• Anonym (Eh)

    Maken har dåligt samvete för att inte brytt sig om dotter - vill ta ansvar 10 år senare?

    Ursäkta ts, men hur kan detta vara något som du behöver ta ställning till? Hans dotter, hans val! Du ska stötta hans beslut, det är allt.

  • Anonym (Eh)
    Anonym (....) skrev 2024-07-26 22:36:18 följande:
    Är de gifta - och det verkar de vara eftersom TS skriver "min man" - så är alla pengar bådas pengar, och alla ekonomiska beslut ska tas i samråd. 1500 kronor/månad är inte mycket för många av oss, men det verkar vara det för det här paret, och då har TS definitivt rätt att ha synpunkter.

    Det kan till och med vara så att TS drar in MER om han är arbetslös nu, men även om det varit han som tjänat ALLA pengar, så skulle han enligt lag vara skyldig att samråda med TS, innan han binder sig för att ge bort så mycket pengar. Det blir ju väldigt mycket sammantaget, om det ska pågå ända tills dottern gått ut universitetet - tänk om hon vill läsa någon femårig utbildning!
    Nej. Även om man är gift så har den andra inte att göra med vad man spenderar sina egna pengar på. Personligen tror jag att ts man (make?) har mer i inkomst än 1500 kr per månad. Är hon missnöjd med hans ekonomiska bidrag till de gemensamma räkningarna får hon skilja sig. Han är INTE skyldig att samråda med ts om 1500 kr.

    www.familjensjurist.se/fraga-juristen/ovrigtannat/far-man-gora-vad-man-vill-med-sina-pengar-nar-man-ar-gift-och-har-gemensam-ekonomi-/

    Inom svensk rätt anses vardera make svara för sina tillgångar respektive skulder. Det innebär att lönen som man tjänar, bilen du köper för dina pengar och så vidare är ens egna och man har rätt att göra mer eller mindre vad du vill med dessa.

    För att svara på din fråga kan alltså sägas att din man har rätt att skänka sina pengar som han har äganderätt till. Det är alltså inte brottsligt.
  • Anonym (Eh)
    Anonym (....) skrev 2024-07-27 00:13:02 följande:
    Han ska ju betala hälften av hushållets inkomster också med sina inkomster. D.v.s. om hans A-kassa eller aktivitetsstöd eller vad han har nu, inte räcker till hälften av hushållets utgifter, så blir det ju TS som får betala mer från sina pengar. D.v.s. man kan lika gärna säga att det är TS som får betala för den tjejens universitetsstudier. Från din egen länk:

    "Är det så att han tagit från ett gemensamt konto, kan det vara så att om han tagit dina pengar och det skulle kunna vara brottsligt, men eftersom pengarna sammanblandas på kontot är det väldigt svårt att bevisa att pengarna som finns där skulle tillhöra någon av er specifikt. 


    Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter och som har erfarenhet av liknande fall."

    För övrigt ska makar visst samråda om pengar:

    "4 §   Makar skall fördela utgifter och sysslor mellan sig. De skall lämna varandra de upplysningar som behövs för att familjens ekonomiska förhållanden skall kunna bedömas."

    Nu berättar ju TS' man det här, så han går inte bakom hennes rygg. Och hon HAR möjlighet att skiljas. Så då är det inte brottsligt. Men om han hade levt till större delen på hennes pengar och ljugit om hur mycket han får ut från A-kassan eller Fk, för att kunna skicka detta belopp till dottern, så hade det definitivt varit brottsligt.

    Och juristen i länken svarar för vagt. Det är DEFINITIVT brottsligt, att frågeställarens make har betalat tionde i 20 år, och låtit henne tro att det fanns mindre pengar i potten varje månad än det fanns EGENTLIGEN. Jag skulle ha blivit skogstokig om jag varit frun!


    Ska och ska, det finns ingen lag som säger att man måste betala en viss summa eller andel.

    Du läser inte informationen i juristens svar korrekt, det tas ur kontext. Frågan var om han tagit av gemensamma pengar (vilket han inte får hur som helst) eller av sina egna, dvs eget konto. Pengar på eget konto får man alltså spendera.

