Inlägg från: Anonym (Iris) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Iris)

    Varför sjungs det så få sånger i förskolan?

    Jag är genuint nyfiken på varför så många förskolor har så få sånger de sjunger? 


    Typ 

    imse vimse spindel 

    björnen sover 

    ekorrn satt i granen 

    bä bä vita lamm 

    herr dansar här gurka 

    blinka lilla stjärna 

    Efter detta tar det typ stopp, på enormt många förskolor.

    Förskolan ska absolut vara en trygghet och det kan vara skönt att känna att vissa låtar är bekanta. Men förskolan ska ju även arbeta med språkutvecklingen. Att få många sånger att sjunga kan bidra till denna utvecklingen. Rim och ramsor är bra. Ändå så är detta något extremt begränsat. 


    Min fråga är varför? 


    Det finns otroligt många låtar med roliga texter, moderna och i dagens mått politiskt korrekta och sådana detaljer på svenska. 

  • Svar på tråden Varför sjungs det så få sånger i förskolan?
  • Anonym (Iris)
    Anonym (Eh) skrev 2024-07-24 21:40:11 följande:

    Det beror ju helt på pedagogerna! På dig låter det som att det är så här det ser ut generellt och det är långt från sanningen. Det kan till och med skilja från en avdelning till en annan.


    Så du tror att det generellt sätt är en otrolig mängd sånger barnen får lära sig? Jag jobbar som konsult mot förskolor och träffar otroligt många forskare inom förskolans värld?. Däremot kan jag ju aldrig fråga rätt ut varför dessa förskolor inte sjunger fler sånger, antagligen för att det är så mycket annat som brister men jag och många som är ute runt om i Sverige ser inte att det satsas på detta. 
  • Anonym (Iris)
    Anonym (S) skrev 2024-07-24 22:30:32 följande:

    Känner inte igen mig i detts alls.
    Vi sjunger jämt...och har gjort på alla förskolor och avdelningar jag har jobbat på.

    Vi har sång på morgonen, sång som sätter igång/avslutar samlingen, särskild gå ut på promenad-sång, städasång, matsånger och vi sjunger diverse lekar som sjungs (även de du räknar upp men absolut många många fler)

    Vi skapar sånger och musik och nästan alla våra projekt kopplas till nya sånger (senast Hoppa upp på mitt flak-kopplad till Alla får åka med)...
    Sång är en central del av vår vardag...

    Varje vecka har vi storsamling som ofta består av att en avdelning valt ut sånger som sjungs och lärs av de andra....


    Hur många sånger rör sig detta om ca då? 20, 50, 100, 200? 

    låter väldigt kul det ni gör 
  • Anonym (Iris)
    Tow2Mater skrev 2024-07-24 22:24:00 följande:

    Föräldrar som vill deras barn ska satsa på att sjunka brukar kontakta en kör. I fsk räcker det med det vanliga; man vill inte ha hem papper med nya sånger överambitiösa kvittrande fsk-lärare vill man ska träna på hemma för att alla barn ska kunna sjunga stämmor tillsammans. 


    Varför ska man träna hemma?? Vem tar upp det ens?
  • Anonym (Iris)
    Anonym (S) skrev 2024-07-24 22:48:47 följande:
    Ingen aning...har inte räknat dem...ska kanske roa mig med det nån dag...

    Självklart får barnen favoriter som sjungs och önskas extra mycket och det ska de ha men vi försöker även utmana dem genom att introducera nytt och påminna om gamla godingar...
    Vi har  samlingar där vi har snurra med barnens namn och där de ska välja sång och får inte välja sång som redan sjungits...
    Sen har vi en annan snurra med bilder och ska vi tillsammans gissa/komma på en sång som passar in till bilden...

    Men du borde väl ha någon form av hum. Om barnen får önska sånger så blir det sånger de kan, när de ska komma på en sång som ska passa till en bild blir det också sånger barnen kan. 


