• Anonym (Hur ska jag göra)

    Svärföräldrarna är hoarders

    Eller ja, kanske inte hoarders som man tänker sig i extremfall (med de som har gångar i huset, skadedjur osv) men de är så OTROLIGT stökiga och helt ärligt lite sunkiga.
     
    Detta är ett problem för mig under hela somrarna då vi umgås ihop. Först hos mig och min man, sedan hos dem. Jag ogillar hela stöket som blir hos oss - hos dem ogillar jag även där stöket samt att allt är ofräscht.
     
    Exempel så ni förstår:
     
    Hemma hos dem är det så mycket plotter och saker överallt att man knappt får plats i deras gästrum med våra barn. I gästrummet är det massor med pant, en micro (som inte fick plats i köket pga stök där med), smutstvätt liggandes, en bokhylla fullt med absolut allt och ingenting (de säger själv att de inte vet vad som finns där exakt), en gammal gitarr ligger på golvet. Gardinerna är värdelösa. Väggarna är målad i en fruktansvärd ful färg och slitna, har inte blivit ommålat på flera, flera år. Garderoberna likaså. Madrassen vi sover på är bara äckligt och otroligt tunn, till och med ett av våra yngre barn utbrast "mamma det är smutsigt" och försökte torka bort fläckarna... Sängkläderna och handdukarna känns sunkiga, ofräscha och urtvättade. Täcken och kuddar är håliga, tunna och även de sunkiga. Alla dörrar är katastrof - gamla, lite söndriga och stänger inte ute något ljud överhuvudtaget. Toaletterna är ofräscha, alltid otroligt mycket stänk av tandkräms-skum på spegeln från när de borstat tänderna (märker även av detta när de är hos oss, jag vet tusan hur de borstar tänderna men helvete vad det skvätter bara på en kväll), tomma toarullar osv. Köket är också stökigt och ofräscht, man får aldrig plats. Inga sopor eller så som ligger och blir äckliga dock tack och lov, men alltid tomma kartonger, gårdagens rester mm. Förutom detta är det plotter överallt genomgående i hela boendet - prydnadssaker, pappersfakturor, mediciner, kapsylöppnare, glasögon, nycklar, näsdukar osv. Det är liksom ö v e r a l l t. Väggarna är även de fulla av plotter - vissa har dock sentimentalt värde så det kan man inte säga något om. Men det blir så otroligt rörigt alltihop.
     
    När de är hos oss jobbar jag i motvind konstant. Jag är uppväxt att man lämnar ett rum fint och snyggt, och jag mår otroligt bra av ordning och reda, rena ytor, fräscha textiler osv. Men herregud, jag fixar inte att hålla ordningen när de är hos oss. Isåfall skulle jag inte göra något annat. Där har jag lärt mig att försöka strunta i det och försöka ha mina rum där jag har min ordning - sen städa när de åker. Då behöver jag bara städa en gång iallafall, även fast det är mycket. De är mästare på att sprida ut sina och saker när de är hemma hos oss, även fast de har ett stort gästrum med dubbelsäng och massor med tomma garderober att lägga sina saker i. Men som sagt, hemma hos oss kan jag ändå hantera.
     
    Problemet för mig är när vi är hemma hos dem. Jag tar redan med mig egna sängkläder, handdukar osv. Men jag kan ju inte ta med mig en egen säng? Börja ta ut deras pant/micro I det lilla rummet vi bor i? De har pratat länge om att rensa i den där bokhyllan och på andra ställen, så länge jag och min man varit ihop, men ingenting händer. Helt ärligt så känner jag mig rätt ovälkommen - min man är enda barnet och jag tycker det är rätt nonchalant att inte se till att vi får något mer än en tunn, smutsig gammal madrass på golvet att sova på? När jag varit gravid fick jag panik båda gånger för jag sov så obekvämt, grät efter några dagar. Vi har två barn och haft det nu i ungefär 5 år, och jag tänkte väl när jag var gravid med andra - att NU blir det väl ändå ordning på det där gästrummet. Det blev det inte, trots att de även sa det. De säger typ "du som är så bra på inredning, kan inte du skicka tips?" Och jag skickar MASSOR med tips men INGET händer. De får också handdukar, sängkläder osv som presenter av oss men det är ju skitsamma när de inte kan tvätta sakerna ordentligt eller lägger det på en sunkig madrass och har i tunna, urtvättade täcken... De kan liksom inte ta hand om sakerna?
     
