Inlägg från: Anonym (Orolig TS) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Orolig TS)

    Orolig för min son

    Min son går i ÅK 3 i grundskolan, och kan knappt läsa. Han bokstaverar fortfarande alla ord, även de enkla återkommande orden, som jag, dom, bara, kanske, osv. Många ord klarar han inte av att läsa utan hjälp. 


    När han läst två meningar och jag frågar vad han har läst om, så gissar han utifrån vissa nyckelord han minns. Oftast är det någonting helt annat än det som faktiskt stod. 


    Vi läser tillsammans mer eller mindre varje kväll, men jag tycker inte det blir bättre. 
    När jag läser kriterierna för ÅK 3 på nätet så tycker jag att det låter som att han ligger två klasser efter i läsningen. Men jag har få barn runt mig att jämföra med och därför svårt att få en rättvis bild av hur andra 9åringar läser. Förutom min systerdotter (också 9år) som läser sedan flera år tillbaka och nu utan problem läser textad film osv. Men hon kanske är lite före? 


    Igår pratade jag med sonens lärare som säger att det går bättre med läsningen i skolan, och att han kommer uppnå målen. Men jag kan inte för mitt liv förstå hur han ska uppnå målen när jag läser vilka mål han ska uppnå i ÅK3. 
    Detta var hennes svar då jag frågade om det fanns möjlighet för extra hjälp med just läsningen i skolan. Hon nämnde också att det inte finns tillräckligt med resurser för det. Och det skrämmer mig då att DET är anledningen till att inte få extra hjälp. Och inte att han (förhoppningsvis) kommer nå målen i slutet av året.. 
    Enligt den info jag hittar så borde han kunna läsa en bok på 100 sidor, och förstå handlingen. Men det tar ca 20 minuter att han ska förstå 2 meningar. Och då får han läsa dom mååånga gånger för att faktiskt förstå. 


    Oroar jag mig i onödan? Är det jag som har för höga förväntningar? Hittar jag felaktig information på nätet? Hjälp? 


    Jag är livrädd för att han ska få en tuff start på skolgången och därför bli uttråkad och oengagerad. Vilket säkert slutar med att han blir gängkriminell (skämt o sido)! 

    När jag ändå är här och frågar, när brukar barn kunna veckodagar och månader utantill? Det är också en sak som inte verkar klicka för honom. Men som enligt läraren är fullt normalt. Åter igen.. kanske jag som har för höga förväntningar och katastroftankar. Tacksam för svar <3 

Svar på tråden Orolig för min son