Inlägg från: Anonym (S) |Visa alla inlägg
  • Anonym (S)

    Varför sjungs det så få sånger i förskolan?

    Känner inte igen mig i detts alls.
    Vi sjunger jämt...och har gjort på alla förskolor och avdelningar jag har jobbat på.

    Vi har sång på morgonen, sång som sätter igång/avslutar samlingen, särskild gå ut på promenad-sång, städasång, matsånger och vi sjunger diverse lekar som sjungs (även de du räknar upp men absolut många många fler)

    Vi skapar sånger och musik och nästan alla våra projekt kopplas till nya sånger (senast Hoppa upp på mitt flak-kopplad till Alla får åka med)...
    Sång är en central del av vår vardag...

    Varje vecka har vi storsamling som ofta består av att en avdelning valt ut sånger som sjungs och lärs av de andra....

  • Anonym (S)
    Anonym (Iris) skrev 2024-07-24 22:36:17 följande:
    Hur många sånger rör sig detta om ca då? 20, 50, 100, 200? 

    låter väldigt kul det ni gör 
    Ingen aning...har inte räknat dem...ska kanske roa mig med det nån dag...

    Självklart får barnen favoriter som sjungs och önskas extra mycket och det ska de ha men vi försöker även utmana dem genom att introducera nytt och påminna om gamla godingar...
    Vi har  samlingar där vi har snurra med barnens namn och där de ska välja sång och får inte välja sång som redan sjungits...
    Sen har vi en annan snurra med bilder och ska vi tillsammans gissa/komma på en sång som passar in till bilden...
  • Anonym (S)
    Anonym (Iris) skrev 2024-07-24 22:55:22 följande:

    Men du borde väl ha någon form av hum. Om barnen får önska sånger så blir det sånger de kan, när de ska komma på en sång som ska passa till en bild blir det också sånger barnen kan. 


    Är det inte vettigare att köra olika teman istället. Att lära sig en sång för varje bokstav i alfabetet. Mängder med sånger för olika geometriska former, flera sånger för veckodagar, månader och för grönsaker, frukter Och så vidare. Det finns otroligt mycket fina låtar. Som barn inte ens erbjuds. Jag skulle nog snarare tycka att 100 sånger är det minsta barnen ska kunna när de börjar skolan. 


    Som sagt vi har otroligt många sånger som barnen får lära sig... Vi sjunger om veckodagar etc etc. Så jag känner som sagt inte igen mig i din bild.
    Förskoletiden är ju lång och sångerna som barnen sjunger/gillar varierar ju utifrån ålder och vad för intressen en barngrupp har...
    Som pedagog fpngar man både in intressen och utmanar dem i nytt. 

    Men nja att kunna 100 sånger bara för att stälker jag mig mycket tveksam till...språket lärs ju inte bara via sånger...och lärs ju av att göra kopplingar till det bekanta och genom att få repetera.
    Att exempelvis kunna plocka fram en sång till en bild/situation är väldigt språkutvecklande...
  • Anonym (S)
    Anonym (Iris) skrev 2024-07-25 21:23:11 följande:
    Men vore det inte önskvärt att kunna fler? Du tar upp Lennart Hellsing. Han har gjort många fina sånger men jag har aldrig hört någon på en förskola sjunga krakel spektakel?. det existerar självklart, men ärligt så tror jag inte ens personalen generellt sätt vet att hans sånger existerar? 
    Önskvärt för vem och i vilket syfte?

    Att bara lära sig många sånger utantill bara för att ger ju sällan den språkutveckling som du gång på gång hänvisar till.
    Känns mer som du amatörtycker lite än faktiskt vet vad du pratar om, gällande språkutveckling, förskolans uppdrag/läroplan och rådande forskning på området.
    Säljer du visböcker eller varför är det så viktigt?

    Antalet sånger är ju egentligen oviktigt utan mer vad man faktiskt gör med dem. Forskning visar att musik (och annan estetiska ämnen) dessutom oftast kidnappas för att vara stödverktyg till andra ämnen såsom matte, språk etc och att det är för lite skapande med musik som är ett problem.. Barnen går på så sätt miste om att få lära sig att uttrycka sig själva genom musik. De blir aldrig producenter utan bara konsumenter.

    Jag är nyfiken på vad för jobb du gör som gör att du vet i detalj hur många sånger som barn i förskola rent generellt sjunger över tid under de år som de går där...
    Konsult mot förskola...vad innebär det och vad har du för utbildning? 
Svar på tråden Varför sjungs det så få sånger i förskolan?