    Samråda och informera är två helt olika saker! Jag tycker det är väldigt tydligt att mannen mycket riktigt har informerat ts, dvs lämnat upplysningar som det står i ditt citat.

    Det är inte brottsligt att skicka pengar oavsett om ts betalat mest i relationen. Det är inte heller brottsligt att låta den ena parten betala mest i relationen. Innan du svamlar vidare längs det spåret med "om si och om så" kan du gärna lägga fram var ts misstänker att han ljuger om sina inkomster. Det är ändå inte relevant för sakfrågan, han har fortfarande rätt att ge pengar till sin dotter om han vill.

    Du måste återigen hålla isär olika saker. Att skänka tionde av sina egna pengar är inte brottsligt. Det var därför juristen inte kunde ge ett definitivt svar eftersom man inte vet vilket konto pengarna tagits från. Att undanhålla att han skänker bort pengar, det är en helt annan sak. Fortfarande inte relevant för ts situation.
  • Anonym (Eh)
    Anonym (....) skrev 2024-07-27 00:29:29 följande:
    När man är gifta spelar det ingen roll vilket konto pengarna står på. Pengarna är bådas ändå, och man har redovisningsplikt inför varandra för att båda alltid ska veta hur mycket pengar det finns, vilken ekonomi familjen har. Annars fungerar ju inte gemensam ekonomi - man måste VETA vilka inkomster som finns och vilka utgifter som finns. 
    Du har fel. Under äktenskapet är intjänade pengar ens egna. Det är först vid skilsmässa som man räknar samman alla tillgångar och skulder.
  • Anonym (Eh)

    Mannen gör vad han vill med sina egna pengar, punkt slut. Om ts vill lämna honom pga ekonomi eller förändrade förutsättningar så varsågod! En sån partner vill man ändå inte vara med så hon skulle göra honom en tjänst.

  • Anonym (Eh)
    Anonym (....) skrev 2024-07-27 16:40:45 följande:
    Först måste mannen betala hälften av hushållets kostnader. Kan han inte det om han måste ut med underhållet också, så är det inte hans pengar att ge bort. 
    Nej det "måste" han inte alls. Det finns ingen lag som säger det och dessutom kanske han och ts har en helt annan överenskommelse än 50/50. Som sagt, hon kan lämna honom om hon stör sig på detta. Om han betalar samma summa till hushållet som alltid ska hon bara hålla käft.

    Hans egenintjänade pengar gör han exakt vad han vill med. Passar det inte ts får hon skilja sig.
  • Anonym (Eh)
    Anonym (....) skrev 2024-07-27 16:46:59 följande:
    ...även om han sedan inte kan betala hälften av hushållets kostnader, utan TS får försörja honom? Missade du att han var arbetslös?
    Ja, oavsett hur hans ekonomi ser ut så gäller samma lagar fortfarande. Egentjänade pengar gör han vad han vill med! Och hon kan inte kräva honom på pengar till hushållet. Passar det inte så får hon skilja sig. Ts skriver inget om att han har noll i inkomst eller att han förväntar sig att skicka 1500 av hennes pengar heller. Är han arbetslös finns en god chans att han har a-kassa.
  • Anonym (Eh)
    Anonym (....) skrev 2024-07-27 17:50:47 följande:
    Jag vill fortfarande veta varför det inte finns något underhållsavtal. Kommer TS' man från ett så pass primitivt land, att man inte upprättar sådana avtal i domstol? Om det är ett afrikanskt land kan det mycket väl vara så. Kulturen ÄR så att männen bara sticker, och mammorna får försörja avkomman som blir med hjälp av sina biologiska släktingar. 