    Vart står då min man i detta undrar ni? Han tycker inte att det är ett problem. Jag har försökt ta upp det med honom och han blir otroligt stött varje gång, och tycker att jag är gäst i deras hem och det är ju så de vill ha det. Madrasserna är helt okej, det gör inget att de är fläckiga är hans åsikt. De ska få ha sina saker precis vart de vill och jag ska inte säga något om det.
     
    Svärföräldrarna bor nämligen ett dygn bilfärd från oss, och det är därför vi bor ihop hela somrarna för det är i princip enda gången på året de får träffa sin son och sina barnbarn. Och förstår mig rätt - de är verkligen underbara och jag trivs otroligt bra i deras sällskap - men de är faktiskt rätt sunkiga av sig när det kommer till att sköta ett hem.
     
    Så, min fråga är alltså; HUR hanterar jag den långa vistelsen hos dem utan att må dåligt själv? Ska man säga något? Det är ju också min semester och jag vill själv må bra. Jag kräver inte nitisk ordning, men jag vill gärna bli erbjuden ett gästrum med skön och fräsch säng och lite ytor som vi kan ha våra väskor på, istället för en massa pant/micro/allt möjligt... Vill inte heller såra någon. Jag har fått erbjudande av en kompis som bor på samma ort att sova i deras lägenhet, vilket jag gärna skulle gjort, men jag tror helt ärligt att de alla (både svärföräldrarna och min man) skulle ta illa  upp om jag ens föreslog det...
     
    Tips mottages gärna.
  • Svar på tråden Svärföräldrarna är hoarders
  • Studentpappa

    Men sluta att bo ihop med dom hela sommaren, herrejävlar det kan väl inte behövas?!

    Hälsa på en vecka och bit ihop eller hyr eget boende, sen är det klart för det året.


    Ride it like you stole it
  • Agdaa

    Är i omvänd situation men inte så stökigt men där min dotter o framförallt hennes sambo är överpedantiska så de vägrar att umgås o d är oxå väldigt jobbigt, speciellt då jag inte får träffa barnbarnen :o

  • renderman00

    Hyr husbil/ husvagn ha den som bostad. Säg att ni vill resa mer i området när ni ändå har tagit er dit och på så sätt kan du ha dom ursäkt att sova där när ni ändå har betalat för hyra. du slipper stökigt hem o h om din man vill sova på sunkiga madrasser så låt han. Dina svärföräldrar kommer du tyvärr aldrig kunna ändra på och risken att röra upp en massa känslor som leder till jobbiga familjerelationer är alldeles för stor om du själv utan dina mans stöd börja röra i den grytan. 

  • Anonym (Q)

    Föreslå gemensam semester på hotell eller att ni hyr ett par stugor någonstans. Det går ju inte att bo ihop under längre tid när man har så pass olika idéer om standard. Och det är nog väldigt få människor som jag vill dela hushåll med under en hel sommar - även om de inte är så slarviga.

  • Anonym (Hur ska jag göra)
    Studentpappa skrev 2024-07-22 17:24:40 följande:

    Men sluta att bo ihop med dom hela sommaren, herrejävlar det kan väl inte behövas?!

    Hälsa på en vecka och bit ihop eller hyr eget boende, sen är det klart för det året.


    De (svärföräldrarna + min man) vill att vi ska bo ihop för att kunna somna/vakna med barnen och spendera så mycket tid ihop som möjligt 
  • Anonym (Hur ska jag göra)

    Varför är det respektlöst? Vi sover blant pant, micro, smutstvätt på tunna, smutsiga madrasser och har knappt plats att lägga våra väskor någonstans


    Anonym (E) skrev 2024-07-22 15:49:25 följande:
    Men snälla ts... Ja fullständigt respektlöst!
  • Anonym (Hur ska jag göra)

    Det går inte att citera, men min man skulle inte heller gå med på att hyra husbil/husvagn/stuga/hotell eftersom han också vill bo tillsammans under samma tak med sina föräldrar. Ingen kommer vilja lägga de pengarna på att hyra något (förutom jag då).

  • Anonym (Maken)
    Anonym (Hur ska jag göra) skrev 2024-07-22 18:03:22 följande:

    Det går inte att citera, men min man skulle inte heller gå med på att hyra husbil/husvagn/stuga/hotell eftersom han också vill bo tillsammans under samma tak med sina föräldrar. Ingen kommer vilja lägga de pengarna på att hyra något (förutom jag då).


