Anonym (Hjälp) skrev 2024-08-27 17:30:21 följande:
Men om båda går bort, delas inte allt på 33% då eftersom mina tillgångar isåfall tillfallit min fru och hennes barn har arvsrätt på hennes tillgångar?
Vad kan man som gifta göra utan den andra partnerns medgivande? Tänker ta saker på avbetalning och dylikt, lån Osv. Inte för nån av oss tänker göra det men minns att hon sa att hennes Exman köpte grejer på klarna i hennes namn.
Din fru ärver ingenting från dig så länge som du inte har testamenterat till henne givet att du har en egen arvinge.
Hon kan ärva dom temporärt ifall din arvinge också är hennes men när hon går bort så får din arvinge dom tillgångarna direkt.
100% av dina tillgångar går till din arvinge om du inte testamenterar något annat och 50% av era gemensamma tillgångar är dina om ni inte har skrivit äktenskapsförord.
www.domstol.se/amnen/familj/dodsfall-och-arv/allmanna-arvsregler/
"Den efterlevande maken eller makan ärver med fri förfoganderätt. Det betyder att maken eller makan får göra vad hen vill med egendomen under sin livstid ? även förbruka den helt och hållet ? men inte bestämma över den genom testamente.
Makarnas gemensamma barn har rätt till arv först när båda föräldrar har dött.
"
Alltså, om du dör så ärver din fru temporärt alla dina tillgångar. Hon kan sen förfoga över dom som hon vill. Men hon kan inte ändra ditt testamente (där 100% av dina tillgångar går till din arvinge), det händer när hon dör då det är gemensamt barn.
Om hon dör först så ärver du 33% av hennes tillgångar medans hennes 2 arvingar som hon har ensam ärver dom andra 66% och sen när du dör så får din arvinge dina 100% och hennes 33%.
"Särkullbarn till den avlidne har rätt att få ut sitt arv genast och behöver inte vänta tills styvföräldern har dött.
Barnet kan dock avstå från sin rätt till förmån för den efterlevande maken. I så fall får barnet rätt till efterarv vid den efterlevande makens död på samma sätt som gemensamma bröstarvingar."