    Är det inte vettigare att köra olika teman istället. Att lära sig en sång för varje bokstav i alfabetet. Mängder med sånger för olika geometriska former, flera sånger för veckodagar, månader och för grönsaker, frukter Och så vidare. Det finns otroligt mycket fina låtar. Som barn inte ens erbjuds. Jag skulle nog snarare tycka att 100 sånger är det minsta barnen ska kunna när de börjar skolan. 

  • Anonym (Iris)
    Tow2Mater skrev 2024-07-24 23:46:18 följande:
    Vad skulle syftet med det vara?
    Jadu, att få ett rikt språk är väl en sak. 
  • Anonym (Iris)
    Tow2Mater skrev 2024-07-25 00:00:18 följande:
    Jaha så det duger inte att prata och läsa och sjunga typ 20 sånger....
    Varför ska man göra samma sak i 4 år? Sjunga samma sånger. du anser inte att det är fattigt? 
  • Anonym (Iris)
    TvillingmammaVästgöte skrev 2024-07-25 11:03:23 följande:
    Ja, man får anmäla barnen till kulturskolan tidigt om man vill att de skall utvecklas musikaliskt , musikundervisning i förskola och grundskola är ofta inte så bra. Tyvärr. 
    Detta handlar om språk och inte om det låter bra eller inte. 
  • Anonym (Iris)
    Aniiee skrev 2024-07-25 21:00:39 följande:

    Helt ärligt, jag sitter med mina egna gamla gamla visböcker och musikpärmar från svenska förskolan (dagis på den tiden) och lågstadiet, och jag tror fan inte att det är 100 sånger mellan dem, och OM Det vorde det så tror jag inte att TS skulle kunna räkna upp 100 barnsånger, inte utan att googla. Och om JAG räknade upp alla sånger från de böckerna och pärmarna slår jag vad om att alla i tråden inte kunde eller har hört om alla ens mellan sig.... Jag menar, säg ifrån om ni vill testa, jag sitter som sagt med dem.

    Kanske det skulle bli 100 sånger om jag slängde in Hujedamej och Krakel Spektakel också.....


    Men vore det inte önskvärt att kunna fler? Du tar upp Lennart Hellsing. Han har gjort många fina sånger men jag har aldrig hört någon på en förskola sjunga krakel spektakel?. det existerar självklart, men ärligt så tror jag inte ens personalen generellt sätt vet att hans sånger existerar? 
  • Anonym (Iris)
    Friger skrev 2024-07-25 21:24:06 följande:

    Jag tycker att jag får höra olika låtar från mina barns dagis.

    Men sen ska man ju inte glömma att det som är enformigt för någon som får lyssna på det år efter år så är det ju nytt för barnen.


    Barn går ju på förskolan 4-5 år ofta? 
  • Anonym (Iris)
    Aniiee skrev 2024-07-25 21:41:26 följande:
    Fler än 5? JA. 100? Inte på något sätt.

    Jag tror absolut att de flesta pedagoger på en förskola har koll på Lennart Hellsing. Du tog ju själv upp en av hans sånger i TS. Men det kan säkert vara lite så att gamla klassiker är på utdöende, inte för att det blir färre sånger, utan för att de är just gamla. Och en del är inte längre ok, textmässigt. Kanke inte just Hellsings... 

    Sen är det ju också så att mina gamla visböcker är.... ja... gamla... så en del av visorna skulle inte anses vara barnvisor idag. Är Änglamark en barnvisa som passar på en förskola? Eller Andras männer?
    Jag tar upp i min trådstart om att det finns sånger som fortfarande är politiskt korrekta idag. Vill inte ha ålderdomliga och utdöende könsroller i texterna 
  • Anonym (Iris)
    TvillingmammaVästgöte skrev 2024-07-25 21:53:32 följande:
    Musik stimulerar språket , det handlar inte bara om texten utan även själva musiken. Musik stimulerar även det matematiska tänkandet och utvecklar hjärnan. 
    Jo men meningen är inte att barnen  ska bli Britney Spears 
Svar på tråden Varför sjungs det så få sånger i förskolan?