Arv och särkullbarns - ytterligare en fråga
Äktenskapsförord spelar ingen roll vid dödsfall, då måste det till ett testamente. Alltså: det hjälper inte om ni har ett äktenskapsförord där det står att lägenheten är din enskilda egendom, för vid dödsfall ingår det i boet som ska delas ändå. Det hjälper inte heller om ni skiljer er på papperet, för lägenheten blir ändå samboegendom på samma villkor, eftersom ni redan bor i den tillsammans.
Så här blir det utan testamente: om din man dör är först och främst 50 procent av boet ditt, det är ditt giftorättsgods. De andra 50 procenten ska delas lika på hans barn, men det är bara särkullsbarnen som har rätt att få ut sitt arv på en gång. Du skriver inte hur många barn han har, men om vi säger att han har två sedan förr och tre barn totalt, så ska hans barn ha ut 2/3 av din dåmera avlidne mans halva av boet. Det gemensamma barnets tredjedel behöver du inte tänka på, det är dina pengar att förfoga över så länge som du lever.
Med testamente går det att få ner särkullsbarnens arv till hälften (laglotten). Då får din man skriva i testamentet att du ska ärva detta belopp i stället. Sedan gäller det att du har andra tillgångar som räcker för att lösa ut styvbarnens laglott, utan att du behöver sälja lägenheten. Hur belånad är den? Kanske kan du ta en inteckning i den när den dagen kommer? Det bästa är att amortera ordentligt när ni kan.
Om vi säger att ni har en miljon kr i boet, inklusive alla tillgångar, även lägenheten, och minus alla skulder, så blir det så här med testamente om din man dör (jag räknar med att han har två särkullsbarn):
Styvbarnen ska egentligen ha 2/3 av 500 000, men med testamente går det att få ner till 1/3, vilket blir ungefär167 000 kr (83 500 kr var), och detta är då det belopp som du måste kunna betala ut till särkullsbarnen direkt. Sätt in dina egna siffror i exemplet, och se om de tillgångarna skulle gå att få loss!