    Det är ju därför mycket U-hjälp också riktar sig direkt till kvinnorna. Typ att man ger dem en symaskin och några rullar med tyg, eller några höns, eller ett par getter. Så har hon något att börja med när hon ska bygga upp en egen rörelse. Att ge männen pengar är ingen idé för de går ändå inte till männens barn i så fall. 
    Är det relevant för tråden...?
  • Anonym (Eh)
    Anonym (....) skrev 2024-07-27 18:23:42 följande:
    Vem skulle INTE kräva underhåll, menar du? Om en kvinna inte gör det så får hon inget underhållsstöd från Försäkringskassan heller. Och Försäkringskassan och Familjerätten (i samarbete) gör ALLT för att fastställa faderskapet, om kvinnan vägrar uppge vem som är fadern. 
    Att uppge faderskap är en helt annan sak än att kräva underhåll och jo, det finns de kvinnor som faktiskt låter bli det, tro't eller ej, även om de inte är många.
    Anonym (....) skrev 2024-07-27 18:10:46 följande:
    Ja det tycker jag faktiskt att det är. Problemet hade inte uppstått om mannen hade varit från Västvärlden, för då hade det hela tiden ha funnits ett underhållsavtal för TS och hennes man att förhålla sig till. Plus att det inte hade funnits någon risk för kärleksbedrägeri. 
    Hur kan det vara relevant att veta varför det inte fanns underhållsavtal? Det spelar ingen roll för nuvarande situation är som den är oavsett orsak. Även om man betalar underhåll kan man vilja ge mer pengar utöver det.

    Fattar inte varför du fortsätter dra upp kärleksbedrägeri, det är väl upp till ts att känna om hon är utnyttjad eller inte. Sedan kan du väl fatta att han mycket väl kan ha haft jobb tidigare under de åtta år de varit tillsammans. Eller tror du ts är en idiot som försörjt och gift sig med en man som inte arbetat på åtta år...?
  • Anonym (Eh)
    Anonym (....) skrev 2024-07-27 19:13:03 följande:
    För att det ligger nära till hands, i och med att han kommer från ett fattigt land där ungdomar inte får högre studier om de inte har föräldrar eller andra släktingar som betalar det, och han kommer på att han vill betala till sin dotter NU när paret har flyttat till Sverige... när det inte var intressant tidigare.

    Jag undrar fortfarande varför TS inte vill berätta vilket land mannen är ifrån, och under vilka omständigheter de träffades. TS, var han servitören, poolpojken eller taxichauffören..?
    Det spelar fortfarande ingen roll för sakfrågan, inget av de saker du nämner.
  • Anonym (Eh)
    Anonym (....) skrev 2024-07-27 19:13:03 följande:
    Jag undrar fortfarande varför TS inte vill berätta vilket land mannen är ifrån, och under vilka omständigheter de träffades. TS, var han servitören, poolpojken eller taxichauffören..?
    Anonym (....) skrev 2024-07-27 19:19:34 följande:
    Det hade han ju redan gjort? Dottern är 15! Men det är typiskt för dessa män,  att de kommer på att de har något att tjäna på att ha en relation till sina barn - när någon annan betalar. Så länge som de själv måste slita ihop till underhållet på kaffe-, kokosnöts- eller bomullsplantagen, eller i gruvan, så är det inte intressant. 
    Varför räknar du upp underbetalde underdåniga serviceyrken och klassiska koloniala slavplantager förmörkhyade i det här? Du utgår väl ändå inte från en rasistisk vinkel där du räknar med att han kommer från något visst område i världen där sådant skulle vara aktuellt? Eller att han är lågutbildad eller inte duger till bättre? Slaveri av sådant slag försvann för länge sedan för övrigt.
  • Anonym (Eh)

    Eller för den delen att ts befann sig i någon slags maktposition över honom när de träffades? Vad fan tror du om de här två egentligen?!?

  • Anonym (Eh)
    EpicF skrev 2024-07-27 23:49:11 följande:
    Nej, han har inte lovat att han aldrig ska betala för henne eller inte ha kontakt. 

    Det ts skriver är "När vi träffades så sa min man att han visserligen hade en dotter - men att han aldrig kommer att träffa/se henne och att hon inte kommer att vara en del av vårt liv alls"

    Vilket inte är samma sak som att lova att aldrig betala eller aldrig ha kontakt. 