    Du får nog börja med att prata med din make då att ni är ense i detta. Har dom det knapert? Annars var det väl en jättebra idé att åka någonstans och hyra ett hus? Förstår inte riktigt grejen med att ni måste vara hemma?
  • Anonym (Kattis)

    Behöver ni verkligen vara där hela tiden båda två? Klarar inte din man och hans föräldrar av barnen utan din hjälp?

  • Anonym (E)
    Anonym (Hur ska jag göra) skrev 2024-07-22 17:59:48 följande:

    Varför är det respektlöst? Vi sover blant pant, micro, smutstvätt på tunna, smutsiga madrasser och har knappt plats att lägga våra väskor någonstans


    Så gör man bara inte, det är fruktansvärt oartigt att klanka ner på andras boenden på det sättet! Och nej, man erbjuder sig inte att köpa möbler åt andras hem för att det inte passar! Skulle du verkligen bete dig så taktlöst hemma hos andra bekanta? Och vad skulle du säga om andra erbjöd sig att ändra om i ER inredning hemma för att det inte duger? Det är inte ens frågan om att det säkert är fullständigt vidrigt hemma hos dem - man gör bara inte så!

    Bo någon annanstans, stanna hemma, vad som helst, men ni måste inte bo just hemma hos dem! Tough luck om de vill spendera en massa tid tillsammans, det ska inte ni lida för!
  • Anonym (E)

    Och om maken prompt vill bo hos sina föräldrar så kan han göra det, men du och barnen måste vara någon annanstans isf för det där låter som en sanitär olägenhet som inte är lämpligt för barn!

  • Anonym

    Fråga om ni får städa rummet första dagen ni kommer?
    Ta med uppblåsbara madrasser, täcken, kuddar och lakan

  • Studentpappa
    Anonym (Hur ska jag göra) skrev 2024-07-22 17:57:10 följande:
    De (svärföräldrarna + min man) vill att vi ska bo ihop för att kunna somna/vakna med barnen och spendera så mycket tid ihop som möjligt 
    Skilj dig då, finns inte på kartan att jag bodde ihop med varken mina egna föräldrar eller svärföräldrar en hel sommar. Vilken sjuk jävla grej..
    Ride it like you stole it
  • Anonym (Idéer)

    Jobbigt att behöva stå ut med sunkigheten och samtidigt förstår jag att du vill vara finkänslig med svärföräldrarna, men några förslag som kanske underlättar er vistelse har jag här. Kanske lite fegt att inte gå
    rakt på sak, men svårt när inte mannen tycker samma, men med dessa tips kanske de ändå förstår hintarna.

    -Föreslå att ni hyr ett annat boende tillsammans halvvägs emellan era orter som någon annan föreslog

    - Råka spill något i ert rum när ni anländer och självklart vill du ju då dammsuga och torka upp det efter dig + övriga rummet. 


    -Ta med egna luftmadrasser + sängkläder, då det blev lite trångt sist/ du fick ont i ryggen/ du vill prova dem då de är nyinköpta.

    -Tälta i deras trädgård som en rolig grej för barnen den här sommaren.

    -Ni vill besöka en secondhandbutik i närheten och undrar om det är något de vill lämna in där så kan ni hjälpa dem med det. Inga problem att ta svängen förbi  sortergården också om det önskas! 

    -Korta ner din (och ev övriga familjens) vistelse där och ev sova, duscha, vara hos kompisen som erbjudit det.

  • Anonym (Fixa!)

    Fast klart som sjutton att man plockar ut allt random prylar som står i det rum där man ska sova en vecka eller mer. Står det pant, svärföräldrarnas smutstvätt osv skulle jag själklart plocka ut det. Sen skulle jag också för egna pengar köpa en ny madrass om man ska sova där ett längre tag. 

    Vi köpa en ny säng för att få plats hos mina svärföräldrar när vi fick barn eftersom det blev för trångt.  

  • Anonym (Maja)

    Eller så får väl de komma till er då? ert hem, eller hyra annat eller deras.. sen tar väl alternativen slut. era barn ska väl inte heller tvingas bo där, tycker jag. (annars kanske du hade kunnat stanna hemma)

Svar på tråden Svärföräldrarna är hoarders