Anonym (Skärpdig) skrev 2024-10-04 13:13:52 följande:
Socarbetare som du kallar det, är utbildade socionomer. Socionomutbildningen är 3,5 år och innefattar mycket praktik. Att arbeta inom familjerätt gör man väldigt sällan som nyexaminerad socionom.
Beslut inom socialförvaltningen görs inte vind för våg, det är rejäla utredningsinsatser som föreligger beslut om omhändertagande och beslutet grundar sig i vad som är bäst för barnet, inte vad som är bäst för dig som förälder.
Jag önskar att du hade rätt, men det råder i många kommuner stor resursbrist inom Socialtjänsten. Att man som ung och nyutbildad inte är skickad att ta beslut i såna här frågor tycker man även inom Socialtjänsten. Förr fick nyutbildade ledning av mer erfarna kollegor, men på många håll finns inte längre ekonomiskt utrymme för det.
Jag har själv pratat med två socionomer som lämnat sina tjänster på soc. Den ena har sagt sakt ut att hen inte kan stå för det arbete som utförs där. Den andra vittnar om mycket stress och ungdomar (ja, man är ungdom som nyutbildad socionom om man börjar utbildningen direkt efter studenten) som sätts på svåra ärenden utan möjlighet att få hjälp eller stöttning. Och tidspressen är hård. De har för många ärenden och hinner inte utreda så noggrannt som behövs. Den jag pratade med sa att många nya är oroliga att missa något och omhändertar barn för säkerhets skull. Utan att tänka på de risker ett omhändertagande faktiskt innebär.
De som drabbas och försöker vittna om vad som hänt viftas inte sällan bort som hopplösa soc-fall. I synnerhet är det svårt för de som faktiskt behöver hjälp i någon form att påvisa att fel åtgärder har satts in och på fel sätt.
Och hårdast drabbas barnen till föräldrar som på något vis är svaga och har svårare att göra sina röster hörda på grund av till exempel sjukdom eller funktionsnedsättningar. Det kan alltså vara bra föräldrar, men de har inte resurserna som krävs för att vinna mot jätten Socialtjänsten.