    Träffar man någon med barn sedan tidigare så finns de barnen där oavsett om ens partner har kontar med de eller inte. Barnen själva kan också ta kontakt något gäng i framtiden. Kan man inte acceptera det så får man träffa folk som inte har barn sedan tidigare.
    Och ärligt talat, rätt sjukt om man ska kräva av sin partner att hen inte ska få ha kontakt med sitt eget barn.
  • Anonym (Eh)
    Anonym (Bizz) skrev 2024-07-28 11:24:41 följande:
    Ska och ska, i detta aktuella landet verkar det ju uppenbarligen inte som att det är ett måste.
    Hade det varit så, ja då hade ts gått in i förhållandet/äktenskapet med vetskapen om att x antal kronor ska skickas utomlands varje år.
    Då hade ts haft ett val. Hon ges inte det valet nu.

    Sedan så är dotter femton år, hur det fungerar med myndighetsålder och lagar kring minderårigas pengar, eller för den delen pengar som den andra förälderna får, har vi ingen aning om.
    Det kan rent krasst bli så att ts mans 1500 hamnar på den välbeställda mammans konto.
    I förlängningen så ska alltså ts göda ett redan fett konto i ett annat land...

    Men om nu mannen absolut ska sända pengar (sina egna och inte ts) så måste en reell kontakt först tas och det behövs skapas en relation av värde. Annars kan han lika gärna elda upp pengarna.
    Det spelar ingen roll vilka regler som gäller i det där landet eller omständigheterna i övrigt. I varje svenskt äktenskap gäller fortfarande samma lagar, dvs att endera maken kan göra vad de vill med sina egna pengar och ffa att man måste kunna fatta att en partner kan ändra sig om precis vad som helst, när som helst under äktenskapet. En del tycker att ts har blivit lurad mm, rent skitsnack. Det finns väl ingen som är dum nog att tro att de omständigheter som finns när man ingår ett äktenskap ska förväntas vara garanterat gällande för resten av livet? Det finns väl en orsak till skilsmässor liksom.

    Vad han gör med sina pengar är helt upp till honom, om det då är att skicka dem till sin dotter, till sitt ex, till svältande jordekorrar i Nordamerika eller om han väljer att åka till Minuten, ta ut kontanter och använda dem som bränsle för att starta en öppen eld att grilla korv över. Det är ingen som har rätt att invända mot det och ingen som behöver ha åsikter om det, utom då möjligen ts som fortfarande har valet att skilja sig för att hennes make vill ge en mindre summa pengar till sin dotter varje månad.
  • Anonym (Eh)
    Anonym (....) skrev 2024-07-28 12:56:53 följande:
    Fast det du säger stämmer ju inte, varken juridiskt eller moraliskt. Lagen säger att äkta makar måste vara öppna för varandra om sina inkomster och utgifter, samt samordna om större utlägg (och detta kommer att bli ett mycket stort utlägg sett över tid). Och för både gifta och sambos gäller att man betalar hälften av hushållets kostnader, såvida man inte har överenskommelsen att kvinnan ska vara hemmafru eller arbeta deltid.

    Men om mannen inte längre kan betala sin halva om han skickar pengar till jordekorrar (whatever) så får nog de där jordekorrarna vara utan hans pengar. För annars blir det ju i praktiken frun eller sambon som betalar för nötterna, och det är hon inte skyldig att göra om jordekorrarna är henne ointressanta. 

    Och sedan eftersom mannen är utlänning och verkar komma från ett oredigt land, så tillkommer risken att han hade planerat att utnyttja henne. 

    Men eftersom TS inte vill berätta a) var mannen kommer ifrån, b) hur de träffades eller c) hur mycket han respektive hon får ut efter skatt, och vilket belopp som krävs för att dra runt deras hushåll i dagsläget - så är det meningslöst att diskutera det här mera. 
    Det är du som har fel och du har fel i många saker du skriver. Lagen säger att man ska vara öppen, men det innebär inte att man måste redovisa varje krona som kommer in eller ut. Det innebär inte heller att den andra parten har något att säga till om vad man gör med sina egna pengar. Jag har redan länkat juristsvar till dig om detta och det finns massor med information online om du googlar. Det är dags däremot att du lägger fram källor för dina påståenden.

    För att ta ditt eget citat längre upp i tråden så står det inte alls att man ska samråda, det står att man ska "lämna varandra de upplysningar som behövs för att familjens ekonomiska förhållanden skall kunna bedömas". Det är en helt annan sak än det du påstår!

