 16:19:35 följande:

    Född på mitten av 70-talet och mina föräldrar var alltid noga med bälte och dåtidens bilkuddar. Mamma körde inte en meter om vi barn inte hade bilbälte på. 

    Mina svärföräldrar som referens lät sina barn ligga och rulla ner från hatthyllan när de körde... (Nä, det hände ju inget så det var väl inte så farligt...)

    Både jag och maken borstade tänderna 2 gånger om dagen. Jag har genetiskt sämre tänder än vad han har. Hade förmodligen inte spelat någon roll om jag borstat tänderna 5 gånger om dagen och han en gång. Tandborstningen är inte allt vilket allt för många tycks tro. Det är viktigt men mycket annat spelar in också.  

    Forskningen går framåt. På den tiden skulle man låta barnen ligga och skrika. Alla gjorde det inte men många gjorde det. Man skulle även mata barnet var 3-4 timma, sov det så fick man väcka det. Det gjorde inte heller alla utan lät barnet sova som det sov. 

    Idag har forskningen kommit fram till andra saker och framförallt sociala media med alla sina både sanningar och vetenskap och "sanningar och vetenskap". Hitta det du tycker passar dig och dina barn och berätta det för dina föräldrar.

    Kan lova dig att du kommer att blicka bakåt om ett antal år och inse hur ljuvliga de där åren ändå var. Jag har en pre-teen-tjej och en tonårskille i sina bästa moppeår, det är ta mig 17 värre... Då handlar det inte om vad dina föräldrar eller släktingar tycker och tänker eller vad forskningen säger. Då ska de tycka och tänka själva och tro att hjärnan är fullt utvecklad och att jag som förälder med 30+ års erfarenhet inte fattar nåt för jag levde ju på dinosauriernas tid. Välkommen tillbaka då och njut av livet nu! 


    Jag låg också på hatthyllan i bilen  ibland om vi åkte kortare sträcka åkte vi ungar i bakluckan.

    Jag är född tidigt 60-tal.

    Mat var fjärde timme gällde i början på 80-talet när mitt äldsta barn föddes. 
  • Anonym (Donna)
    Anonym (M) skrev 2024-10-15 19:22:31 följande:
    Lag? Nej, det är en rekommendation att de som är under 140cm ska åka i bilbarnskydd. Men det är ingen lag. 

    Lagen om bilbälte i framsätet kom 1975. Lag på bil älte till alla över 15 år i baksätet kom 1987 och 1988 kom även lag om att barn (dvs under 15) ska ha bilbälte I baksätet. 
    Lagen som kom 1975 gällde inte barn under en viss ålder och längd, vilket gjorde att jag bestämt hävdade att jag inte alls måste ha bälte.

    Jag var 12 då.
Svar på tråden Jodå så har vi aaalltid gjort