Inlägg från: Jemp |Visa alla inlägg
  • Jemp

    Hur kan man öka barns engagemang i skolan?

    Svarar som förälder, och jag tänker att det finns flera olika bitar här. Förklaringarna kan ju också vara olika för olika barn.

    Att vara lärare är/måste vara ett väldigt tufft jobb just vad gäller tålamod. Till viss del ligger det i sakens natur och faktorer som hur du återhämtar dig kring stress ligger mer på dig/arbetsmiljön snarare än barnen.

    Vissa delar, som bristande impulskontroll och tålamod, hör fortfarande till åldern. Det behöver ni fortsätta jobba på och påminna om, men kan inte förvänta er att det är eller blir felfritt. Likaså respekt typ att vara tyst under genomgångar. 


    Gällande engagemang ligger nog mycket i nivån, vilket såklart kan vara en utmaning när olika barn ligger på olika nivåer. Där kanske ni har en fördel i att kunna dela upp er. Att lyssna på en pedagogisk genomgång av saker man redan kan är tex inte så roligt. Jag har barn på lågstadiet (förvisso ligger de rätt långt fram) och upplever nivån som väldigt låg i vad de lär sig, många upprepningar och inget de får lära sig nytt. Det är klart att uppmärksamhet och engagemang kan tryta om man inte får ut något av det.

    Vissa (många) barn kan behöva mer rörelse, mer lekbetonat. Fler lektioner ute kanske?

    Riskerar en del att ligga också i att barnet/barnens resursbehov inte blir uppfyllda när du sprider ut dig på fler?

    En del kan förmedlas med värderingar, både inom skolan och att be föräldrarna om det också på generell nivå. Dvs att i handling och inställning förmedla att skolan är viktig. 

    Konsekvenser (beroende på vad man nu lägger i det) eller bestraffa med utebliven hjälp tror jag är fel väg att gå. 

  • Jemp

    Jag tänker också att vissa av dessa problem är motpoler. Att tjata om hjälp eller att avbryta (om det är med relevant inspel) under en genomgång är ju ett tecken på engagemang, även om det tar sig uttryck på olyckligt sätt. Kan ni hitta strategier att kanalisera det engagemanget bättre? 

Svar på tråden Hur kan man öka barns engagemang i skolan?