    Dessutom kan vi tillägga att den här upplysningsskyldigheten inte är något som gäller i vardagen utan främst vid upplösandet av äktenskapet, vilket du kan läsa här:

    lawline.se/answers/makars-upplysningsskyldighet

    Öppenhet


    Makar ska fördela utgifter och sysslor mellan sig. De ska lämna varandra de upplysningar som behövs för att familjens ekonomiska förhållanden ska kunna bedömas, 1 kap. 4 § äktenskapsbalken (1987:230). I propositionen till äktenskapsbalken (prop. 1986/87:1 s. 113) framgår följande. I ljuset av innebörden av ett äktenskap är det självklart att makar ska visa varandra öppenhet och förtroende och inte undanhålla upplysningar om sina ekonomiska förhållanden. Regeln om makarnas upplysningsskyldighet får sin främsta betydelse när äktenskapet fungerar illa och hotas av upplösning. Då kan det vara viktigt att makarna får kännedom om varandras dispositioner och har möjlighet att bevaka sina intressen.


    Frivillighet


    Någon allmän bestämmelse som gör det möjligt att framtvinga upplysningar finns alltså inte. Som nyss antytts torde regeln om makarnas upplysningsskyldighet inte ha så stor praktisk betydelse så länge äktenskapet fungerar normalt, prop. 1986/87:1 s. 114. Om det däremot blir aktuellt att upplösa äktenskapet, blir regeln av större praktisk betydelse. I 17 kap. 5 § äktenskapsbalken har därför tagits in bestämmelser som skall göra det möjligt att tvinga fram de upplysningar som behövs för att bodelning skall kunna förrättas i samband med äktenskapets upplösning.

  • Anonym (Eh)
    Anonym (Bizz) skrev 2024-07-28 14:45:26 följande:
    Varför i hela världen tummas detta inlägg  ner?
    Kanske för att skribenten uttrycker sig rasistiskt...?
  • Anonym (Eh)
    Anonym (Bizz) skrev 2024-07-28 17:32:13 följande:
    Vadå rasistiskt?
    Berättelsen är en sanning om personer som betett sig som rövhål.

    Man kan vara rövhål, oavsett ursprung.
    Nej. Personen utgår från utlänningar som grupp och det är rasistiskt. Personen har uttryckt liknande tankar i andra inlägg, att den här killen bara utnyttjar ts och grunden är att han är utlänning.

    Kopierar den del jag tänker på: 

    Som sagt: man ska akta sig för utlänningar som kommer från fattiga länder (eller från en fattigare del av befolkningen, i länder där välståndet är ojämnt fördelat). För det handlar med mycket stor sannolikhet bara om ett utnyttjande - annars hade de ju gift sig med någon där, av sin egen nationalitet.
  • Anonym (Eh)
    Anonym (Bizz) skrev 2024-07-28 18:54:18 följande:
    Nej. Personen berättar hur det kan gå om man ger sig i lag med fel person.
    Självklart är riskerna större om man gängar sig med en fattig person från ett annat land än om man gör det med en mindre bemedlad person från Sverige. 
    Inget konstigt eller rasistiskt med det.

    Och på inget sätt rasistiskt.
    Fel person som i invandrare från fattiga länder, enligt den där personen. Hen utgår från en bekants dåliga upplevelser och drar precis alla invandrare över en kam i sina inlägg. Hen utgår från att killen utsätter ts för kärleksbedrägeri där han lever på hennes inkomst utan några egna inkomster bara för att han är arbetslös. Har svårt att tro att han varit det under alla dessa åtta år iofs... Personen har ingen som helst aning om hans bakgrund eller deras ekonomiska omständigheter under den tid de varit ett par utan antar utifrån hens ursprung. Det finns inte belagt någonstans att han kommer från ett fattigt land eller något annat som den personen påstår om ts man!

    Om man utgår från att personer luras osv enbart baserat på deras ursprung så jo, det ÄR rasistiskt.
Svar på tråden Maken har dåligt samvete för att inte brytt sig om dotter - vill ta ansvar 10 år senare?